Γυναικολογία

Οι γυναίκες με αντισυλληπτικά καθυστερούν την εμμηνορρυσία. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ;

Οι γυναίκες με αντισυλληπτικά καθυστερούν την εμμηνορρυσία. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ;

 

Μεγάλος αριθμός γυναικών επιδιώκει με ορμονική αντισύλληψη την παράλειψη ή καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας για διάφορους και διαφορετικούς λόγους η κάθε μία . Η τακτική αυτή μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία ;

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Contraception .

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η παράλειψη ενός καταμήνιου κύκλου δεν εγκυμονεί κινδύνους για τις περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον μίλησαν με 1.324 γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια τους τελευταίους έξι μήνες. Στην ορμονική αντισύλληψη εκτός απ’ το χάπι, περιλαμβάνονται επίσης τα δερματικά επιθέματα και ο κολπικός δακτύλιος.

Αναλυτικότερα , το 17% δήλωσε ότι άλλαζαν το πρότυπο της αιμορραγίας τους παραλείποντας τις κενές εβδομάδες (χωρίς χάπι) ή φορώντας νέο επίθεμα ή δακτύλιο αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου, χωρίς ενδιάμεσο κενό. Επειδή κατά την ορμονική αντισύλληψη η ωορρηξία σταματά, η εβδομαδιαία αιμορραγία που εκδηλώνεται κάθε μήνα δεν αποτελεί πραγματική εμμηνορρυσία (η οποία προκύπτει από την απόρριψη του ωαρίου), αλλά αιμορραγία λόγω ορμονικών μεταβολών.

Ορισμένα χάπια είναι σχεδιασμένα να επιμηκύνουν τον κύκλο μεταξύ των αιμορραγικών περιόδων. Αυτοί οι εκτεταμένοι κύκλοι επιτρέπουν στις γυναίκες να έχουν εμμηνορρυσία ανά τρεις μήνες ή μόνο μια φορά τον χρόνο.

Εκ των γυναικών που καθυστερούσαν ή παρέλειπαν μια περίοδο, οι μισές δήλωσαν ότι το έκαναν χάριν ευκολίας, ώστε να αποφύγουν την εμμηνορρυσία π.χ. στις διακοπές τους. Το 30% δήλωσε ότι ήταν προσωπική τους απόφαση και το 16,7% επιθυμούσε να αποφύγει τα εμμηνορρυσιακά συμπτώματα.

«Η μελέτη αναδεικνύει το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στον ευαίσθητο τομέα της ορθής χρήσης των σκευασμάτων. Είναι αναγκαίο οι γιατροί να γνωρίζουν τους πραγματικούς λόγους που μια ασθενής τους ζητά να πάρει ορμονική αντισύλληψη», εξηγεί ο Δρ Κρίστοφερ Μινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το 53% των γυναικών που παρέλειπαν έναν καταμήνιο κύκλο ανέφερε ότι το έκανε κατόπιν συμβουλής φίλων, οικογένειας ή άλλων μη ιατρικών πηγών. Η παράλειψη ή καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας μπορεί να συντελέσει σε ακατάσχετη αιμορραγία ή σε αιμορραγία μεταξύ δύο κύκλων. Τέλος, η πρακτική αυτή ενδεχομένως να δυσχεραίνει την επίγνωση της κύησης, παρά τη χρήση αντισυλληπτικών μέσων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]