ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μακρά COVID: Λιγότεροι από 3 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ανάρρωσαν πλήρως, 1 χρόνο μετά το εξιτήριο

Μακρά COVID: Λιγότεροι από 3 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ανάρρωσαν πλήρως, 1 χρόνο μετά το εξιτήριο

Μακρά COVID: Παράγοντες, όπως το φύλο - γυναίκα, η παχυσαρκία και η απαίτηση μηχανικής υποστήριξης με οξυγόνο, κατά την αρχική νόσηση συνδέθηκαν με πιο σοβαρές επιπλοκές της υγείας μετά από 12 μήνες. 

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το φύλο, η παχυσαρκία, η συστηματική φλεγμονή και πιο σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιων σοβαρών βλαβών υγείας που σχετίζονται με την COVID. Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2 δεν αναρρώνει πλήρως μέσα στις πρώτες 3-4 εβδομάδες μετά την εμφάνιση της νόσου. Αυτά τα συμπτώματα της COVID-19 συχνά επιμένουν για εβδομάδες και μήνες μετά από την αρχική φάση της μόλυνσης. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν περιγράψει αυτά τα παρατεταμένα συμπτώματα του COVID-19 ως «μακρά COVID-19».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η μακρά COVID «εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης από SARS CoV-2, συνήθως 3 μήνες από την έναρξη της λοίμωξης COVID-19 με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση». Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα στις 10-14 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με SARS CoV-2 σε σχέση με άτομα που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 που είχαν νοσηλευτεί στο παρελθόν εμφανίζουν πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη μακρά COVID-19.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν άτομα με COVID-19 που κινδυνεύουν να αναπτύξουν επίμονες, σοβαρές βλάβες στην υγεία και μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη θεραπειών για τη μακρά COVID-19.

Χαρακτηριστικά που σχετίζονται με μακρά COVID

Η πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τις διαταραχές της σωματικής και ψυχικής υγείας στους 5 και 12 μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο όσων νόσησαν με κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 30% των ασθενών ένιωθαν ότι είχαν αναρρώσει πλήρως 12 μήνες μετά το εξιτήριο. Παράγοντες, όπως το φύλο – γυναίκα, η παχυσαρκία και η απαίτηση μηχανικής υποστήριξης με οξυγόνο, κατά την αρχική νόσηση συνδέθηκαν με πιο σοβαρές επιπλοκές της υγείας μετά από 12 μήνες. Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Rachael Evans, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Τα ευρήματα ότι πολλοί ασθενείς δεν είχαν αναρρώσει πλήρως 1 χρόνο μετά την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο υποδεικνύουν ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν προληπτικά την αξιολόγηση των ασθενών τους για αρκετό καιρό ακόμη, προκειμένου να προσδιορίσουν τις συνεχιζόμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και να παράσχουν υποστήριξη».

Η μελέτη διερεύνησε επίσης τη συσχέτιση μεταξύ της φλεγμονής ολόκληρου του σώματος ή της συστηματικής φλεγμονής και της σοβαρότητας των διαταραχών της υγείας στους 5 μήνες. Η αύξηση της φλεγμονής σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια κατά την οξεία φάση μιας λοίμωξης SARS-CoV-2. Η σοβαρή φλεγμονή κατά την οξεία φάση μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση. Αυτή η χρόνια αύξηση της φλεγμονής θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στα επίμονα συμπτώματα που έχουν δει οι επαγγελματίες υγείας σε ασθενείς με μακρά COVID.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς προστατεύει η μάσκα ΚΝ-95 που εισηγείται η Επιτροπή για είσοδο σε s.market και ΜΜΜ

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου των επιζώντων Covid έναν χρόνο μετά τη μόλυνση

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.