Επιστημονικά Νέα

Η ανάγκη για κοινή μοντελοποίηση στις έρευνες για τον κοροναϊό

Η ανάγκη για κοινή μοντελοποίηση στις έρευνες για τον κοροναϊό

Έχει γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι, ανάλογα με το μοντέλο υπολογιστή που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες κατά τις μετρήσεις τους, είτε θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα στη μέση της πανδημίας με αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων και θανάτων ή θα μπορούσαμε να πλησιάζουμε την ώρα να επανεισάγουμε την κοινωνία σε κανονικές λειτουργίες.

Γιατί όμως δημιουργείται μια τόσο μεγάλη ανισότητα;

Επειδή κάθε μοντέλο λειτουργεί λίγο διαφορετικά και ανάλογα με το μοντέλο που χρησιμοποιείται και τις παραδοχές που προστέθηκαν, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν, μερικές φορές δραματικά. Τώρα, 31 ηγέτες στην επιστήμη μοντελοποίησης υπολογιστών ζητούν μια ανοιχτή ανταλλαγή των μοντέλων υπολογιστών και του κώδικα που είναι αφιερωμένοι στην αξιολόγηση και την πρόβλεψη της πορείας της νόσου COVID-19.

Μια επιστολή προς το περιοδικό Science, που γράφτηκε από τον C. Michael Barton, διευθυντή του Κέντρου Κοινωνικής Δυναμικής και Πολυπλοκότητας και καθηγητή στη Σχολή Ανθρώπινης Εξέλιξης και Κοινωνικής Αλλαγής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και προς άλλους ηγέτες στη μοντελοποίηση υπολογιστών, δηλώνει ότι δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, οι παραδοχές της επιστήμης απαιτούν μια δωρεάν ανταλλαγή πληροφοριών μοντελοποίησης υπολογιστών. “Χαρακτηριστικό γνώρισμα της επιστήμης είναι η ανοιχτή ανταλλαγή γνώσεων. Αυτή τη στιγμή μεσούσης της κρίσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μοιραστούμε ανοιχτά και χωρίς φραγμούς τις γνώσεις, την τεχνογνωσία, τα εργαλεία και την τεχνολογία τους.

Προτρέπουμε έντονα όλους τους επιστήμονες, που διεξάγουν μελέτες μέσω μοντέλων για τη νόσο του κοροναϊού (COVID- 19), την πανδημία και τις συνέπειές της για την υγεία και την κοινωνία, να δημοσιεύουν γρήγορα και με διαφάνεια τον κώδικά τους, προκειμένου να είναι προσβάσιμος σε όλους τους επιστήμονες παγκοσμίως και να μην επικρατεί σύγχυση. Το να μην γνωστοποιεί κάποιος ποιο μοντέλο ανάλυσης και μελέτης χρησιμοποιεί και ποιον κώδικα επεξεργασίας των δεδομένων, διατηρώντας ανταγωνιστικά κίνητρα, δεν αρμόζει σε καμία περίπτωση στην παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζουμε όλοι ανεξαιρέτως σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση μεταξύ HDL και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Πώς σχετίζεται η παιδική παχυσαρκία με την Covid-19;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.