Παιδιά

Τσάντα μαθητές σχολείο: το βαρύ φορτίο και η πίεση στη μέση

Τσάντα μαθητές σχολείο: το βαρύ φορτίο και η πίεση στη μέση

Οι μαθητές φαίνεται ότι σηκώνουν αρκετά βαρύ φορτίο καθημερινά, το οποίο μάλλον έχει δυσάρεστες συνέπειες όσον αφορά την κατάσταση της πλάτης τους. Ισπανοί ερευνητές από το Hospital da Costa στην Burela και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Son Dureta στην Πάλμα κατέγραψαν τα βάρη των σχολικών τσαντών 1.403 μαθητών ηλικίας 12-17 ετών από 11 σχολεία της Νότιας Ισπανίας. Αναλύοντας τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι πολλοί μαθητές είχαν πολύ φορτωμένες και βαριές τσάντες. Παρατήρησαν, μάλιστα, ότι τα παιδιά με τις πιο βαριές τσάντες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στην πλάτη, για τον οποίο μπορεί να παραπονιόνταν περισσότερο από 15 ημέρες στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς. Οι ερευνητές συμβουλεύουν το βάρος της σχολικής τσάντας να μην ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Disease in Childhood».

Δεδομένα και συνέπειες

Τις τελευταίες δεκαετίες επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα παιδιών και εφήβων με αναφερόμενους πόνους στην μέση και στην πλάτη. Ένας από τους παράγοντες που αποδεδειγμένα σχετίζεται με την εμφάνιση πόνων ακόμη και σε παιδιά μικρής ηλικίας είναι η φαινομενικά αθώα καθημερινή μεταφορά της σχολικής τσάντας,ιδιαίτερα όταν το βάρος της υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους (σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας).

Το υπερβολικό βάρος της τσάντας σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η λανθασμένη επιλογή και ο λανθασμένος τρόπος μεταφοράς αυτής αλλάζουν την στατική του σώματος με αποτέλεσμα να καταπονείται η σπονδυλική στήλη με επακόλουθους τραυματισμούς και πόνους.Δεν είναι απλό αν αναλογιστούμε πως πολλοί από τους πόνους που βιώνουμε ως ενήλικες είναι απόρροια της συσσωρευτικής επίδρασης των μικροτραυματισμών που προκλήθηκαν κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

tsantes-sxolikes-2.jpg

Χρησιμοποιώντας μία βαριά τσάντα δημιουργούμε δυνάμεις στην σπονδυλική στήλη ικανές να τραβήξουν τον κορμό προς τα πίσω.Ο μαθητής στην προσπάθεια του να διατηρήσει την ισορροπία του αλλάζει ασυνείδητα την στάση του σώματος του, καμπουριάζοντας ή σπρώχνοντας την λεκάνη προς τα εμπρός (εμπρόσθια κάμψη του κορμού). Η υιοθέτηση λανθασμένης στάσης σώματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε συνδυασμό με το υπερβολικό βάρος της τσάντας,την συχνότητα και την διάρκεια μεταφορά της, μπορεί να δημιουργήσει παρεκκλίσεις ή και ασυμμετρία της στην σπονδυλική στήλη γεγονός που μεταβάλει σημαντικά την βιολογική της βιομηχανική.

Στις λανθασμένες αυτές στάσεις του σώματος, τα μαλακά μόρια της σπονδυλικής στήλης υπόκεινται σε μεταβολές (άλλα βραχύνονται και άλλα επιμηκύνονται). Η διαφοροποίηση αυτή στις υποστηρικτικές δομές της σπονδυλικής στήλης, ερεθίζει τους υποδοχείς που δίνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο για την κατάσταση των δομών αυτών και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την πρόκληση γνωστών συνδρόμων όπως αυχενικό, ραχιαλγία, οσφυαλγία. Συνεπώς αν δεν δοθεί η ανάλογη προσοχή στη σωστή στάση στη φάση της ανάπτυξης (μέχρι τα 16 χρόνια), οι ανισορροπίες των μαλακών μορίων εδραιώνονται και στην ενηλικίωση τα άτομα αυτά είναι επιρρεπή στα παραπάνω σύνδρομα.

tsantes-sxolikes-1.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά σου

Μέτρο κατά του κορωνοίού μέσα στις σχολικές αίθουσες εκτός από τη μάσκα

Πως η μουσική επιδρά στα παιδιά;

Μουσική: Τι κερδίζουν τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική; Γνωστικά οφέλη στο πεδίο της μνήμης και της προσοχής που θα συνοδεύουν τα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους είναι η απάντηση.

Η δύναμη του χαδιού στα βρεφάκια

Βρεφάκια και χάδια: Πόσο πολύτιμο είναι το χάδι.  Καμία άλλη αίσθηση όπως η αφή, και μέσα σε αυτήν το χάδι, δεν μας φέρνει σε τόσο άμεση επαφή με έναν άλλο άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, είμαστε καθαρή αφή: το δέρμα καλύπτει ολόκληρο το σώμα μας.  Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ευρεία γλώσσα της αφής είναι […]

Τι αποδεικνύει ότι το παιδί σας έχει δυσλεξία;

Δυσλεξία συμπτώματα: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στη συμπεριφορά των μικρών μαθητών που πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς. Έτσι θα καταλάβουν αν το παιδί τους έχει δυσλεξία ή κάποια άλλη ειδική μαθησιακή δυσκολία. Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως κάποια παιδιά δεν συμβαδίζουν στην επίδοση με τους συμμαθητές τους λόγω της ύπαρξης ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Η δυσλεξία καθώς […]

Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε το ντροπαλό παιδί να βγει από το καβούκι του

Τα καλά νέα είναι ότι η ντροπαλοσύνη είναι αρκετά συχνή στα προσχολικά χρόνια και συχνά αποτελεί μια συμπεριφορά που το παιδί θα ξεπεράσει αργότερα, καθώς θα νιώθει πιο άνετα με τον εαυτό του.

Πώς να μην πέφτουμε σε λάθη κατά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Ψυχολόγος Συμβουλές: Η αυτοεκτίμηση έχει κεντρική σημασία στη ζωή ενός ανθρώπου. Επίσης γνωστή ως αυταξία ή αυτοσεβασμός, η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στον τρόπο που βλέπουμε τους εαυτούς μας, κάτι που διαμορφώνει τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις μας. Η ισχυρή αυτοεκτίμηση μάς ενθαρρύνει να καταπιανόμαστε με προκλήσεις, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να πιστεύουμε σε εμάς. Ως […]

Πως ο θυμός επηρεάζει την συμπεριφορά του παιδιού

Παιδί και διαχείριση θυμού: Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους. Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειρίζονται τον θυμό; Ακόμαι και για τους ενήλικες πολλές φορές είναι δύσκολο να χειριστούν τον θυμό τους πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μικρά παιδιά.