Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του μυοσκελετικού πόνου [vid]

Αθλητισμός: Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του μυοσκελετικού πόνου [vid]

Αθλητισμός: Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους με πόνο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική, βελτιώνοντας την ευλυγισία των μυών, προάγοντας τη χαλάρωση, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών που ανακουφίζουν από τον πόνο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησής μας.

Η γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα πρακτικών και φιλοσοφίας που προέρχεται από την Ινδία. Η πιο κοινή και γνωστή μορφή γιόγκα είναι η Hatha Yoga, η οποία περιλαμβάνει σωματικές στάσεις, συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής και ασκήσεις χαλάρωσης. Η γιόγκα είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μορφή άσκησης και αυτοφροντίδας που προσφέρεται παγκόσμια από ειδικά στούντιο γιόγκα, γυμναστήρια, νοσοκομεία, κοινοτικά κέντρα, σχολεία, ενώ πολλοί άνθρωποι κάνουν γιόγκα στο σπίτι μέσω διαδικτυακών μαθημάτων ή μόνοι τους.

Γιόγκα και πόνος

Η γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαχείριση του πόνου με σωματικά και ψυχικά οφέλη, αλλά δεν είναι μια γρήγορη λύση. Γενικά, η γιόγκα έχει πολλά κοινά οφέλη με την πρακτική της ενσυνειδητότητας, λόγω της κοινής εστίασης στην αναπνοή, το σώμα και την επίγνωση της παρούσας στιγμής. Επειδή η γιόγκα είναι επίσης μια φυσική πρακτική, πολλοί άνθρωποι τη βρίσκουν πιο προσιτή από τις παραδοσιακές πρακτικές διαλογισμού. Επίσης, η γιόγκα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την προώθηση της χαλάρωσης όταν αντιμετωπίζετε άγχος.

Η δημιουργία μιας ρουτίνας γιόγκα για τη διαχείριση του πόνου απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και εμπειρία όταν έχετε μια κατάσταση επίμονου πόνου, ειδικά όταν το νευρικό σας σύστημα είναι ευαισθητοποιημένο και είστε επιρρεπείς σε εξάρσεις. Όταν ξεκινάτε τη γιόγκα είναι σημαντικό να ξεκινάτε αργά και πρέπει να ασκείται τακτικά και με επίγνωση για να είναι αποτελεσματική. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο που επισημαίνει τα «do’s and don’ts» για άτομα που σκέφτονται να κάνουν γιόγκα, από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής.

Οι ανασκοπήσεις των τελευταίων 20 ετών κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον πόνο και τη διάθεση σε άτομα με επίμονο πόνο. Τα μεγέθη επίδρασης αυτών των βελτιώσεων μπορούν να θεωρηθούν «μέτρια»: αυτό σημαίνει περίπου ισοδύναμα με τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT). Η γιόγκα είναι μία από τις θεραπείες που προτείνει η American Pain Society για άτομα με οσφυαλγία που δεν παρατηρούν βελτιώσεις με άλλες στρατηγικές αυτοφροντίδας. Τα περισσότερα στοιχεία αφορούν τα οφέλη της γιόγκα σε άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη, αν και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αρθρίτιδα, τον πονοκέφαλο/ημικρανία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την ινομυαλγία και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Γενικά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να καταλάβουμε για ποιες καταστάσεις πόνου η γιόγκα είναι πιο αποτελεσματική, καθώς και ποιοι τύποι γιόγκα ταιριάζουν καλύτερα σε άτομα που πονούν. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα στοιχεία αφορούν τις πρακτικές: Iyengar Yoga, τη Hatha Yoga και τη Viniyoga.

Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους με πόνο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική, βελτιώνοντας την ευλυγισία των μυών, προάγοντας τη χαλάρωση, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών που ανακουφίζουν από τον πόνο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησής μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φροντίζοντας το σώμα μας στην ινομυαλγία

Το να κινούμαστε καθημερινά μας βοηθά να φροντίζουμε καλύτερα το σώμα και το μυαλό μας

Οφέλη της Γιόγκα για την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ έχει ζέστη;

Ύπνος: Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου είναι ιδανικό για έναν καλό ύπνο.

Ξέρατε ότι το Feng Shui μπορεί να διατηρηθεί και στις διακοπές σας;

Feng Shui: Το Φενγκ Σούι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνετε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ίδιο το ταξίδι. Σας εξηγούμε πώς χρησιμοποιείτε το Φενγκ Σούι στο ταξίδι.