Ογκολογία

Καρκίνος πάγκρεας θεραπεία: ανακαλύφθηκαν βιοδείκτες για έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος πάγκρεας θεραπεία: ανακαλύφθηκαν βιοδείκτες για έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος πάγκρεας θεραπεία: Αυτό το είδος καρκίνου σπάνια ανιχνεύεται στα αρχικά του στάδια, επειδή τα συμπτώματα συχνά δεν εμφανίζονται παρά μόνο μετά την πρόοδο του όγκου. Μέχρι τότε, συχνά απαιτούνται επεμβατικές διαδικασίες όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου. 

Τώρα, οι ερευνητές στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής και στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Missouri έχουν εντοπίσει νέα κομμάτια βιολογικών πληροφοριών, όπως το RNA, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του παγκρέατος.

“Εάν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το δυναμικό ανάπτυξης ασθενειών το συντομότερο δυνατό, μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα από τον ασθενή, τα οποία τελικά θα οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία”, δήλωσε ο Senthil Kumar, καθηγητής έρευνας στο MU College of Veterinary Medicine. «Με τη λήψη δείγματος αίματος με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, μπορούμε να αναλύσουμε τους νανο-φορείς που ονομάζονται« εξωσώματα »που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίοι περιέχουν διαφορετικές βιολογικές πληροφορίες από τα φυσιολογικά και τα καρκινικά κύτταρα.

Σε αυτήν την αρχική συνεργατική μελέτη μεταξύ του Kumar και των χειρουργών Eric Kimchi και Jussuf Kaifi από το Κέντρο Καρκίνου Ellis Fischel του MU Health Care, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα αίματος υγιών ατόμων και ασθενών σε διαφορετικά στάδια παγκρεατικής νόσου. Εντόπισαν νέα RNA που μπορούν να είναι χρήσιμα για τη διάκριση μεταξύ υγιών και καρκινικών καταστάσεων στο πάγκρεας. Ο έλεγχος τόσο καρκινικών όσο και μη καρκινικών ασθενών επιτρέπει στους ερευνητές να συγκρίνουν βιολογικά πρότυπα για να δουν εάν ορισμένοι πληθυσμοί, όπως εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος , μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για την ανάπτυξη της νόσου.

“Η ταυτοποίηση αυτών των βιοδεικτών από νωρίς μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε την ευαισθησία κάποιου για ανάπτυξη ασθενειών”, δήλωσε ο Kumar. “Στόχος μας είναι τελικά να διατηρούμε τους ανθρώπους καλά ενημερωμένους, ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τυχόν προληπτικά μέτρα “. Ενώ αυτές οι μελέτες βρίσκονται στην αρχική φάση, περισσότερες μελέτες ασθενών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ρίξουν φως στο δυναμικό των αναγνωρισμένων εφαρμογών βιοδεικτών στην παγκρεατική νόσο.

Αυτή η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ του MU College of Veterinary Medicine και της MU School of Medicine βοηθά στην προώθηση της ιατρικής ακριβείας , μια από τις βασικές αρχές της NextGen Precision Health Initiative. Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων βιοδεικτών σε διάφορους πληθυσμούς θα οδηγήσει τελικά σε πιο εξατομικευμένα θεραπευτικά σχέδια και βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία . “Τα φορτία RNA σε εξωκυτταρικά κυστίδια που προέρχονται από ορό αίματος σε παθήσεις που σχετίζονται με το πάγκρεας” δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έκδοση Φεβρουαρίου 2020 του περιοδικού Scientific Reports .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.