Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Αποδεδειγμένα οφέλη της γιόγκα για την ψυχική υγεία [vid]

Αθλητισμός: Αποδεδειγμένα οφέλη της γιόγκα για την ψυχική υγεία [vid]

Αθλητισμός: Αν και οι κινήσεις της γιόγκα είναι αργές και ελεγχόμενες, εξακολουθούν να ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό, να κάνουν τους μύες να δουλεύουν σκληρά και να διεγείρουν την απελευθέρωση χημικών ουσιών του εγκεφάλου που μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική με πνευματικές και φιλοσοφικές ρίζες που ασκείται από αρχαίων χρόνων. Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα. Ο τύπος που ασκείται περισσότερο στη Δύση είναι η hatha yoga, η οποία συνδυάζει σωματικές στάσεις και συνειδητή αναπνοή. Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, την ευελιξία, το εύρος κίνησης και τη δύναμη του σώματος και επιπλέον να ενισχύσει την ψυχική υγεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτες, η γιόγκα μπορεί:

  • Απελευθερώσει χρήσιμες χημικές ουσίες του εγκεφάλου.

Οι περισσότερες ασκήσεις πυροδοτούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Αυτές οι χημικές ουσίες που τονώνουν τη διάθεση περιλαμβάνουν τη ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη. Αν και οι κινήσεις της γιόγκα είναι αργές και ελεγχόμενες, εξακολουθούν να ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό, να κάνουν τους μύες να δουλεύουν σκληρά και να διεγείρουν την απελευθέρωση χημικών ουσιών του εγκεφάλου που μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

  • Ανακουφίζει την κατάθλιψη.

Μελέτες δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γιόγκα είναι συγκρίσιμη με άλλες θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία. Η γιόγκα είναι συνήθως φθηνή και δεν προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες με πολλά φάρμακα. Μπορεί ακόμη και να ωφελήσει όσους πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η χρήση της γιόγκα για την κατάθλιψη χρειάζεται περισσότερη μελέτη γιατί δεν υπάρχουν πολλές ελεγχόμενες δοκιμές μέχρι στιγμής.

  • Μειώνει το στρες.

Όταν οι Αμερικανοί απάντησαν σε μια έρευνα σχετικά με το γιατί έκαναν γιόγκα, το 86% αυτών απάντησαν ότι βοήθησε στην αντιμετώπιση του στρες. Η σύσφιξη και η χαλάρωση των μυών μπορεί να μειώσει την ένταση. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τη γαλήνια ατμόσφαιρα, την ήρεμη μουσική και τη θετική στάση που θα βρείτε στα περισσότερα μαθήματα γιόγκα.

  • Ανακουφίζει το άγχος.

Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει το άγχος. Η προπόνηση αναπνοής που περιλαμβάνεται στη γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς υπάρχει σχέση μεταξύ άγχους και αναπνευστικών προβλημάτων. Εάν έχετε διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή, η γιόγκα μπορεί να μην σας βοηθήσει. Μάλιστα, ορισμένοι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τη γιόγκα για να συμπληρώσουν άλλες μορφές θεραπείας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιόγκα για καλύτερη ψυχική και γνωστική υγεία

Οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν την καρδιά και πώς να ξεκινήσετε

3 μορφές σωματικής δραστηριότητας που ανακουφίζουν το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πανδημία της COVID και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έπληξαν σκληρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο για τα παιδιά από τους γονείς τους. Το κίνημα των γονέων έχει ήδη ξεκινήσει με τον αγώνα για τα παιδιά μας ως προς το πρόγραμμα σπουδών και τους περιορισμούς από την πανδημία. Πρέπει να εξελιχθεί σε αίτημα για την προστασία τους από τα πυροβόλα όπλα

Αλλεργίες - Ο κρυφός τους αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Αλλεργίες: Αν και είναι κοινές, οι αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει τις καθημερινές του εργασίες και τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν στην αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό το άρθρο εξετάζει την επίδραση των αλλεργιών στην ψυχική υγεία. Τι λέει η έρευνα;

Ο νόμος και η ιατρική δεοντολογία δεν παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη λύση για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου από ψυχιάτρους

Είναι ο ασθενής πρόθυμος να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να παραδεχτεί το έγκλημα ή να εξουσιοδοτήσει τον ψυχίατρο να το κάνει;

Η αερόβια άσκηση ενισχύει την ψυχική υγεία ατόμων παχυσαρκία-Μελέτη

Αθλητισμός: Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Affective Disorders εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του τύπου, της συχνότητας και της διάρκειας της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με παχυσαρκία και ποικίλου αριθμού χρόνιων ασθενειών.