Επιστημονικά Νέα

Αυξάνονται οι ελπίδες για εμβόλιο που θα βάλει stop στην πανδημία

Αυξάνονται οι ελπίδες για εμβόλιο που θα βάλει stop στην πανδημία

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που οι ερευνητές στην Κίνα δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει (PDF) έναν νέο κοροναϊό που εξαπλώνεται στην πόλη Wuhan. Η ελπίδα και η επιθυμία για ένα εμβόλιο να τερματίσει την παγκόσμια καταστροφή αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

Επιστήμονες και φαρμακευτικές κάνουν σχέδια σχετικά με την ενδεχόμενη άφιξη ενός εμβολίου κοροναϊού.  «Όταν ακούω ότι πρόκειται να είναι το ταχύτερο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί ποτέ, αυτό δεν με κάνει να νιώθω καλά – με κάνει να νιώθω νευρικός” αναφέρει ειδικός.  Ο John Mascola, MD, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του ΝΙΗ, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος, επειδή το φυσικό ανοσοποιητικό μας σύστημα, όταν είναι υγιές, είναι ικανό να χειριστεί τη λοίμωξη. «Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι αναρρώνουν από τη νόσο COVID-19, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα τελικά καθαρίζει τον ιό», είπε. Αντίθετα με το HIV, για το οποίο οι επιστήμονες έχουν αγωνιστεί μέχρι τώρα να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν συμβαίνει αυτό.  «Στον HIV, το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό και οι άνθρωποι παθαίνουν AIDS. Στην περίπτωση αυτού του ιού, εάν μπορούμε να μιμηθούμε μια φυσική λοίμωξη αρκετά κοντά, είναι πιθανό να λειτουργήσει ένα εμβόλιο. Ο κοροναϊός δεν είναι η γρίπη. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτά είναι καλά νέα.Υπάρχουν μερικά εμβόλια που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, όπως το εμβόλιο MMR: Μία δόση είναι περίπου 93% αποτελεσματική στην πρόληψη της ιλαράς. Δύο δόσεις (που συνιστάται) είναι περίπου 97% αποτελεσματικές. 

Τα εμβόλια δεν είναι τόσο τέλεια.

Η αποτελεσματικότητα της γρίπης ποικίλλει από έτος σε έτος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης 2019-20, ήταν περίπου 45% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων, σύμφωνα με το CDC. Το προηγούμενο έτος, ήταν μόλις 29% αποτελεσματικό.

Οι ειδικοί  υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν εξωπραγματικό λόγω της ταχύτητας της μεταβαλλόμενης φύσης του ιού της γρίπης. Λόγω των συχνών μεταλλάξεων, οι προγραμματιστές πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο με βάση εικασίες σχετικά με τα στελέχη του ιού της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος. Μερικές φορές, εκτιμούν εσφαλμένα, με αποτέλεσμα ένα εμβόλιο που δεν ταιριάζει ακριβώς με τα στελέχη της γρίπης που είναι πιο διαδεδομένα την επόμενη σεζόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα εξετάζει την αύξηση της πνευμονικής δυσλειτουργίας μετά από Covid-19 στα παιδιά

Νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι συνδεδεμένες με Αλτσχάιμερ και με τη νόσο του Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.