Επιστημονικά Νέα

Κίνα Κορωνοϊός: Το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan στην καρδιά της θεωρίας προέλευσης της πανδημίας

Κίνα Κορωνοϊός: Το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan στην καρδιά της θεωρίας προέλευσης της πανδημίας

Ωστόσο, οι ερωτήσεις σχετικά με το εργαστήριο παραμένουν, με επικριτές να σημειώνουν ότι τα ερευνητικά χέρια της ομάδας του ΠΟΥ μπορεί να έχουν δεσμευτεί από αυστηρές παραμέτρους που έθεσαν οι Κινέζοι οικοδεσπότες της. Τα μέλη της ομάδας πέρασαν μόνο τέσσερις ώρες στο ιολογικό ινστιτούτο, μόλις μια ώρα στην υγρή αγορά και αρκετές ημέρες μέσα στο ξενοδοχείο τους χωρίς να βγουν έξω στην πόλη.

Κίνα Κορωνοϊός: Η θεωρία διαρροής του εργαστηρίου της Wuhan έχει επανέλθει στο προσκήνιο αφού ο επικεφαλής του ΠΟΥ άνοιξε ξανά τις υποθέσεις ότι ο κορωνοϊός βγήκε από τις εγκαταστάσεις του. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε την Τρίτη ότι η εργαστηριακή διαρροή ήταν η “λιγότερο πιθανή” υπόθεση, αλλά ότι χρειάζεται ακόμη “περαιτέρω έρευνα” Η Κίνα αναφέρει ότι δόθηκε πλήρης πρόσβαση στο εργαστήριο και έπληξε την «πολιτικοποίηση» της έρευνας για την αιτία της παγκόσμιας πανδημίας. Ωστόσο, ο Tedros έχει διατηρήσει ζωντανή την ιδέα ότι οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ είπαν ότι είναι “πολύ απίθανο”.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία για το εργαστήριο του Ινστιτούτου ιολογίας της Wuhan: – Υψηλή ασφάλεια – Το ινστιτούτο στεγάζει ένα εργαστήριο με βαθμολογία βιοασφάλειας “P4” – το υψηλότερο δυνατό – το οποίο καθορίζεται από το επίπεδο κινδύνου και τα προκύπτοντα μέτρα ασφαλείας που τίθενται από τους παθογόνους παράγοντες που μελετήθηκαν εκεί.

Τα παθογόνα επιπέδου P4 περιλαμβάνουν εκείνα που προκαλούν ασθένειες όπως ο Έμπολα. Το εργαστήριο P4 είναι το πρώτο της Ασίας και κατασκευάστηκε με κόστος 300 εκατομμύρια γιουάν (42 εκατομμύρια δολάρια), το οποίο άνοιξε το 2018.

Στεγάζει τη μεγαλύτερη τράπεζα ιών στην Ασία, με περισσότερα από 1.500 στελέχη.

Ένα εργαστήριο P3 – το επίπεδο βιοασφάλειας που περιλαμβάνει coronavirus – λειτουργεί στον χώρο από το 2012. –

Κριτική έρευνα – Το ινστιτούτο μελετά μερικές από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες του κόσμου και προηγουμένως διεξήγαγε εκτεταμένες έρευνες για τη σχέση μεταξύ νυχτερίδων και εστιών νόσων στην Κίνα.

Οι επιστήμονές του βοήθησαν να ρίξουν φως στην παθογόνο Covid-19 τις πρώτες μέρες της επιδημίας στη Γουχάν.

Τον Φεβρουάριο του 2020, οι ερευνητές δημοσίευσαν εργασίες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γενετική σύνθεση του νέου ιού ήταν περίπου 80% παρόμοια με τον κορωνοϊό SARS και 96% πανομοιότυπη με έναν κορωνοϊό που βρέθηκε σε νυχτερίδες.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 προήλθε από νυχτερίδες και μπορεί να έχει πηδήξει σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ακόμα μη καθορισμένου θηλαστικού και να αποκτήσει έλξη μεταξύ των ανθρώπων στα τέλη του 2019 σε μια υγρή αγορά στη Wuhan όπου τα είδη άγριας πανίδας πωλήθηκαν ως τρόφιμα.

Ο Λιανγκ Γουάνιαν, επικεφαλής του κινεζικού σώματος της αποστολής του ΠΟΥ, δήλωσε το συμπέρασμα της αποστολής ότι η μεταφορά ζώων παρέμεινε η πιθανή διαδρομή, αλλά ότι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί οι αρχικοί φορείς του κορωνοϊού.

Η «διαρροή εργαστηρίου» –

Προηγούμενα διπλωματικά σχόλια των ΗΠΑ που ανέφερε η Washington Post αποκάλυψαν ανησυχία στην Ουάσινγκτον σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας στην εγκατάσταση Wuhan.

Η Shi Zhengli, μία από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Κίνας στον τομέα των κορωνοϊών νυχτερίδας και αναπληρωτής διευθύντρια του εργαστηρίου P4, έθεσε περαιτέρω την άποψή της σε μια συνέντευξη τον Ιούνιο του 2020 με το περιοδικό Scientific American στην οποία είπε ότι αρχικά ανησυχούσε για το εάν ο ιός είχε διαρρεύσει από το εργαστήριό της.

Οι επακόλουθοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι η ακολουθία γονιδίων της διέφερε από τους ιούς που κρατήθηκαν στο εργαστήριο και η Σι είπε ότι θα “στοιχηματίσει τη ζωή της” ότι δεν υπήρχε διαρροή, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλά η θεωρία διατηρήθηκε ζωντανή από τους Τραμπ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Mike Pompeo. Ο Πομπέο επέμεινε πέρυσι ότι υπήρχαν «σημαντικές ενδείξεις» ότι ο ιός προήλθε από το εργαστήριο, ενώ δεν προσφέρει τέτοια απόδειξη.

Διακεκριμένες παγκόσμιες δημοσιεύσεις όπως της Le Monde και της Wall Street Journal, καθώς και επιστήμονες στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, κράτησαν επίσης τη θεωρία ζωντανή δημοσιεύοντας άρθρα ή εκθέσεις λέγοντας ότι ήταν μια πιθανότητα. –

Συμπεράσματα του ΠΟΥ

Η αποστολή της ομάδας του ΠΟΥ στη Wuhan περιελάμβανε μια στάση στο ιολογικό ινστιτούτο, όπου συναντήθηκε με Κινέζους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Shi.

Ο αρχηγός της ομάδας Peter Ben Embarek είπε στο τέλος της αποστολής ότι η θεωρία διαρροής εργαστηρίου ήταν «εξαιρετικά απίθανη» και «δεν βρίσκετε στις υποθέσεις που θα προτείνουμε για μελλοντικές μελέτες».

Η αποστολή δεν βρήκε τίποτα για να ανατρέψει τη γενική συναίνεση στην επιστημονική κοινότητα ότι το παθογόνο φαίνεται να είναι φυσικής προέλευσης.

Οι αμφιβολίες παραμένουν

Ωστόσο, οι ερωτήσεις σχετικά με το εργαστήριο παραμένουν, με επικριτές να σημειώνουν ότι τα ερευνητικά χέρια της ομάδας του ΠΟΥ μπορεί να έχουν δεσμευτεί από αυστηρές παραμέτρους που έθεσαν οι Κινέζοι οικοδεσπότες της.

Τα μέλη της ομάδας πέρασαν μόνο τέσσερις ώρες στο ιολογικό ινστιτούτο, μόλις μια ώρα στην υγρή αγορά και αρκετές ημέρες μέσα στο ξενοδοχείο τους χωρίς να βγουν έξω στην πόλη.

Σε μια επακόλουθη συνέντευξη με το AFP, ο Embarek εξέφρασε «απογοήτευση» λόγω έλλειψης πρόσβασης σε ανεπεξέργαστα δεδομένα ενώ ήταν στην Κίνα.

Όσον αφορά την υπόθεση εργαστηριακού ατυχήματος, είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το κινεζικό εργαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι αρχικά φοβόταν διαρροή. “Ακόμα και το προσωπικό σε αυτά τα εργαστήρια μας είπε ότι ήταν η πρώτη τους αντίδραση”, δήλωσε ο Embarek. “Όλοι επέστρεψαν στα αρχεία τους… αλλά κανείς δεν μπορούσε να βρει ίχνη για κάτι παρόμοιο με αυτόν τον ιό στα αρχεία του ή στα δείγματά του.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή της Covid

Νέες αποκαλύψεις Άντονι Φαούτσι για τον κορωνοϊό

Η Αμερική επιμένει στην ενοχή της Wuhan

Ο ΠΟΥ πιέζει την Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού

Ο Π.Ο.Υ στο εργαστήρι Ιολογίας της Γιουχάν

O Π.Ο.Υ διερευνά την προέλευση του covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται νωρίς (όπως το πρώτο σημάδι ή λοίμωξη ή επίγνωση της έκθεσης) ενώ η ριτοναβίρη προορίζεται να επιβραδύνει το μεταβολισμό του αντιιικού PF-07321332 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Κορωνοϊός: Η γνωστική εξασθένηση είναι πολύ πιθανή σε ασθενείς στη ΜΕΘ και θα μπορούσε να είναι διαρκής. Πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη νοσηλεία.

Έρευνες FDA των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.