Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία κατά 94-95%, ενώ είναι μίας μόνο χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να φοριούνται μόνες τους.

Οι μάσκες υψηλής προστασίας θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, η μάσκα υψηλής προστασίας φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί πιο κοντά στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα.

Τέλος, το σημειώνεται ότι το κόστος της μάσκας υψηλής προστασίας είναι υψηλότερο από εκείνο των χειρουργικών μασκών μίας χρήσης. Στα φαρμακεία, η τιμή της κυμαίνεται από 0,50 λεπτά έως 1 ευρώ η μία.

Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, πέραν της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοικτούς – ανεξαρτήτως συνωστισμού, εισηγείται τα ακόλουθα μέτρα, συνιστώντας της άμεση εφαρμογή τους:

  • Την άμεση αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους.
  • Τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας – KN-95 – ή διπλής μάσκας σε σουπερ μάρκετ και ΜΜΜ.
  • Τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους – κλειστούς και ανοικτούς.
  • Οι αγώνες στα γήπεδα θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στη χώρα, σε όλες τις πύλες, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ (rapid ή PCR).