Σημαντικές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, προωθεί το υπουργείο Υγείας τις οποίες έβαλε στο τραπέζι , ο γενικός γραμματέας Γιώργος Γιαννόπουλος την Περασμένη Πέμπτη κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Ο γενικός γραμματέας έχει δηλώσει και στο Healthweb.gr – Διαβάστε εδώ:Αποκλειστική συνέντευξη του Γ. Γιαννόπουλου στο Healthweb: Η ΕΚΑΠΥ  » τρέχει» 4 διαγωνισμούς φαρμάκων, ότι πλέον θα γίνεται μόνο μία ανατιμολόγηση το χρόνο

Τι αλλάζει ;

Συνοπτικά οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας είναι οι εξής :

  • Η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων δεν θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με βάση τη χαμηλότερη τιμή του φαρμάκου στις χώρες της Ευρωζώνης.
  • Η ανατιμολόγηση δεν θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, όπως σήμερα, αλλά μία φορά. Θα εκδίδεται δελτίο τιμών νέων φαρμάκων κάθε τρίμηνο, αλλά μόνο για προϊόντα των οποίων λήγει η πατέντα προστασίας.
  • Τα βιο – ομοειδή φάρμακα θα λαμβάνουν το 75% της τιμής αναφοράς του βιολογικού πρωτότυπου προϊόντος.
  • Τα γενόσημα θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του “off – patent”, έναντι του 50% που λαμβάνουν σήμερα. Οι τιμές των γενοσήμων ομογενοποιούνται, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών.
  • Οι τιμές των φαρμάκων δεν μπορούν να πέφτουν κάτω από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ), με κατώτερο όριο τα 0,20 ευρώ.

Αλλαγές και στον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον  γενικό  γραμματέα Γιώργο  Γιαννόπουλου , μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • Η έγκριση αποζημίωσης για τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα, θα δίνεται  για συσκευασίες που περιέχουν θεραπεία  28 ημερών.
  • Ο υπολογισμός των επιστροφών (clawback) θα γίνεται με βάση το “70 – 30” που είχε προταθεί αρχικά από το υπουργείο Υγείας, δηλαδή 70% βάσει του μεριδίου αγοράς και της ανάπτυξης του προϊόντος.
  • Ο υπολογισμός των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) για τα νέα φάρμακα ι να υποχωρήσει από το 25% και να υπολογίζεται κλιμακωτά  και ποσοστά , 5 ,4,3,2,1 σε ορίζοντα πενταετίας .
  • Αναμένεται ο ορισμός “κλειστών” προϋπολογισμών ανά κατηγορία ασφαλιστικής αποζημίωσης φαρμάκου (ATC4), χωρίς να αποκλείεται η ενοποίηση κατηγοριών σε έναν “κλειστό” προϋπολογισμό. Γεγονός που βρήκε και πάλι αντίθετη σύσσωμη την φαρμακοβιομηχανία. 

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here