Ψυχική Υγεία

Lockdown Ψυχική Υγεία: Πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες [vid]

Lockdown Ψυχική Υγεία: Πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες [vid]

Lockdown Ψυχική Υγεία: Όλοι έχουμε απομονωθεί από μέλη της οικογένειάς μας και φίλους κατά τη διάρκεια της Covid-19 πανδημίας. Εάν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα ή να επεξεργαστείτε πληροφορίες από την έναρξη της πανδημίας, αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της κοινωνικής απομόνωσης.

«Είναι κάτι που βλέπω κλινικά. Μερικοί άνθρωποι ήταν εντάξει πριν από την πανδημία και τώρα έχουν ταχεία γνωστική μείωση», λέει ο Δρ Joel Salinas, συμπεριφορικός νευρολόγος και μέλος της σχολής του Harvard Center for Population and Development Studies. Ο Δρ Salinas εξηγεί ότι δεν έχουμε ακόμη πολλά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε μια σαφή σχέση μεταξύ των πανδημικών lockdowns και της αλλαγής στη μνήμη ή τις δεξιότητες σκέψης. Ωστόσο, μια μικρή μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι το 60% των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο του Αλτσχάιμερ παρουσίασαν επιδείνωση της γνωστικής διεργασίας κατά τη διάρκεια του Covid-19 περιορισμού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της απομόνωσης στην υγεία

  • Η απομόνωση (αποκοπή από την κοινωνική επαφή) ήταν πρόβλημα για τους ηλικιωμένους ενήλικες πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Οι συνθήκες ζωής – όπως η διαβίωση μακριά από φίλους και συγγενείς, απώλεια συντρόφου ή αδυναμία οδήγησης – συχνά δημιουργούν απρόβλεπτες καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε απομονωμένοι. Αυτό μερικές φορές θέτει σε κίνδυνο την υγεία.
  • Όπως επισημαίνει ο Δρ Salinas, «σε μελέτες ανθρώπων, η απομόνωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αν και δεν είναι σαφές πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος». «Σε πειραματόζωα, η απομόνωση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου και το είδος των αλλαγών του εγκεφάλου που θα δείτε στη νόσο του Αλτσχάιμερ – μειωμένες συνδέσεις εγκεφαλικών κυττάρων και μειωμένα επίπεδα νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, ο οποίος είναι σημαντικός για το σχηματισμό, τη σύνδεση, και επισκευή εγκεφαλικών κυττάρων».
  • Η απομόνωση σχετίζεται επίσης με αυξημένους κινδύνους για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια φλεγμονή, κατάθλιψη, άγχος και μοναξιά. Ειδικότερα, τα άτομα που αισθάνονται μοναξιά (αποσυνδεδεμένα από άλλους) έχει αποδειχθεί ότι έχουν ταχύτερους ρυθμούς γνωστικής πτώσης από τους ανθρώπους που δεν αισθάνονται μόνοι. Η μοναξιά συνδέεται επίσης με κινδύνους απώλειας της ικανότητας να φροντίζετε τον εαυτό σας, καθώς και με πρόωρο θάνατο.

Ποιος είναι ο σύνδεσμος μεταξύ καραντίνας και μείωσης των γνωστικών λειτουργιών;

Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί η απομόνωση μερικές φορές οδηγεί σε μείωση των γνωστικών λειτουργιών. Μερικοί δυνατοί λόγοι περιλαμβάνουν:

  • έλλειψη πρόσβασης σε κρίσιμους πόρους ή βοήθεια για τις καθημερινές ανάγκες
  • μείωση της ψυχικής δραστηριότητας που μπορεί να ενισχύεται από την κοινωνική αλληλεπίδραση
  • μείωση της κοινωνικής υποστήριξης

 

«Το να έχουμε πρόσβαση σε άλλους για συναισθηματική υποστήριξη ή μοίρασμα φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου – αυξημένα επίπεδα νευροτροφικού παράγοντα και μειωμένους κινδύνους για άνοια ή εγκεφαλικό επεισόδιο», λέει ο Δρ Salinas.

Στην πανδημία, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα στρες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις δεξιότητες επεξεργασίας του εγκεφάλου σας. «Δεν είμαστε καλοί στο να επικεντρωθούμε όταν υπάρχει κίνδυνος», λέει ο Δρ Salinas, «είμαστε σε λειτουργία “μάχης ή πτήσης” όλη την ώρα».

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 27/04 – 3.313 νέα κρούσματα – 92 νεκροί – 813 διασωληνωμένοι

Πόση άσκηση χρειάζεστε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη

Καταργείται από τη Δευτέρα η απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.