Tεχνολογία

Σιγκαπούρη: Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

Σιγκαπούρη: Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

Χρησιμοποιώντας κλινικά δείγματα (συμπεριλαμβανομένων τόσο του ολικού αίματος όσο και του πλάσματος) και το Διεθνές Πρότυπο και Πίνακα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια εξέταση ολικού αίματος όπως η cpVNT θα μπορούσε να είναι εξίσου κατατοπιστική με μια εξέταση μόνο για το πλάσμα.

Σιγκαπούρη: Ομάδα επιστημόνων από τη Συμμαχία Έρευνας και Τεχνολογίας Σιγκαπούρης-ΜΙΤ (SMART), την ερευνητική επιχείρηση του ΜΙΤ στη Σιγκαπούρη, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Σιγκαπούρης) ανέπτυξε ένα γρήγορο κιτ εξέτασης που μπορεί να πει αν ένα άτομο έχει ανοσία κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της, με βάση τα αντισώματα που ανιχνεύονται σε δείγμα αίματος. Διαφορετικά από τα κιτ δοκιμών ART – τα οποία αναζητούν την παρουσία ιικών πρωτεϊνών που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης COVID-19 για να προσδιορίσουν αν ένα άτομο έχει μολυνθεί – αυτό το γρήγορο κιτ δοκιμών σε σημείο περίθαλψης είναι μια ορολογική εξέταση που μετρά τα αντισώματα που παράγει ο ασθενής. Απαιτεί μια σταγόνα αίματος και χρειάζεται μόλις 10 λεπτά για να δείξει αποτελέσματα, σε σύγκριση με τις 24 έως 72 ώρες που απαιτούνται για τις συμβατικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Το κιτ εξέτασης ανιχνεύει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-COV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19 και των παραλλαγών της, όπως η δέλτα και η όμικρον, και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί για νέες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία και άλλες ασθένειες στο μέλλον.

Χρησιμοποιώντας μια δοκιμασία που βασίζεται σε χαρτί και είναι επικαλυμμένη με χημικές ουσίες που δεσμεύουν τα αντισώματα στο δείγμα αίματος, το κιτ εξέτασης είναι χαμηλού κόστους, γρήγορο και έχει ακρίβεια έως και 93%.

Ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες στρατηγικές εμβολιασμού, όπου οι άνθρωποι θα κάνουν εμβολιασμούς και αναμνηστικά εμβόλια μόνο όταν χρειάζεται, ανάλογα με τη διακύμανση των επιπέδων αντισωμάτων και της ανοσολογικής τους αντίδρασης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Microbiology Spectrum από την κοινή ομάδα με επικεφαλής τη Διεπιστημονική Ερευνητική Ομάδα Αντιμικροβιακής Αντοχής (AMR) του SMART και τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του NTU, σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (NUH) και το Εθνικό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων (NCID) της Σιγκαπούρης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Γρήγορες και ακριβείς εξετάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Η ύπαρξη ενός ακριβούς και γρήγορου ορολογικού τεστ μπορεί να επιτρέψει στις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους περιορισμένους πόρους εμβολίων και να αντιμετωπίσουν τη διστακτικότητα στο εμβόλιο, ιδίως όσον αφορά τις πολλαπλές αναμνηστικές δόσεις.

Ο εμβολιασμός αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο των στρατηγικών δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, με 12,6 δισεκατομμύρια δόσεις σε 184 χώρες να έχουν χορηγηθεί από τις 9 Σεπτεμβρίου 2022. Τα εμβόλια μείωσαν τον αριθμό των θανάτων από την COVID-19 κατά 63% εντός του πρώτου έτους της διάδοσής τους, αποτρέποντας περίπου 19,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Σιγκαπούρη, το Υπουργείο Υγείας (MOH) εκτίμησε τον Φεβρουάριο του 2022 ότι τα εμβόλια COVID-19 είχαν αποτρέψει 8.000 θανάτους κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής δέλτα το 2021, καθώς και την πρόληψη περίπου 33.000 σοβαρών κρουσμάτων και 112.000 νοσηλειών.

Ωστόσο, μια κλινική μελέτη της κοινής ερευνητικής ομάδας έδειξε ότι η προστασία που προσφέρουν τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια μειώνεται σταθερά σε διάστημα τριών μηνών, με διαφορετικό βαθμό μείωσης στα διάφορα άτομα.

Η μελέτη έδειξε ότι μετά από τρεις μήνες από ένα αναμνηστικό εμβόλιο, η απόκριση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NAb) έναντι του άγριου τύπου και της δέλτα εξακολουθούσε να παραμένει υψηλή με μέση τιμή 91,8%, ενώ η μέση τιμή έναντι του βήτα και του γάμμα είχε πέσει στο 82,7 και για το όμικρον, μια μεγάλη πτώση στο 70,7%, από 92,9%.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών με πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τον ιό άγριου τύπου -όπως ο δέλτα και ο omicron- έχει επιδεινώσει το ζήτημα της χρήσης εμβολίων mRNA που έχουν αναπτυχθεί με βάση τον ιό άγριου τύπου για την ενίσχυση της ανοσίας, ιδίως όταν ορισμένα τρέχοντα εμβόλια παρουσιάζουν μειωμένη προστασία έναντι αυτών των νέων ανησυχητικών παραλλαγών (VoC).

Επιπλέον, η διστακτικότητα ως προς το εμβόλιο παραμένει σε περιορισμένα υποσύνολα του πληθυσμού, όπου οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί ως προς τη λήψη του εμβολίου ή των αναμνηστικών εμβολίων λόγω του φόβου των παρενεργειών, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη δυσκολία εφαρμογής μιας ευρείας στρατηγικής εμβολιασμού για τη δημιουργία ανοσίας αγέλης.

Για την αντιμετώπιση της διστακτικότητας του εμβολίου και της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού κατά των νέων παραλλαγών, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική μια εξατομικευμένη προσέγγιση εμβολιασμού, η οποία προσφέρει αναμνηστικές δόσεις σε άτομα που εκτιμάται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι ηλικιωμένοι.

Για να είναι αποτελεσματική μια εξατομικευμένη προσέγγιση, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογούν γρήγορα το επίπεδο της απόκρισης NAb έναντι των παραλλαγών σε ατομικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ένα εύχρηστο κιτ δοκιμών σε σημεία περίθαλψης σε κλινικές, νοσοκομεία ή κέντρα εμβολιασμού.

Ο συγγραφέας της δημοσίευσης, καθηγητής Peter Preiser, συν-επικεφαλής κύριος ερευνητής στο SMART AMR και αναπληρωτής αντιπρόεδρος για τις Βιοϊατρικές και Βιοεπιστήμες στο NTU της Σιγκαπούρης, δήλωσε:

“Το έργο της ομάδας μας στην ανάπτυξη ενός γρήγορου κιτ δοκιμής μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη μακροβιότητα της προστασίας.

Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι το νέο μας κιτ δοκιμών μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο, επιτρέποντας στους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να ελέγχουν τους ανθρώπους και να καθορίζουν τις ανάγκες εμβολιασμού τους, ιδίως έναντι των σημερινών και επερχόμενων παραλλαγών.

Αυτό θα βοηθήσει να διασκεδάσει τους φόβους ορισμένων ανθρώπων ότι θα “υπερεμβολιαστούν με ένα αναμνηστικό εμβόλιο”, καθώς τα αποτελέσματα θα τους ενημερώνουν με ακρίβεια εάν είναι καλά προστατευμένοι έναντι της COVID-19 ή όχι”.

Ο Dr. Hadley Sikes, κύριος ερευνητής του SMART AMR, αναπληρωτής καθηγητής στο MIT και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης πρόσθεσε: “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρκετές μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα NAb έναντι της κυρίαρχης παραλλαγής κατά τη στιγμή της μελέτης αποτελούν αξιόπιστο δείκτη προστασίας από τη μόλυνση.

Ορισμένα τμήματα του πληθυσμού έχουν χαμηλή ανοχή στον κίνδυνο μόλυνσης.

Το κιτ εξέτασης που αναπτύξαμε μπορεί να παρέχει πολύτιμες, εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με το πόσο γρήγορα ή πόσο αργά έχουν πέσει τα επίπεδα αντισωμάτων ενός ατόμου, επιτρέποντάς του να παραμένει ενημερωμένο για την υγεία του και, όποτε απαιτείται, να λαμβάνει την απαραίτητη αναμνηστική δόση για να προστατευτεί”.

Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του κιτ εξέτασης αντισωμάτων

Στην ερευνητική τους εργασία, η ομάδα περιγράφει μια κλινική μελέτη του κιτ δοκιμασίας εξουδετέρωσης του ιού με τραβηγμένη κυτταρίνη (cpVNT), μιας εξέτασης αίματος με εξουδετερωτικά αντισώματα που έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση του ανοσοπροστατευτικού προφίλ ενός ατόμου έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του.

Με μια σταγόνα αίματος με τρύπημα στο δάχτυλο, το κιτ εξέτασης μπορεί να αξιολογήσει το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων ενός ατόμου έναντι μιας συγκεκριμένης παραλλαγής COVID-19 μέσα σε 10 λεπτά, καθιστώντας αυτό ένα αποτελεσματικό, χαμηλού κόστους και εύχρηστο εργαλείο που θα επιτρέψει δοκιμές μεγάλης κλίμακας και θα μπορεί να αναπτυχθεί ευρέως οπουδήποτε ως μέρος μιας εξατομικευμένης στρατηγικής εμβολιασμού.

Η εξέταση αποκαλύπτει το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων του ατόμου, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να ενημερώσει το άτομο πότε πρέπει να λάβει αναμνηστικό εμβόλιο και πόσο προσεκτικό πρέπει να είναι σχετικά με την πιθανή μετάδοση πριν από τη λήψη του.

Μπορεί να χορηγηθεί από έναν απλό άνθρωπο χωρίς ιατρική κατάρτιση και δεν απαιτεί εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια δοκιμών μεγάλης κλίμακας σε ευάλωτες υποομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Ο συν-πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης και πρώην μεταδιδακτορικός συνεργάτης της SMART AMR Hoi Lok Cheng δήλωσε: “Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη για εμάς και για τη συνέχιση των μακροχρόνιων εργασιών μας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών, χαμηλού κόστους και εύχρηστων δοκιμασιών NAb για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Ως ποσοτικό τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει επίπεδα NAb ειδικά για βασικές παραλλαγές όπως η δέλτα και η όμικρον, το cpVNT μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων εμβολίων έναντι των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.

Αυτό το κιτ δοκιμών θα αποδειχθεί επίσης αναπόσπαστο μέρος μιας πιο εξατομικευμένης προσέγγισης εμβολιασμού που θα ωφελήσει άτομα υψηλότερου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα άτομα αυτών των κοινοτήτων θα μπορούν να αξιολογούν σε τακτική βάση το ανοσοπροστατευτικό τους προφίλ μέσω του cpVNT, επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν πότε μια αναμνηστική δόση μπορεί να είναι κατάλληλη ή αναγκαία.

Επιπλέον, η εν λόγω εξέταση μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί για τον έλεγχο νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον”.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε πολυετές έργο της ομάδας SMART.

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Communications Medicine για την ιατρική και τη δημόσια υγεία, η ομάδα έθεσε τα θεμέλια για ένα τεστ κάθετης ροής με βάση την κυτταρίνη για την ανίχνευση εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

Μια ξεχωριστή εργασία που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό χημικής μηχανικής Bioengineering and Translational Medicine συζήτησε την αποτελεσματικότητα της δοκιμής έναντι άλλων μεθόδων, όπως η δοκιμή εξουδετέρωσης του ιού με βάση τον ψευδοϊό (pVNT) και η δοκιμή εξουδετέρωσης του ιού με υποκατάστατο (sVNT), με ευνοϊκά αποτελέσματα.

Χρησιμοποιώντας κλινικά δείγματα (συμπεριλαμβανομένων τόσο του ολικού αίματος όσο και του πλάσματος) και το Διεθνές Πρότυπο και Πίνακα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια εξέταση ολικού αίματος όπως η cpVNT θα μπορούσε να είναι εξίσου κατατοπιστική με μια εξέταση μόνο για το πλάσμα.

Καθώς οι εξετάσεις που βασίζονται στο πλάσμα ή στον ορό απαιτούν εργαστηριακό εξοπλισμό για την επεξεργασία του δείγματος αίματος καθώς και μεγαλύτερες ποσότητες δειγμάτων αίματος που πρέπει να ληφθούν, η cpVNT είναι επομένως πιο αποδοτική ως προς τους πόρους και λιγότερο επεμβατική.

Επιπλέον, η βιωσιμότητα του cpVNT καταδεικνύει ότι οι εξετάσεις εξουδετέρωσης αντισωμάτων και οι εξετάσεις point-of-care μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία χρησιμοποιώντας μια τέτοια μορφή και ένα τέτοιο πρωτόκολλο – ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία αυτής της πλατφόρμας για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του κιτ δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να πληροί τις απαραίτητες κανονιστικές εγκρίσεις και τα πρότυπα κατασκευής για δημόσια χρήση.

Η ομάδα που έχει αναπτύξει τις δοκιμές στη SMART έχει επίσης δημιουργήσει μια νεοφυή βιοτεχνολογική επιχείρηση, την Thrixen, η οποία αναπτύσσει τη δοκιμή σε ένα έτοιμο για εμπορική χρήση προϊόν.

Η βασική ανάπτυξη του γρήγορου τεστ έγινε στο SMART AMR μαζί με επιστήμονες του NTU, οι οποίοι βοήθησαν στον σχεδιασμό της μελέτης, παρέχοντας ειδικές προμήθειες αντιδραστηρίων και συλλογές κλινικών δειγμάτων.

Το NUH και το NCID είχαν παράσχει προμήθειες κλινικών δειγμάτων και συμβουλές σχετικά με την ιατρική χρήση του τεστ, ενώ το MIT επέβλεψε το έργο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασικές αρχές ανοσιακής απάντησης έναντι του SARS-CoV-2

Μελέτη δείχνει ότι η λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί να παρέχει πρόσθετη προστασία στους εμβολιαζόμενους

Πόσο διαρκούν τα αντισώματα κατά της covid σε παιδιά έναντι ενηλίκων

Πόσες φορές μπορείτε να κολλήσετε κορωνοϊό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Αλγόριθμος σε πιθανές θεραπείες για την covid-19 και για μελλοντικές πανδημίες

Οι ερευνητές είναι μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από ανοσολόγους, βιολόγους, χημικούς, επιστήμονες δεδομένων, θεωρητικούς παιγνίων, γενετιστές, μαθηματικούς και γιατρούς, που επιδιώκει να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19.

H Microsoft ανακοίνωσε σημαντική ενημέρωση στα Windows 11

– ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών iPhone για συνδεσιμότητα, με την εισαγωγή του Phone Link για iOS. Με το Phone Link για iOS, οι χρήστες δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσουν μήπως χάσουν μια σημαντική κλήση ή ένα μήνυμα, ενώ συγκεντρώνονται στο Windows 11 PC τους.

Μοντέλο μηχανικής μάθησης επικεντρώνεται σε άρθρα ειδήσεων για να προβλέψει τα κρούσματα της επισιτιστικής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση των παραδοσιακών προγνωστικών μετρήσεων με ειδησεογραφική κάλυψη βελτίωσε περαιτέρω την ακρίβεια των προβλέψεων για την επισιτιστική κρίση, γεγονός που υποδηλώνει την αξία των "υβριδικών" μοντέλων. Οι ερευνητές βλέπουν, επίσης, πιθανές ευρύτερες χρήσεις για το έργο τους.

Η καινοτόμος τεχνολογία υπόσχεται πολλά κατά ορισμένων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου

Μετά τη δοκιμή φάσης 1, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμή φάσης 1Β που συνδυάζει κύτταρα πρώτης γενιάς και ανοσοθεραπείες. Πρόσφατα άνοιξε μια άλλη μελέτη που λειτουργεί με μια δεύτερη γενιά των μονοπύρηνων κυττάρων περιφερικού αίματος PBMCs που παρασκευάζονται με βελτιωμένο τρόπο, λέει ο Jimeno. Επιπλέον, τα κριτήρια ένταξης για τη μελέτη με μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος PBMC δεύτερης γενιάς είναι πολύ ευρύτερα.

Η νέα τεχνολογία ηχητικής πλοήγησης επιτρέπει στους τυφλούς να πλοηγηθούν

Επιπλέον, με την καλύτερη κατανόηση των νευρικών μηχανισμών που διέπουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία της χωρικής πλοήγησης, ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε πρώιμους βιοδείκτες και στόχους για παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology.