Επιστημονικά Νέα

ΗΠΑ NIH: Τα δεδομένα γονιδίων COVID-19 καταργήθηκαν από τη βάση δεδομένων κατόπιν αιτήματος Κινέζων ερευνητών

ΗΠΑ NIH: Τα δεδομένα γονιδίων COVID-19 καταργήθηκαν από τη βάση δεδομένων κατόπιν αιτήματος Κινέζων ερευνητών

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

ΗΠΑ NIH: Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) επιβεβαίωσε ότι διέγραψε τις ακολουθίες αφού έλαβε ένα αίτημα από έναν Κινέζο ερευνητή που τις είχε υποβάλει τρεις μήνες νωρίτερα. Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19 από μια βασική επιστημονική βάση δεδομένων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι επιστήμονες που μελετούν την προέλευση της πανδημίας ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά στοιχεία.

Το NIH επιβεβαίωσε ότι διέγραψε τις ακολουθίες αφού έλαβε ένα αίτημα από έναν Κινέζο ερευνητή που τους είχε υποβάλει τρεις μήνες νωρίτερα. “Η υποβολή ερευνητών διατηρεί τα δικαιώματα των δεδομένων τους και μπορεί να ζητήσει απόσυρση των δεδομένων”, ανέφερε η NIH σε δήλωση.

Η αφαίρεση των δεδομένων προσδιορισμού αλληλουχίας περιγράφεται σε μια νέα δημοσίευση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από τον Jesse Bloom, έναν ιολόγο στο Fred Research Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ.

Η εφημερίδα, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, αναφέρει ότι τα δεδομένα που λείπουν περιλαμβάνουν αλληλουχίες από δείγματα ιών που συλλέχθηκαν στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020 από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ή υποψιάστηκαν ότι είχαν COVID-19. Ορισμένες από τις διαγραμμένες πληροφορίες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες σε μια εφημερίδα που δημοσιεύθηκε σε ένα εξειδικευμένο περιοδικό, αλλά οι επιστήμονες συνήθως αναζητούν αλληλουχίες γονιδίων σε μεγάλες βάσεις δεδομένων όπως αυτή που διατηρεί το NIH, δήλωσε ο Δρ Bloom.

Ο Δρ Bloom είπε ότι κατάφερε να βρει τα διαγραμμένα δεδομένα αφού τα έψαχνε αλλού στο διαδίκτυο. Οι ακολουθίες που λείπουν είναι απίθανο να αλλάξουν την τρέχουσα κατανόηση των ερευνητών για τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας COVID-19 στο Γουχάν.

Ωστόσο, ο Δρ Bloom είπε ότι η απομάκρυνσή τους δημιουργεί αμφιβολίες για τη διαφάνεια της Κίνας στη συνεχιζόμενη έρευνα για την προέλευση της πανδημίας. Κάποιοι άλλοι επιστήμονες συμφώνησαν. «Μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν άλλες ακολουθίες όπως αυτές που έχουν εκκαθαριστεί», δήλωσε ο Vaughn S. Cooper, εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που δεν συμμετείχε στη νέα εργασία και είπε ότι δεν έχει μελετήσει ο ίδιος τις διαγραμμένες αλληλουχίες.Για να συνεχίσουν την προέλευση της πανδημίας, οι επιστήμονες χρειάζονται πρόσβαση σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο πώς ο ιός εμφανίστηκε στον ανθρώπινο πληθυσμό και άρχισε να εξαπλώνεται.

Η αφαίρεση πληροφοριών από μια βάση δεδομένων μπορεί να δυσκολέψει την εύρεσή τους, ενδεχομένως, να επιβραδύνει την έρευνά τους, καθώς και την έλλειψη πρόσβασης σε άλλες έρευνες.Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και άλλοι επιστήμονες ερευνούν πώς ξεκίνησε η πανδημία.Σύμφωνα με τη δήλωση του NIH, ο επιστήμονας που υπέβαλε τις ακολουθίες ζήτησε τον Ιούνιο του 2020 να διαγραφούν επειδή είχαν ενημερωθεί και θα δημοσιεύονταν σε άλλη, μη καθορισμένη βάση δεδομένων.Ο ερευνητής είπε ότι ήθελαν να αφαιρεθεί η παλαιότερη έκδοση για να αποφευχθεί η σύγχυση, σύμφωνα με το NIH.

Οι Κινέζοι ερευνητές υπέβαλαν αρχικά τις ακολουθίες στη βάση δεδομένων NIH τον Μάρτιο του 2020 και δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με αυτές σε ένα έγγραφο σε έναν διακομιστή προεκτύπωσης, σύμφωνα με το NIH.

Το έγγραφο περιέγραψε τη χρήση μιας προηγμένης τεχνολογίας αλληλούχησης για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19.Οι ερευνητές δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.Μια πρόκληση για τους επιστήμονες που μελετούν την προέλευση του ιού είναι η έλλειψη δεδομένων από πρώιμες περιπτώσεις στο Γουχάν, λέει ο Δρ Bloom στην εφημερίδα.

Αυτά τα δεδομένα, λέει, περιορίζονται κυρίως σε αλληλουχίες ιών που αποκτήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 από δώδεκα ασθενείς που συνδέονται με την αγορά θαλασσινών Huanan της πόλης, τον ιστότοπο της πρώτης γνωστής επιδημίας της COVID-19 και έναν μικρό επιπλέον αριθμό αλληλουχιών που συλλέχθηκαν πριν το τέλος Ιανουαρίου 2020.Η αφαίρεση των αλληλουχιών απέδωσε “μια κάπως λοξή εικόνα ιών που κυκλοφορούν νωρίς στο Γουχάν “, δήλωσε ο Δρ Bloom.

“Υποδηλώνει πιθανώς έναν λόγο για τον οποίο δεν έχουμε δει πολλές από αυτές τις ακολουθίες που είναι ίσως ότι δεν υπήρξε ολόψυχη προσπάθεια να τα βγάλουν εκεί έξω.”Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ που συνεργάστηκε με τη διεθνή ομάδα που συνέταξε την έκθεση του οργανισμού τον Μάρτιο για την προέλευση του ιού, δήλωσε ότι η εφημερίδα του Δρ Bloom δεν άλλαξε ριζικά την κατανόηση της ομάδας για την πρώιμη πανδημία, αλλά ενίσχυσε την υπόθεση για περισσότερη ανάλυση της  πρώτης λοίμωξης COVID-.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο κορωνοϊός πιθανότατα κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2019

Ξεκίνησαν μελέτη για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Αυξάνονται οι ελπίδες για εμβόλιο που θα βάλει stop στην πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.