Αυτοφροντίδα

Power nap Οφέλη: Οι ευεργετικές επιδράσεις των naps για τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης [vid]

Power nap Οφέλη: Οι ευεργετικές επιδράσεις των naps για τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης [vid]

Power nap Οφέλη: Είναι γνωστό από καιρό το γεγονός ότι ένα μικρό απογευματινό nap - συνήθως αναφέρεται ως power nap - μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ξεκούραστοι. Την ίδια, ωστόσο, στιγμή, όλο και περισσότερα ερευνητικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο βραχύς απογευματινός ύπνος μπορεί να επωφελήσει την υγεία σας και με άλλους τρόπους.

Συγκεκριμένα, μια μικρή μελέτη από την Κίνα που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 25 Ιανουαρίου 2021, από το επιστημονικό περιοδικό General Psychiatry προτείνει ότι οι συχνοί και βραχείς απογευματινοί ύπνοι – διάρκειας μεταξύ πέντε λεπτών και δύο ωρών – μπορεί να είναι ευεργετικοί για τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης σας.

Η μελέτη

Ειδικότερα, οι ερευνητές έθεσαν περισσότερους από 2.200 ηλικιωμένους ενήλικες σε μια σειρά εξετάσεων υγείας που περιελάμβαναν εξετάσεις αίματος, καθώς και γνωστικές εκτιμήσεις. Επιπλέον, ρώτησαν τους συμμετέχοντες, εάν και πόσο συχνά έκαναν power naps. Περίπου 1.500 από τους συμμετέχοντες απάντησαν πως έκαναν τακτικά μικρούς απογευματινούς ύπνους.

Τα ευρήματα της μελέτης

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έκαναν τακτικά power naps, οι nappers, που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, είχαν καλύτερη απόδοση σε γνωστικά τεστ και καλύτερες βαθμολογήσεις στην επίγνωση της τοποθεσίας, τη λεκτική ευχέρεια και τη μνήμη. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε πως, καθώς η μελέτη ήταν παρατηρητική, δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αποδείξει ότι ο ύπνος είναι η ατία της απόδοσης των υψηλότερων βαθμολογιών – αποτελεσμάτων στις γνωστικές δοκιμές.

Τούτου λεχθέντος, να προσθέσουμε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη του απογευματινού ύπνου μειώνονται, καθώς αυξάνεται η ηλικία, αλλά και η διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, σύντομοι και συχνοί ύπνοι – λιγότερο από 30 λεπτά, τέσσερις φορές την εβδομάδα – έχουν ερευνητικά συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer. Αντιθέτως, τα άτομα που κοιμούνται περισσότερες ώρες – αυτό σημαίνει δύο ώρες ή και παραπάνω – φαίνεται να έχουν πιο ευάλωτη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές, ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, είναι ο μακρύς και πολύωρος ύπνος που ευθύνεται για την επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών, ή μήπως η απώλεια στις γνωστικές λειτουργίες είναι αυτή που δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερο και μεγαλύτερης διάρκειας ύπνο;

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τους λόγους που ο Δρ Oz προτείνει τα power naps:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διπολική διαταραχή : Πως επηρεάζει την σεξουαλική διάθεση

Ποιες τροφές συστήνονται σε όσους πάσχουν από χασιμότο

Η Yin Yoga είναι ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περάστε την περίοδο των γιορτών χωρίς άγχος

Γιορτές: Με την ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών, τα άτομα μπορούν να πλοηγηθούν την περίοδο των διακοπών με μεγαλύτερη ευκολία, ενισχύοντας μια ισορροπία μεταξύ των εορταστικών δραστηριοτήτων και της προσωπικής ευημερίας.

Κακοσμία στόματος - Τι προκαλεί την κακή αναπνοή;

Κακοσμία στόματος: Η τήρηση ενός υγιούς προγράμματος περιποίησης του στόματος, η ισορροπημένη διατροφή και η προσοχή σε ενδεχόμενα ιατρικά προβλήματα αποτελούν σημαντικά βήματα για τη διατήρηση φρέσκιας αναπνοής.