Επιστημονικά Νέα

Αγγειολογική Ημερίδα: Σύσταση αντιπηκτικής αγωγής εν καιρώ καραντίνας

Αγγειολογική Ημερίδα: Σύσταση αντιπηκτικής αγωγής εν καιρώ καραντίνας

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Αγγειολογική Ημερίδα: Η προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή στην καραντίνα «σκοτώνει» την διασωλήνωση, νικά τον θάνατο και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ. Οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων και των θανατηφόρων επιπλοκών της COVID- 19.

Η  ισχυρή σύσταση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε κάθε ασθενή που μπαίνει σε καραντίνα ήταν ένα από τα βασικά  συμπεράσματα της Αγγειολογικής Ημερίδας αφιερωμένης στην COVID-19, στις επιπλοκές της και στη χρήση αντιπηκτικής θεραπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική με Διευθυντή τον Καθηγητή Κ. Συρίγο του Νοσοκομείου αναφοράς για την COVID -19 η «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Είναι γνωστό τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασθενείς ότι ο περιορισμός στο σπίτι  λόγω της καραντίνας και η ακινητοποίησή του συμβάλλει επιπλέον στην εύκολη δημιουργία θρόμβων στον ασθενή αναφέρει ο κος Ευάγγελος Δημακάκος, Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου-Teaching Center of UEMS – της Γ΄Παν/κής Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Η Σωτηρία», μέλος της UEMS στο Angiology/Vascular Medicine και Πρόεδρος Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας.

Επίσης  εάν ο ασθενής παρουσιάζει και πυρετό, η ακινητοποίηση και η αφυδάτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πάθει σε πιο σύντομα χρονικό διάστημα θρόμβωση, η οποία γίνεται αντιληπτή με αιφνίδια δύσπνοια του πάσχοντος.

Σε περίπτωση, επίσης, που ο ασθενής είναι υπέρβαρος, 65 ετών και άνω και έχει επιπλέον διάφορα υποκείμενα νοσήματα όπως αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο, τότε   η πιθανότητα εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο στην διασωλήνωση και στο θάνατο αυξάνει σημαντικά. Ο συνδυασμός των ανωτέρω σε ένα διαγνωσμένο ασθενή με COVID -19 (θρομβογόνος) ή  ακόμη και με υποψία για COVID- 19  επιβάλλει την έναρξη προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για τουλάχιστον 14 – 20 ημέρες .

Η χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής (όχι αντιαιμοπεταλιακής αγωγής) θα προφυλάξει τους ασθενείς από την εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ αφού οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη  των συμπτωμάτων  και των θανατηφόρων επιπλοκών της COVID- 19.

O έλεγχος μετά 10-14 ημέρες από την έναρξη της καραντίνας με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης των πολύ σπάνιων παρενεργειών της αντιπηκτικής αγωγής, όπως της ήπιας αιμορραγίας και της πτώσης αιμοπεταλίων (ΗΙΤ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η θρόμβωση αυξάνει τη θνητότητα όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονάϊό

Ο υψηλός αιματοκρίτης σχετίζεται με θρόμβωση αρτηριοπνευμονικής παράκαμψης

Αντισώματα και covid 19 ο ρόλος τους στην δημιουργία θρόμβου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισωμάτα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.

Η πανδημία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πανδημία Covid-19, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας., ενώ  εκτιμάται ότι την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού γίνονται όλο και πιο συχνές ανά την υφήλιο, και δημιουργούν εύλογη ανησυχία, κυρίως η μετάλλαξη B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, για την πιθανή ανθεκτικότητα τους, τόσο στις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στα εμβόλια.