Επιστημονικά Νέα

Αγγειολογική Ημερίδα: Σύσταση αντιπηκτικής αγωγής εν καιρώ καραντίνας

Αγγειολογική Ημερίδα: Σύσταση αντιπηκτικής αγωγής εν καιρώ καραντίνας

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Αγγειολογική Ημερίδα: Η προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή στην καραντίνα «σκοτώνει» την διασωλήνωση, νικά τον θάνατο και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ. Οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων και των θανατηφόρων επιπλοκών της COVID- 19.

Η  ισχυρή σύσταση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε κάθε ασθενή που μπαίνει σε καραντίνα ήταν ένα από τα βασικά  συμπεράσματα της Αγγειολογικής Ημερίδας αφιερωμένης στην COVID-19, στις επιπλοκές της και στη χρήση αντιπηκτικής θεραπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική με Διευθυντή τον Καθηγητή Κ. Συρίγο του Νοσοκομείου αναφοράς για την COVID -19 η «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Είναι γνωστό τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασθενείς ότι ο περιορισμός στο σπίτι  λόγω της καραντίνας και η ακινητοποίησή του συμβάλλει επιπλέον στην εύκολη δημιουργία θρόμβων στον ασθενή αναφέρει ο κος Ευάγγελος Δημακάκος, Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου-Teaching Center of UEMS – της Γ΄Παν/κής Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Η Σωτηρία», μέλος της UEMS στο Angiology/Vascular Medicine και Πρόεδρος Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας.

Επίσης  εάν ο ασθενής παρουσιάζει και πυρετό, η ακινητοποίηση και η αφυδάτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πάθει σε πιο σύντομα χρονικό διάστημα θρόμβωση, η οποία γίνεται αντιληπτή με αιφνίδια δύσπνοια του πάσχοντος.

Σε περίπτωση, επίσης, που ο ασθενής είναι υπέρβαρος, 65 ετών και άνω και έχει επιπλέον διάφορα υποκείμενα νοσήματα όπως αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο, τότε   η πιθανότητα εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο στην διασωλήνωση και στο θάνατο αυξάνει σημαντικά. Ο συνδυασμός των ανωτέρω σε ένα διαγνωσμένο ασθενή με COVID -19 (θρομβογόνος) ή  ακόμη και με υποψία για COVID- 19  επιβάλλει την έναρξη προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για τουλάχιστον 14 – 20 ημέρες .

Η χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής (όχι αντιαιμοπεταλιακής αγωγής) θα προφυλάξει τους ασθενείς από την εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ αφού οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη  των συμπτωμάτων  και των θανατηφόρων επιπλοκών της COVID- 19.

O έλεγχος μετά 10-14 ημέρες από την έναρξη της καραντίνας με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης των πολύ σπάνιων παρενεργειών της αντιπηκτικής αγωγής, όπως της ήπιας αιμορραγίας και της πτώσης αιμοπεταλίων (ΗΙΤ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θρόμβωση αυξάνει τη θνητότητα όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονάϊό

Ο υψηλός αιματοκρίτης σχετίζεται με θρόμβωση αρτηριοπνευμονικής παράκαμψης

Αντισώματα και covid 19 ο ρόλος τους στην δημιουργία θρόμβου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.