Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης μέχρι την ηλικία των 24 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Μέχρι την ηλικία των 24 ετών, οι νέοι που γεννήθηκαν από μητέρες με προγεννητική και μεταγεννητική κατάθλιψη, είχαν βαθμολογίες κατάθλιψης που ήταν σχεδόν τρεις βαθμούς υψηλότερες από τους απογόνους μητέρων χωρίς κατάθλιψη. Η μελέτη εξέτασε πληροφορίες έρευνας για 5.029 άτομα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 14 ετών από την ηλικία των 10 έως 24 ετών για να εξετάσει πώς εμφανίζονται οι κίνδυνοι κατάθλιψης κατά την παιδική και την εφηβεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι απόγονοι μητέρων με ιστορικό μεταγεννητικής κατάθλιψης είχαν αύξηση στα καταθλιπτικά συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου, ενώ εκείνες με μητέρες με ιστορικό προγεννητικής κατάθλιψης είχαν υψηλότερα συνολικά επίπεδα κατάθλιψης καθ’ όλη τη διάρκεια.

Χάρη στα δεδομένα από την παγκοσμίου φήμης μελέτη υγείας Παιδιά της δεκαετίας του ’90 (επίσης γνωστή ως Avon Longitudinal Study of Parents and Children) οι ερευνητές μπόρεσαν να εξερευνήσουν τα μοτίβα των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους απογόνους με βάση τους διάφορους χρόνους της μητρικής κατάθλιψης για να δουν εάν υπήρχαν χαρακτηριστικά ή διαφορές στο πότε και για ποια διάρκεια οι απόγονοι των καταθλιπτικών μητέρων είχαν οι ίδιοι κατάθλιψη.

Η Dr Rebecca Pearson, ανώτερη συγγραφέας και ανώτερη λέκτορας ψυχιατρικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ / Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε: «Ακολουθώντας τις τροχιές επαναλαμβανόμενων μετρήσεων της διάθεσης σε απογόνους καταθλιπτικών μητέρων, από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, ήταν σε θέση να παράσχουν περαιτέρω πληροφορίες για το πώς εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου ο γνωστός κίνδυνος καταθλιπτικής διάθεσης μεταξύ των γενεών». Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά των γονέων με προγεννητική και μεταγεννητική κατάθλιψη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότεροι καταθλιπτικοί ασθενείς από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως θα μπορούσαν να έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στα προάστια παρά στα κέντρα των πόλεων

Γιώργος Πατρινός: Νέα έρευνα για την  θεραπεία των ψυχιατρικών ασθενών

NHS: Ηλεκτρικά ακουστικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Ο πλακούντας παίζει σημαντικό ρόλο στον γενετικό κίνδυνο σχιζοφρένειας

Ασθένειες και τρόπος ζωής οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.