Επιστημονικά Νέα

Μακρά COVID: Θα μπορούσε να βοηθήσει η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία

Μακρά COVID: Θα μπορούσε να βοηθήσει η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία

Μακρά COVID: Νέα έρευνα δείχνει ότι η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και τα αντιπηκτικά μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία ατόμων με μακροχρόνια COVID.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τους υποκείμενους μηχανισμούς του μακροχρόνιου COVID παρά τις εκτεταμένες αναφορές σχετικά με αυτόν από την αρχή της πανδημίας. Αυτή η έλλειψη γνώσης έχει κάνει τη διάγνωση και την ανάπτυξη θεραπειών για την πάθηση δύσκολη. Ο COVID-19 επηρεάζει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει εάν τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID-19 θα μπορούσαν να συνδέονται με αυτό. Μια ομάδα με έδρα τη Νότια Αφρική δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ενός θεραπευτικού σχήματος που χρησιμοποιεί αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και αντιπηκτικά για τη θεραπεία ατόμων με μακροχρόνια COVID.

Η μακρά COVID περιγράφει τα χρόνια και εξουθενωτικά συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα με COVID-19 που διαρκούν περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και πόνο στο στήθος, γνωστικά προβλήματα, αίσθημα παλμών, αϋπνία, εμβοές και πόνο στις αρθρώσεις.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνια COVID. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από το 20% των ανθρώπων που βγαίνουν θετικοί στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα. Οι επιστήμονες έχουν ελάχιστη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από την πάθηση, γεγονός που τους έχει καταστήσει δύσκολο να αναπτύξουν θεραπείες.

Πέρυσι, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch στη Νότια Αφρική δημοσίευσε αποτελέσματα ανάλυσης πλάσματος αίματος, η οποία αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι με μακρύ COVID είχαν μικροθρόμβους. Αυτοί οι μικροθρόμβοι ήταν δύσκολο να ανιχνευθούν χρησιμοποιώντας τυπικές διαδικασίες ανάλυσης πλάσματος και αντιστάθηκαν στην ικανότητα του σώματος να διαλύει το πηγμένο αίμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι θρόμβοι «παγιδεύουν» φλεγμονώδη μόρια. Η εργασία τους αποτέλεσε τη βάση του λεγόμενου μοντέλου μικροθρόμβων, το οποίο προτείνει ότι μικροί θρόμβοι στα τριχοειδή αγγεία του αίματος που εμποδίζουν το οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς μπορεί να προκαλέσουν μακρά συμπτώματα COVID.

Η νέα μελέτη

Η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από 70 άτομα με επιβεβαιωμένη μακρά COVID για να ανιχνεύσει μικροθρόμβους. Οι συγγραφείς ανέπτυξαν επίσης μια διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία διάρκειας 1 μήνα για 24 άτομα με μακροχρόνια COVID. Η θεραπεία περιελάμβανε τη λήψη ειδικών σκευασμάτων για αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και αντιπηκτικών από τους  συμμετέχοντες υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση για να μετριαστούν οι σοβαρές παρενέργειες. Οι ασθενείς παρείχαν μια λίστα με συμπτώματα πριν και μετά τη θεραπεία και οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος στο τέλος του μήνα θεραπείας. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι και οι 70 συμμετέχοντες είχαν μικροθρόμβους στο αίμα τους. Ωστόσο, τα 24 άτομα που έλαβαν την αντιαιμοπεταλιακή και αντιπηκτική θεραπεία ανέφεραν βελτιώσεις στα μακροχρόνια συμπτώματα COVID τους, ενώ παρατηρήθηκε επίσης μείωση των μικροθρόμβων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σώμα ίσως επιτεθεί στον εαυτό του μήνες μετά τη νόσηση

Παιδιά & νέοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μακράς covid απ΄ότι δεικνύουν προηγούμενες μελέτες

Κόντρα ασθενών μακροχρόνιας covid με γιατρούς και παραπληροφόρηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.