Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου

Covid-19: Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Covid-19: Όπως το λάδι είναι απαραίτητο για να λειτουργεί ο κινητήρας ενός αυτοκινήτου, έτσι και το αίμα είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού. Η παρουσία συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο πλάσμα, το υγρό συστατικό του αίματος, μπορεί να σηματοδοτεί την παρουσία μιας νόσου ή να υποδεικνύει τη σοβαρότητα μιας κατάστασης. Τώρα, ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν αρκετές βασικές πρωτεΐνες του πλάσματος που σχετίζονται με τη σοβαρή COVID-19. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Κλινικής Ανοσολογίας (Journal of Clinical Immunology), μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οσάκα χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο διαλογής αίματος για να αναλύσει πρωτεΐνες σε δείγματα πλάσματος από δύο μεγάλες ομάδες ασθενών και εντόπισε πέντε πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της σοβαρής COVID-19.

Η COVID-19 σχετίζεται με φλεγμονή και η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια. Μια μέθοδος αξιολόγησης της φλεγμονής στο σώμα είναι η αξιολόγηση των πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στο πλάσμα του αίματος. Η ομάδα έθεσε ως στόχο τον εντοπισμό συγκεκριμένων πρωτεϊνών πλάσματος που μπορεί να αντανακλούν τη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19 και έτσι μπορούν, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ασθενών με COVID-19 που διατρέχουν κίνδυνο κακής έκβασης. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η ομάδα αξιολόγησε σύνολα δεδομένων από αμερικανικές και ιαπωνικές κοορτές που περιλάμβαναν ασθενείς με κρίσιμη COVID-19, ασθενείς με μη κρίσιμη COVID-19 και υγιείς εθελοντές. “Ξεκινήσαμε αναλύοντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα αίματος από την αμερικανική κοόρτη για να προσδιορίσουμε τις υποψήφιες πρωτεΐνες πλάσματος που εκφράζονται διαφορετικά σε κρίσιμες και μη κρίσιμες περιπτώσεις COVID-19”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Takeshi Ebihara.

Οι πρωτεΐνες του πλάσματος μετρήθηκαν με μια καινοτόμο μέθοδο ανάλυσης του αίματος, την πρωτεομική Olink και ο ερευνητής εντόπισε 28 υποψήφιες πρωτεΐνες στην αμερικανική κοόρτη. Η αξιολόγηση αυτών των υποψήφιων πρωτεϊνών στην ιαπωνική κοόρτη περιόρισε τις υποψήφιες πρωτεΐνες σε πέντε πρωτεΐνες πλάσματος που εκφράζονταν περισσότερο στους σοβαρούς ασθενείς με COVID-19 απ’ ό,τι στους υγιείς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική ανοσοδοκιμασίας για να αξιολογήσουν την έκφραση αυτών των πέντε υποψήφιων πρωτεϊνών σε μια κοόρτη επικύρωσης που αποτελούνταν από Ιάπωνες ασθενείς με σοβαρή COVID-19. Τα επίπεδα τεσσάρων από τις υποψήφιες πρωτεΐνες, WFDC2, GDF15, CHI3L1 και KRT19, ήταν σημαντικά υψηλότερα στους ασθενείς με COVID-19 σε σύγκριση με τους υγιείς ελέγχους και ήταν συχνότερα αυξημένα στους μη επιζώντες από ό,τι στους επιζώντες.

“Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι αυτές οι τέσσερις πρωτεΐνες φαίνεται να συνδέονται με τη σοβαρότητα της COVID-19”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Takeshi Ebihara. “Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι πρωτεΐνες σχετίζονται με μονοπάτια κυτταρικής προσκόλλησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ρόλος τους στην παθογένεια της σοβαρής COVID-19 θα μπορούσε να προέρχεται από τη δυσλειτουργία αυτών των μονοπατιών”. Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βάση δεδομένων εντοπισμού επαφών υγείας των εργαζομένων για τον μετριασμό της εξάπλωσης της COVID-19 και την ενίσχυση της ασφάλειας

Η νέα οδηγία του ΠΟΥ για τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων για σοβαρή COVID-19 εμφανίζεται στην Ιατρική Εφημερίδα της Βρετανίας

Πως διαμορφώνονται οι τάσεις της COVID-19 σε περιοχές που έχουν πληγεί

Η ανάγκη για κοινή μοντελοποίηση στις έρευνες για τον κοροναϊό

Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας ενός ατόμου έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

Η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στη αντιμετώπιση της μακράς COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.