Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γυναικολογία

Νόμιμη, αλλά δύσκολη η έκτρωση στην Ιταλία

Νόμιμη, αλλά δύσκολη η έκτρωση στην Ιταλία

Η 35χρονη Benedetta ανακάλυψε στη διάρκεια της ενδέκατης εβδομάδας της εγκυμοσύνης της πως το μωρό που ήθελε «με όλη της την ψυχή» αντιμετώπιζε σοβαρά γενετικά προβλήματα και ζήτησε από τον γιατρό να προχωρήσουν σε έκτρωση.

Στην Ιταλία όμως, όπου ζει η Benedetta, η έκτρωση δεν είναι απλό ζήτημα. Καταρχήν καταδικάζεται από την Καθολική Εκκλησία και επιπλέον, βάσει νόμου (από το 1978) γίνεται διάκριση ανάμεσα στη διακοπή της κύησης εντός των πρώτων 90 ημερών και της διακοπής μετά το πέρας της 91ης ημέρας.

Ο γιατρός της 35χρονης δεν κάνει εκτρώσεις και τότε εκείνη άρχισε να ψάχνει άλλον. Ένας γιατρός της συνέστησε να πάει σε ψυχίατρο που θα της δώσει πιστοποιητικό πως αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, έτσι ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την διακοπή κύησης. Ένας άλλος γιατρός της είπε να περιμένει γιατί είναι πολύ πιθανό να χάσει από μόνη της το μωρό μέχρι την 20η εβδομάδα. Τελικά, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και συνεχή αναζήτηση η Benedetta, που έχει ήδη μια κόρη 18 ετών, βρήκε γιατρό να της κάνει την έκτρωση. «Έκλαιγα για μέρες. Αλλά ήξερα πως αυτό έπρεπε να γίνει» σχολίασε.

Η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ιταλία, αλλά το 78% των γυναικολόγων (που φτάνει έως και 83% σε ορισμένες συντηρητικές νότιες περιοχές) δηλώνουν αντιρρησίες συνείδησης με το νόμο και δεν εκτελούν εκτρώσεις για θρησκευτικούς ή προσωπικούς λόγους σε μια χώρα που παραμένει, πολιτισμικά τουλάχιστον, κατά κύριο λόγο Καθολική.

Σαν την Benedetta υπάρχουν πολλές γυναίκες στην Ιταλία που έχουν να διηγηθούν μια παρόμοια ιστορία. Η 34χρονη Silvina Brandimarte έμαθε πως το έμβρυο που μεγάλωνε στην κοιλιά της είχε σοβαρή γενετική ασθένεια στην 12η εβδομάδα. Και εκείνη άρχισε το «κυνήγι» μέχρι να βρεθεί ένας γιατρός πρόθυμος να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. «Ακόμα και γυναίκες γιατροί μου είπαν απλά ότι δεν προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Μπορείτε να φανταστείτε; Δεν είμαι έφηβη. Μεγάλωσα σε μια καθολική οικογένεια ακούγοντας συνέχεια το ‘θα κρατήσεις ό,τι σου δίνει ο Θεός’, αλλά πιστεύω πως έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε.»

Η γιατρός Silvana Agatone που θεωρεί πως σε κάποιες περιπτώσεις η έκτρωση είναι αναγκαίο κακό, έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο ίντερνετ όπου υπάρχουν πληροφορίες για κλινικές και γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις. Σε τηλεφωνική έρευνα που έκανε η ίδια, καλώντας κάθε νοσοκομειακή μονάδα και κάθε γυναικολόγο, διαπίστωσε ότι μόνο 1.200 γυναικολόγοι από πάνω από 10.000 στην Ιταλία, εκτελούν εκτρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]

Close Icon