Ψυχική Υγεία

Lockdown Ψυχική Υγεία: Πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες [vid]

Lockdown Ψυχική Υγεία: Πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες [vid]

Lockdown Ψυχική Υγεία: Όλοι έχουμε απομονωθεί από μέλη της οικογένειάς μας και φίλους κατά τη διάρκεια της Covid-19 πανδημίας. Εάν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα ή να επεξεργαστείτε πληροφορίες από την έναρξη της πανδημίας, αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της κοινωνικής απομόνωσης.

«Είναι κάτι που βλέπω κλινικά. Μερικοί άνθρωποι ήταν εντάξει πριν από την πανδημία και τώρα έχουν ταχεία γνωστική μείωση», λέει ο Δρ Joel Salinas, συμπεριφορικός νευρολόγος και μέλος της σχολής του Harvard Center for Population and Development Studies. Ο Δρ Salinas εξηγεί ότι δεν έχουμε ακόμη πολλά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε μια σαφή σχέση μεταξύ των πανδημικών lockdowns και της αλλαγής στη μνήμη ή τις δεξιότητες σκέψης. Ωστόσο, μια μικρή μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι το 60% των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο του Αλτσχάιμερ παρουσίασαν επιδείνωση της γνωστικής διεργασίας κατά τη διάρκεια του Covid-19 περιορισμού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της απομόνωσης στην υγεία

  • Η απομόνωση (αποκοπή από την κοινωνική επαφή) ήταν πρόβλημα για τους ηλικιωμένους ενήλικες πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Οι συνθήκες ζωής – όπως η διαβίωση μακριά από φίλους και συγγενείς, απώλεια συντρόφου ή αδυναμία οδήγησης – συχνά δημιουργούν απρόβλεπτες καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε απομονωμένοι. Αυτό μερικές φορές θέτει σε κίνδυνο την υγεία.
  • Όπως επισημαίνει ο Δρ Salinas, «σε μελέτες ανθρώπων, η απομόνωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αν και δεν είναι σαφές πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος». «Σε πειραματόζωα, η απομόνωση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου και το είδος των αλλαγών του εγκεφάλου που θα δείτε στη νόσο του Αλτσχάιμερ – μειωμένες συνδέσεις εγκεφαλικών κυττάρων και μειωμένα επίπεδα νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, ο οποίος είναι σημαντικός για το σχηματισμό, τη σύνδεση, και επισκευή εγκεφαλικών κυττάρων».
  • Η απομόνωση σχετίζεται επίσης με αυξημένους κινδύνους για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια φλεγμονή, κατάθλιψη, άγχος και μοναξιά. Ειδικότερα, τα άτομα που αισθάνονται μοναξιά (αποσυνδεδεμένα από άλλους) έχει αποδειχθεί ότι έχουν ταχύτερους ρυθμούς γνωστικής πτώσης από τους ανθρώπους που δεν αισθάνονται μόνοι. Η μοναξιά συνδέεται επίσης με κινδύνους απώλειας της ικανότητας να φροντίζετε τον εαυτό σας, καθώς και με πρόωρο θάνατο.

Ποιος είναι ο σύνδεσμος μεταξύ καραντίνας και μείωσης των γνωστικών λειτουργιών;

Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί η απομόνωση μερικές φορές οδηγεί σε μείωση των γνωστικών λειτουργιών. Μερικοί δυνατοί λόγοι περιλαμβάνουν:

  • έλλειψη πρόσβασης σε κρίσιμους πόρους ή βοήθεια για τις καθημερινές ανάγκες
  • μείωση της ψυχικής δραστηριότητας που μπορεί να ενισχύεται από την κοινωνική αλληλεπίδραση
  • μείωση της κοινωνικής υποστήριξης

 

«Το να έχουμε πρόσβαση σε άλλους για συναισθηματική υποστήριξη ή μοίρασμα φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου – αυξημένα επίπεδα νευροτροφικού παράγοντα και μειωμένους κινδύνους για άνοια ή εγκεφαλικό επεισόδιο», λέει ο Δρ Salinas.

Στην πανδημία, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα στρες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις δεξιότητες επεξεργασίας του εγκεφάλου σας. «Δεν είμαστε καλοί στο να επικεντρωθούμε όταν υπάρχει κίνδυνος», λέει ο Δρ Salinas, «είμαστε σε λειτουργία “μάχης ή πτήσης” όλη την ώρα».

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 27/04 – 3.313 νέα κρούσματα – 92 νεκροί – 813 διασωληνωμένοι

Πόση άσκηση χρειάζεστε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη

Καταργείται από τη Δευτέρα η απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.