Greek English French German Italian
Pin It

Τα τυριά είναι από τις πιο αγαπημένες μας τροφές και όχι άδικα, αφού εκτός από νόστιμα είναι και πηγές θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο. Με τόσο μεγάλη ποικιλία όμως, δεν είναι λογικό κάποια τυριά να είναι πιο υγιεινά από άλλα; Την απάντηση βρήκαμε στο αμερικανικό ιατρικό site HealthLine, που έχει φτιάξει μία λίστα με τα 3 πιο υγιεινά τυριά, ανάμεσα τους και ένα ελληνικό. Βέβαια, μιλάμε για μερικά από τα πιο γνωστά του κόσμου, που όλα τους μπορούμε να τα βρούμε με μία επίσκεψη στο σουπερμάρκετ.

Μοτσαρέλα

Το γνωστό ιταλικό, μαλακό, λευκό τυρί παράγεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα και κερδίζει μία θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά τυριά λόγω του χαμηλότερου ποσοστού νατρίου και θερμίδων που περιέχει.

1 κομμάτι 28γρ. μοτσαρέλα, πλήρη σε λιπαρά, περιέχει:

85 θερμίδες

6γρ. λιπαρά

1γρ. υδατάνθρακες

176mg νάτριο (7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)

14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Η μοτσαρέλα περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων στελεχών Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Μπλε τυριά

Παράγονται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και έχουν μπολιαστεί με μπλε μούχλα, που τους δίνει τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα τους. Τα μπλε τυριά είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά και περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα τυριά.

1 κομμάτι 28γρ., πλήρες σε λιπαρά, περιέχει:

100 θερμίδες

6γρ. πρωτεΐνες

8γρ. λιπαρά

1γρ. υδατάνθρακες

380mg νάτριο (16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)

33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Δεδομένου ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα οστά. Άλλωστε, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Φέτα

Η δική μας φέτα παράγεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου γάλακτος με κατσικίσιο και επειδή συντηρείται σε άλμη, μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ωστόσο, είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από τα περισσότερα τυριά.

1 κομμάτι 28γρ., πλήρες σε λιπαρά, περιέχει:

80 θερμίδες

6γρ. πρωτεΐνες

5γρ. λιπαρά

1γρ. υδατάνθρακες

370mg νάτριο (16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)

10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Η φέτα, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, παρέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο συνδέεται με το μειωμένο σωματικό λίπος και τη βελτιωμένη σύνθεση σώματος. Μια μελέτη σε 40 υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι η λήψη 3γρ. ημερησίως ενός συμπληρώματος λινολεϊκού οξέως για 6 μήνες, μείωσε σημαντικά το σωματικό λίπος και εμπόδισε την αύξηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα, η φέτα και γενικά τα τυριά που παράγονται από πρόβειο γάλα, έχουν τυπικά περισσότερο λινολεϊκό οξύ από άλλα τυριά.

Σημειώνεται επίσης, ότι σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η φέτα περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Αυτές οι 489 πρωτεΐνες αποτελούν την «ταυτότητα» της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Pin It

Cook name small