Επιστημονικά Νέα

Αυξάνονται οι ελπίδες για εμβόλιο που θα βάλει stop στην πανδημία

Αυξάνονται οι ελπίδες για εμβόλιο που θα βάλει stop στην πανδημία

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που οι ερευνητές στην Κίνα δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει (PDF) έναν νέο κοροναϊό που εξαπλώνεται στην πόλη Wuhan. Η ελπίδα και η επιθυμία για ένα εμβόλιο να τερματίσει την παγκόσμια καταστροφή αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

Επιστήμονες και φαρμακευτικές κάνουν σχέδια σχετικά με την ενδεχόμενη άφιξη ενός εμβολίου κοροναϊού.  «Όταν ακούω ότι πρόκειται να είναι το ταχύτερο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί ποτέ, αυτό δεν με κάνει να νιώθω καλά – με κάνει να νιώθω νευρικός” αναφέρει ειδικός.  Ο John Mascola, MD, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του ΝΙΗ, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος, επειδή το φυσικό ανοσοποιητικό μας σύστημα, όταν είναι υγιές, είναι ικανό να χειριστεί τη λοίμωξη. «Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι αναρρώνουν από τη νόσο COVID-19, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα τελικά καθαρίζει τον ιό», είπε. Αντίθετα με το HIV, για το οποίο οι επιστήμονες έχουν αγωνιστεί μέχρι τώρα να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν συμβαίνει αυτό.  «Στον HIV, το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό και οι άνθρωποι παθαίνουν AIDS. Στην περίπτωση αυτού του ιού, εάν μπορούμε να μιμηθούμε μια φυσική λοίμωξη αρκετά κοντά, είναι πιθανό να λειτουργήσει ένα εμβόλιο. Ο κοροναϊός δεν είναι η γρίπη. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτά είναι καλά νέα.Υπάρχουν μερικά εμβόλια που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, όπως το εμβόλιο MMR: Μία δόση είναι περίπου 93% αποτελεσματική στην πρόληψη της ιλαράς. Δύο δόσεις (που συνιστάται) είναι περίπου 97% αποτελεσματικές. 

Τα εμβόλια δεν είναι τόσο τέλεια.

Η αποτελεσματικότητα της γρίπης ποικίλλει από έτος σε έτος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης 2019-20, ήταν περίπου 45% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων, σύμφωνα με το CDC. Το προηγούμενο έτος, ήταν μόλις 29% αποτελεσματικό.

Οι ειδικοί  υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν εξωπραγματικό λόγω της ταχύτητας της μεταβαλλόμενης φύσης του ιού της γρίπης. Λόγω των συχνών μεταλλάξεων, οι προγραμματιστές πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο με βάση εικασίες σχετικά με τα στελέχη του ιού της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος. Μερικές φορές, εκτιμούν εσφαλμένα, με αποτέλεσμα ένα εμβόλιο που δεν ταιριάζει ακριβώς με τα στελέχη της γρίπης που είναι πιο διαδεδομένα την επόμενη σεζόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνες FDA των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

Η Health2047 επενδύει στη RecoverX για την επαναστατική αναμόρφωση ιατρικών αρχείων & διαδικασιών

Health2047: Η εταιρεία επενδύει στη RecoverX, που χρησιμοποιεί επαυξημένη νοημοσύνη για την αναβάθμιση των ιατρικών διαδικασιών, αλλά και την αποδοτικότερη αρχειοθέτηση των ιατρικών δεδομένων.