Ρεπορτάζ Υγείας

Μακρά COVID: Φέρνει τους ασθενείς σε αντιπαράθεση με τους γιατρούς. Αυτό είναι πρόβλημα.

Μακρά COVID: Φέρνει τους ασθενείς σε αντιπαράθεση με τους γιατρούς. Αυτό είναι πρόβλημα.

 Ήδη, έχουμε δει προσωπικά ψευδοεπιστημονικές ομάδες να ισχυρίζονται, χωρίς στοιχεία, ότι έχουν γνώση του τρόπου αντιμετώπισης της μακροχρόνιας Covid. Έχουμε δει συζητήσεις σχετικά με μη αποδεδειγμένες θεραπείες όπως οι ακραίες δίαιτες και η ιβερμεκτίνη να εμφανίζονται συχνά σε μεγάλους πίνακες κοινωνικών μέσων Covid.

Μακρά COVID: Από αυτόν τον μήνα, σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν αναρρώσει από την Covid-19. Αλλά εδώ, η λέξη “ανάρρωση” αναφέρεται μόνο στην οξεία φάση της ασθένειας. Κάπου μεταξύ 10 και 40 τοις εκατό των ασθενών με Covid συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα αρκετές εβδομάδες έως μήνες αφού αρρωστήσουν, μια νεφελώδης κατάσταση που τώρα αναφέρεται ως κατάσταση μετά την Covid ή μακρά Covid. Στη μακρά Covid, γινόμαστε μάρτυρες της εμφάνισης μιας νόμιμης νέας ασθένειας, που αναγνωρίζεται επίσημα από τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επειδή είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί, ωστόσο, η μακροχρόνια Covid έχει γίνει επίσης αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτήν και των επαγγελματιών υγείας που είναι επιφορτισμένοι με τη θεραπεία τους.

Οι μακροχρόνιοι ασθενείς με Covid έχουν περιγράψει ότι αισθάνονται απόρριψη από γιατρούς που φαίνεται να αμφισβητούν την ασθένειά τους — ή που φαίνονται να έχουν χάσει το τι να κάνουν για αυτό. Εύλογα, λοιπόν, πολλοί πάσχοντες από χρόνια Covid έχουν στραφεί σε ομάδες υποστήριξης ασθενών και υπεράσπισης για λύσεις.

Ως γιατροί οι ίδιοι, γνωρίζουμε ότι οι ομάδες ασθενών μπορούν να έχουν την απαραίτητη κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη, ειδικά οι ασθενείς που αισθάνονται αποξενωμένοι και δεν ακούγονται από τους επαγγελματίες γιατρούς.

Αλλά ξέρουμε επίσης ότι μπορεί να είναι καζάνια παραπληροφόρησης – και τόποι τροφοδοσίας για πωλητές λαδιού φιδιού που κάνουν αναπόδεικτες θεραπείες.

Και επομένως είναι κρίσιμο οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να βρουν τρόπους να συνεργαστούν, αντί να εναντιώνονται μεταξύ τους στην προσπάθεια να βρουν λύσεις για τη μακρά Covid. Διαφορετικά, το πρόβλημα προορίζεται να πάει από το κακό στο χειρότερο.

Το έργο δυσκολεύει το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσα λίγα για τη μακρά Covid.

Αν και η πάθηση συχνά χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και «ομίχλη του εγκεφάλου», οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι φυσικές εξετάσεις μακροχρόνιων ασθενών με Covid μπορεί να μη δείχνουν τίποτα το ασυνήθιστο.

Ως αποτέλεσμα, η μακροχρόνια Covid έχει κάνει συγκρίσεις με τις λεγόμενες αμφισβητούμενες ασθένειες, όπως η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (επίσης γνωστή ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης) και η ινομυαλγία, των οποίων η νομιμότητα αμφισβητείται από το ιατρικό επάγγελμα. Υπάρχουν ακόμη κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένες περιπτώσεις μακροχρόνιας Covid μπορεί να προκαλούνται από κάτι διαφορετικό από την Covid-19. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που πίστευαν ότι είχαν μολυνθεί με Covid-19 – αλλά δεν είχαν επιβεβαιώσει αυτήν την κατάσταση με τις εξετάσεις – έτειναν να αναφέρουν περισσότερα συμπτώματα μακράς διάρκειας Covid από ασθενείς που επιβεβαιώθηκαν με εξετάσεις αίματος ότι είχαν όντως Covid- 19. Συλλογικά, αυτή η αμφιβολία και η ασάφεια συνέβαλαν σε μια δυνητικά αντίπαλη σχέση μεταξύ γιατρών και ασθενών.

Τίτλοι όπως εκείνος μιας πρόσφατης ιστορίας στο The Atlantic, “Οι μακρινοί ταξιδιώτες παλεύουν για το μέλλον τους”, έχουν συμβάλει μόνο στον μαχητικό τόνο.

Αλλά θα ήταν άδικο να πούμε ότι η ιατρική κοινότητα έχει απορρίψει εντελώς τη μακροχρόνια Covid. Σημαντικές προσπάθειες και χρηματοδότηση καταβάλλονται τώρα για μακροχρόνια έρευνα για την Covid.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν ανακοινώσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια νέας χρηματοδότησης για ένα πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθεί μια ομάδα ασθενών με Covid-19 με την πάροδο του χρόνου για να παρακολουθεί την εξέλιξη των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της Covid και ελπίζουμε να αποσαφηνίσει τη βιολογία της κατάστασης. Παρόμοιες ερευνητικές προσπάθειες γίνονται και σε άλλες χώρες.

Με τον καιρό, αυτές οι προσπάθειες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πιο ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά της μακροχρόνιας Covid και να αναπτύξουμε βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπισή της. Προς το παρόν, ωστόσο, η ασθένεια παραμένει τυλιγμένη σε άγνωστα και υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι η παραπληροφόρηση θα καλύψει τα κενά – όπως φαίνεται ότι έχει σχεδόν όλα όσα σχετίζονται με την Covid-19 μέχρι στιγμής.

Ήδη, έχουμε δει προσωπικά ψευδοεπιστημονικές ομάδες να ισχυρίζονται, χωρίς στοιχεία, ότι έχουν γνώση του τρόπου αντιμετώπισης της μακροχρόνιας Covid. Έχουμε δει συζητήσεις σχετικά με μη αποδεδειγμένες θεραπείες όπως οι ακραίες δίαιτες και η ιβερμεκτίνη να εμφανίζονται συχνά σε μεγάλους πίνακες κοινωνικών μέσων Covid.

Η παραπληροφόρηση φαίνεται να εξαπλώνεται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και η ίδια η ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 62% των ψευδών ειδήσεων σχετίζονται με την υγεία

Νέα ιατρική μελέτη εγείρει ερωτήματα για τη φυσική ανοσία

Ανησυχίες για την αύξηση κρουσμάτων χρόνιας οσφρητικής δυσλειτουργίας

Στρατηγικές ανάκτησης της απώλειας όσφρησης και γεύσης λόγω covid-19 σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό

Πώς τα εμβόλια covid αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα έρευνας δεκαετιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στη μικροβιακή αντοχή και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

ΙΣΑ: Η Ελλάδα συνεχίζει και το 2023, τη θλιβερή πρωτιά της, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως προς την κατάχρηση των αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.