ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός θνητότητα: Οι επιζώντες COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου 12 μήνες μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός θνητότητα: Οι επιζώντες COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου 12 μήνες μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός θνητότητα: Οι επιστήμονες δεικνύουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου μεταξύ των επιζώντων COVID-19 12 μήνες μετά τη μόλυνση. Ειδικότερα, για άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, ο κίνδυνος θανάτου στους 12 μήνες μετά τη μόλυνση ήταν 233% υψηλότερος συγκριτικά με άτομα που δεν νόσησαν, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Medicine. Στη μελέτη, σχεδόν το 80% όλων των θανάτων ατόμων που είχαν αναρρώσει από τον COVID-19 τους τελευταίους 12 μήνες δεν οφείλονταν σε καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά αίτια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος του ιού είναι σημαντικός και εκτεταμένος, ακόμη και αν η αρχική μόλυνση έχει καταπολεμηθεί.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην υγεία των ασθενών έχει αναγνωριστεί αλλά δεν έχει ακόμη ποσοτικοποιηθεί με σαφήνεια. Προηγούμενη έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις της νόσου στους 6 μήνες και οι επιστήμονες διερευνούν τώρα τον αντίκτυπο της στη συνολική υγεία όσων νόσησαν στους 12 μήνες. Η σχετική αύξηση του κινδύνου θανάτου μετά το COVID-19 είναι υψηλότερη για τα άτομα κάτω των 65 ετών σε σχέση με τα άτομα άνω των 65 ετών. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από COVID-19 έχει ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια παγκοσμίως, με περισσότερους από 750.000 θανάτους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν καταγράφουν τον πραγματικό αντίκτυπο του COVID-19 στον πληθυσμό.

Οι επιστήμονες δεικνύουν τώρα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου μεταξύ των επιζώντων COVID-19 12 μήνες μετά τη μόλυνση. Ειδικότερα, για άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, ο κίνδυνος θανάτου στους 12 μήνες μετά τη μόλυνση ήταν 233% υψηλότερος συγκριτικά με άτομα που δεν νόσησαν, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Medicine. Στη μελέτη, σχεδόν το 80% όλων των θανάτων ατόμων που είχαν αναρρώσει από τον COVID-19 τους τελευταίους 12 μήνες δεν οφείλονταν σε καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά αίτια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος του ιού είναι σημαντικός και εκτεταμένος, ακόμη και αν η αρχική μόλυνση έχει καταπολεμηθεί. Ο καθηγητής Arch Mainous, συγγραφέας της εργασίας, δήλωσε: «Πολύ ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στο τι συμβαίνει στους ασθενείς μετά από τη νόσηση με COVID-19. Μερικοί εστιάζουν στην «μακρά COVID» ή στα επίμονα συμπτώματα όπως η έλλειψη όσφρησης. Μας ενδιέφερε η σκληρή έκβαση του θανάτου μετά την ανάρρωση από COVID-19». «Σκεφτήκαμε ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 θα ήταν αρκετά σημαντικός για να προκαλέσει επιπλοκές. Το συνολικό τραύμα ή ψυχολογική προσβολή στο σώμα θα ήταν αρκετά δραματικό για να δημιουργήσει μόνιμη ζημιά».

Διερεύνηση ηλεκτρονικών αρχείων υγείας

Για να μετρήσουν τον αντίκτυπο του COVID-19 στη μακροπρόθεσμη υγεία των επιζώντων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία υγειονομικής περίθαλψης από ασθενείς που ελέγχθηκαν για COVID-19 σε οποιοδήποτε περιβάλλον στο σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, τόσο στο Gainesville όσο και στο Jacksonville. Άτομα που πέθαναν εντός 30 ημερών από τα τεστ COVID-19 εξαιρέθηκαν από την ανάλυση. Από 13.638 άτομα που εξετάστηκαν για COVID-19 μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Ιουνίου 2020, 424 άτομα βρέθηκαν να έχουν COVID-19. Από αυτά, 178 ταξινομήθηκαν ως πάσχοντες από σοβαρή ασθένεια. Τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την νόσο COVID-19, όπως προσδιορίστηκε από έλεγχο PCR. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγειονομικής περίθαλψης αυτών των ατόμων, παρακολουθώντας τα για 365 ημέρες μετά τον πρώτο μοριακό έλεγχο. Διαπίστωσαν ότι 2.686 άτομα στην κοόρτη είχαν πεθάνει. Ακολούθως, η ομάδα ανέλυσε τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης για να προσδιορίσει την αιτία θανάτου και συνέκρινε τον κίνδυνο θανάτου για άτομα που είχαν COVID-19 με αυτόν των ατόμων που δεν είχαν βρεθεί θετικά στον SARS-CoV-2.

Διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων μεταξύ των ανθρώπων που είχαν COVID-19, σχεδόν 4 στους 5 από αυτούς τους θανάτους, δεν οφείλονταν σε καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές ασθένειες, παρά τις πολλές υπάρχουσες έρευνες σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 σε αυτά τα συστήματα. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι περιμέναμε αρχικά. Ωστόσο, δεν εξηγούν το γιατί. Ο καθηγητής Μαινούς ανέφερε, «Παρόλο που υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί υπάρχουν μετα-οξείες επιπλοκές από το COVID-19 και χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καθοριστεί οριστικά ο μηχανισμός, φαίνεται πιθανό ότι το έντονο επίπεδο φλεγμονής στο σώμα επηρεάζει πολλά μέρη του σώματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αναμνηστική δόση για όλους άνω των 18 ετών 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό

Κώστας Νταλούκας healthweb.gr : Αυξημένος κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά κάτω του ενός έτους

Στέλεχος Όμικρον :Yψηλή μεταδοτικότητα- Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.

Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.