Greek English French German Italian
Pin It

Έναν θλιβερό χήρο υποδυόταν ο Matt Damon με φορεμένο να αναβοσβήνει ένα λαμπερό κωδικοποιημένο βραχιολάκι για σάρωση από τους φρουρούς στην ταινία "Contagion" του 2011.

Μετά από ένα γρήγορο ηχητικό σήμα και ένα πράσινο φως, επιτρέπεται στον Damon να αγοράσει ένα φόρεμα για την κόρη του σε ένα κατάστημα. Αυτό το βραχιολάκι ήταν ένα "διαβατήριο ανοσίας" - πιστοποίηση της ανοσίας του χαρακτήρα του στον θανατηφόρο ιό της ταινίας. Καθώς η μυθοπλασία γίνεται γρήγορα πραγματικότητα, τα διαβατήρια ανοσίας καλούνται τώρα ως μέσο για να χαλαρώσει ο κόσμος μετά την καραντίνα COVID-19. Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι μια σειρά πρακτικών και ηθικών προβλημάτων καθιστούν την ιδέα ανεφάρμοστη και δυνητικά επικίνδυνη για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία.
Κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν επί του παρόντος παρόμοια προγράμματα που θα επιτρέψουν σε άτομα που έχουν αποδείξει ανοσία έναντι της νόσου COVID-19 να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να στρέφονται σε κοινωνικές αποστάσεις ή μέτρα δημόσιας υγείας.

Για παράδειγμα, η Χιλή εκδίδει τριμηνιαία «πιστοποιητικά ιατρικής απελευθέρωσης» σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 και η Βρετανία έχει ανακοινώσει σχέδια για την έκδοση «πιστοποιητικών αντισωμάτων» σε όσους έχουν θετικά αποτελέσματα για αντισώματα κοροναϊού.

Ο ιδιωτικός τομέας κινείται ακόμη πιο γρήγορα προς την υιοθέτηση διαβατηρίων ανοσίας, δήλωσε η Natalie Kofler, λέκτορας στο Κέντρο Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Χάρβαρντ. "Έχετε αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν αυτές τις εφαρμογές διαβατηρίου ανοσίας", δήλωσε ο Kofler. "Έχετε συνεργαστεί με άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις για να τις βοηθήσετε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα διαβατήρια ανοσίας ως τρόπο περιορισμού της πρόσβασης, είτε σε πελάτες, είτε σε εργαζόμενους."

Υπάρχουν όμως θεμελιώδη προβλήματα με αυτά τα διαβατήρια ανοσίας, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους και τον τρόπο χρήσης τους, λένε ο Kofler και άλλοι ειδικοί.

Τα αντισώματα έχουν την ίδια ανοσία;


Σε αυτό το σημείο, η ιατρική επιστήμη δεν μπορεί καν να πει αν ένα άτομο που έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 είναι πράγματι άνοσο από την ασθένεια ή εάν η παρουσία αντισωμάτων κοροναϊού στην κυκλοφορία του αίματός του μεταφέρει οποιοδήποτε επίπεδο ανοσίας, δήλωσε ο Gigi Kwik Gronvall, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο για την Ασφάλεια Υγείας Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται ένα ορισμένο επίπεδο αντισωμάτων κοροναϊού στο αίμα τους για να είναι άνοσοι, δήλωσε ο Gronvall. Η ανοσία μπορεί να μην εξαρτάται καν από αντισώματα. Αντίθετα, άλλοι παράγοντες, όπως η έμφυτη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει την επανεμφάνιση.
Ακόμη χειρότερα, το ποσοστό ακρίβειας των τρεχουσών εξετάσεων αντισωμάτων είναι τόσο ασταθές, ώστε ένα άτομο χωρίς ανοσία μπορεί στην πραγματικότητα να πάρει ένα ψευδές θετικό πιστοποιητικό ότι έχει ανοσία, να πάρει ένα διαβατήριο που δεν θα έπρεπε να έχει και να αυξήσει τον κίνδυνο να πιάσει και να εξαπλώσει τον ιό, δήλωσε ο Kofler.

Οι οδηγίες που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι, δεδομένης της έλλειψης ακρίβειας, τα αποτελέσματα των δοκιμών αντισωμάτων "δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ομαδοποίηση ατόμων που κατοικούν ή γίνονται δεκτοί σε χώρους συγκέντρωσης, όπως σχολεία, κοιτώνες, ή για διορθωτικές διευκολύνσεις, "ή για" λήψη αποφάσεων σχετικά με την επιστροφή ατόμων στον χώρο εργασίας. "

"Ενώ νομίζω ότι υπάρχει ένας βαθμός ανοσίας που κατέχουν άτομα τα οποία έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID, θα είναι πολύ δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία ένα διαβατήριο ανοσίας", συμφώνησε ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins .

"Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την ανοσία, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας, της ανθεκτικότητάς της και του τρόπου μέτρησής της που καθιστά δύσκολη την πλήρη αξιοπιστία. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι εκείνοι με αντισώματα - όπως αξιολογούνται από μια εξαιρετικά συγκεκριμένη δοκιμή - έχουν κάποια προστασία για μια χρονική περίοδο από την εκ νέου μόλυνση ", δήλωσε ο Adalja. Ακόμα κι αν οι δοκιμές αντισωμάτων έχουν κάποιο νόημα, δεν υπάρχει αρκετή πρόσβαση στις δοκιμές για τη διεξαγωγή ενός προγράμματος διαβατηρίου ανοσίας με δίκαιο τρόπο, δήλωσε ο Françoise Baylis, καθηγητής ηθικής στο

Πανεπιστήμιο Dalhousie, στη Νέα Σκωτία του Καναδά.

Τα έθνη θα χρειαστούν τουλάχιστον διπλάσια διαθέσιμα κιτ δοκιμής, καθώς υπάρχουν πολίτες στη χώρα τους, για να διεξάγουν ένα δίκαιο πρόγραμμα, είπε. "Θεωρητικά, δοκιμάζετε όλους μία φορά, αλλά δεν πρόκειται να δοκιμαστούν όλοι αν έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19", δήλωσε ο Baylis. "Έτσι πρέπει τουλάχιστον να προσφέρετε στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία, σωστά; Αυτό σας οδηγεί σε δύο δοκιμές. Οι άνθρωποι μπορεί να αποτύχουν και στη δεύτερη προσπάθεια, οπότε θα πρέπει να είστε συνεχώς σε θέση να δοκιμάζετε τον πληθυσμό σας "

Υπάρχουν 38 εκατομμύρια άνθρωποι στον Καναδά, αλλά αυτή η χώρα είπε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο 1 εκατομμύριο δοκιμές αντισωμάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σημείωσε ο Baylis. "Τι συμβαίνει με τα άλλα 37 εκατομμύρια Καναδούς;" ρώτησε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες δοκιμές - τουλάχιστον 660 εκατομμύρια δοκιμές, για να προσφέρουν τουλάχιστον δύο ευκαιρίες για καθένα από τα 330 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Μόνον ένα μικρό ποσοστό μολύνθηκε

Επιπλέον, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τη νόσο COVID-19 σε αυτό το σημείο για να καταστήσουν τα διαβατήρια ανοσίας καθοριστικό παράγοντα για το άνοιγμα της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αλλού.

Μόνο το 2% έως 3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ανακάμψει από τον κοροναϊό, σημείωσε ο Kofler.

"Μια επιχείρηση δεν θα θέλει μόνο το 1% έως 2% των πελατών της να μπορούν να εισέλθουν στο κατάστημά της", δήλωσε ο Kofler. "Δεν θα είστε σε θέση να διευθύνετε μια επιχείρηση εάν μόνο το 1% έως 2% των υπαλλήλων σας είναι σε θέση να εργάζεται ελεύθερα." Ο Baylis σημείωσε ότι ακόμη και σε σημεία πρόσβασης COVID-19, μόνο το 15% έως το 30% των ανθρώπων έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση."Δεν ανοίγετε ξανά την οικονομία με το 30% του πληθυσμού σας", δήλωσε ο Μπαϊλής.

 

Πέρα από αυτές τις πρακτικές ανησυχίες, υπάρχουν επίσης ηθικά εμπόδια για τη θέσπιση ενός προγράμματος διαβατηρίων ανοσίας, ανέφεραν ειδικοί.

Το απόρρητο είναι ένα πρόβλημα

Ένα φυσικό διαβατήριο που φοριέται από έναν παραλήπτη θα "καθιστούσε πολύ εύκολο να πει κανείς εάν κάποιος έχει βραχιολάκι που τον δείχνει άνοσο ή όχι ", δήλωσε η Ντακότα Γκρόινερ, εκτελεστικός διευθυντής της ID2020 Alliance, μιας παγκόσμιας δημόσιας / ιδιωτικής συμμαχίας που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη προγραμμάτων ψηφιακής ταυτότητας. Ο Gruener είπε ότι πολλοί είναι επίσης ανήσυχοι με την έννοια των κεντρικών βάσεων δεδομένων που τηρούνται από κυβερνητικούς οργανισμούς που θα ενεργοποιούναται κάθε φορά που κάποιος καλείται να αποδείξει την ανοσία της νόσου COVID-19.

Ο Gruener ευνοεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα, όπου ένα άτομο θα μεταφέρει το διαβατήριο ανοσίας μαζί του στο smartphone του."Τα δεδομένα σας παραμένουν δικά σας, αποθηκευμένα τοπικά στη δική σας συσκευή", δήλωσε ο Gruener. Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε smartphone επειδή δεν μπορείτε να το αγοράσετε; Τι γίνεται αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να δοκιμαστείτε πρώτα; Οικονομικές ανησυχίες όπως αυτές θα θέσουν τους ανθρώπους που κερδίζουν λιγότερα χρήματα σε μειονεκτική θέση, δήλωσε ο Baylis.

Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης ότι οι αρχές θα χρησιμοποιούν τα διαβατήρια ανοσίας ως ένα ακόμη μέσο παρενόχλησης των μαύρων και άλλων μειονοτήτων, προωθώντας τις πολιτικές «stop-and-frisk «Αυτό το βλέπουμε ως έναν ακόμα λόγο να σταματήσουμε κάποιον που περπατά ελεύθερα για να μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση « Έχετε τη σωστή πιστοποίηση για να κυκλοφορήσετε στο κοινό; » είπε ο Baylis. Αυτού του είδους οι ανησυχίες εκμηδενίζονται από εταιρείες που ανυπομονούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, είπε ο Gruener, και αξιωματούχοι και ηθικοί πρέπει να συνεργαστούν με ιδιωτικές εταιρείες για να βεβαιωθούν ότι αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα.
 "Το πρώτο ερώτημα είναι αν πρέπει να το κάνουμε αυτό", δήλωσε ο Μπαϊλής. "Μόνον όταν απαντήσετε καταφατικά σε αυτήν την ερώτηση, προχωράτε στη δεύτερη σειρά ερωτήσεων σχετικά με το πώς θα το κάνουμε αυτό ηθικά."

Pin It

Cook name