Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αγγειολογική Ημερίδα: Σύσταση αντιπηκτικής αγωγής εν καιρώ καραντίνας

Αγγειολογική Ημερίδα: Σύσταση αντιπηκτικής αγωγής εν καιρώ καραντίνας

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Αγγειολογική Ημερίδα: Η προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή στην καραντίνα «σκοτώνει» την διασωλήνωση, νικά τον θάνατο και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ. Οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων και των θανατηφόρων επιπλοκών της COVID- 19.

Η  ισχυρή σύσταση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε κάθε ασθενή που μπαίνει σε καραντίνα ήταν ένα από τα βασικά  συμπεράσματα της Αγγειολογικής Ημερίδας αφιερωμένης στην COVID-19, στις επιπλοκές της και στη χρήση αντιπηκτικής θεραπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική με Διευθυντή τον Καθηγητή Κ. Συρίγο του Νοσοκομείου αναφοράς για την COVID -19 η «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Είναι γνωστό τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασθενείς ότι ο περιορισμός στο σπίτι  λόγω της καραντίνας και η ακινητοποίησή του συμβάλλει επιπλέον στην εύκολη δημιουργία θρόμβων στον ασθενή αναφέρει ο κος Ευάγγελος Δημακάκος, Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου-Teaching Center of UEMS – της Γ΄Παν/κής Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Η Σωτηρία», μέλος της UEMS στο Angiology/Vascular Medicine και Πρόεδρος Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας.

Επίσης  εάν ο ασθενής παρουσιάζει και πυρετό, η ακινητοποίηση και η αφυδάτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πάθει σε πιο σύντομα χρονικό διάστημα θρόμβωση, η οποία γίνεται αντιληπτή με αιφνίδια δύσπνοια του πάσχοντος.

Σε περίπτωση, επίσης, που ο ασθενής είναι υπέρβαρος, 65 ετών και άνω και έχει επιπλέον διάφορα υποκείμενα νοσήματα όπως αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο, τότε   η πιθανότητα εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο στην διασωλήνωση και στο θάνατο αυξάνει σημαντικά. Ο συνδυασμός των ανωτέρω σε ένα διαγνωσμένο ασθενή με COVID -19 (θρομβογόνος) ή  ακόμη και με υποψία για COVID- 19  επιβάλλει την έναρξη προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για τουλάχιστον 14 – 20 ημέρες .

Η χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής (όχι αντιαιμοπεταλιακής αγωγής) θα προφυλάξει τους ασθενείς από την εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ αφού οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη  των συμπτωμάτων  και των θανατηφόρων επιπλοκών της COVID- 19.

O έλεγχος μετά 10-14 ημέρες από την έναρξη της καραντίνας με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης των πολύ σπάνιων παρενεργειών της αντιπηκτικής αγωγής, όπως της ήπιας αιμορραγίας και της πτώσης αιμοπεταλίων (ΗΙΤ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η θρόμβωση αυξάνει τη θνητότητα όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονάϊό

Ο υψηλός αιματοκρίτης σχετίζεται με θρόμβωση αρτηριοπνευμονικής παράκαμψης

Αντισώματα και covid 19 ο ρόλος τους στην δημιουργία θρόμβου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon