Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Αποδεδειγμένα οφέλη της γιόγκα για την ψυχική υγεία [vid]

Αθλητισμός: Αποδεδειγμένα οφέλη της γιόγκα για την ψυχική υγεία [vid]

Αθλητισμός: Αν και οι κινήσεις της γιόγκα είναι αργές και ελεγχόμενες, εξακολουθούν να ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό, να κάνουν τους μύες να δουλεύουν σκληρά και να διεγείρουν την απελευθέρωση χημικών ουσιών του εγκεφάλου που μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική με πνευματικές και φιλοσοφικές ρίζες που ασκείται από αρχαίων χρόνων. Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα. Ο τύπος που ασκείται περισσότερο στη Δύση είναι η hatha yoga, η οποία συνδυάζει σωματικές στάσεις και συνειδητή αναπνοή. Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, την ευελιξία, το εύρος κίνησης και τη δύναμη του σώματος και επιπλέον να ενισχύσει την ψυχική υγεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτες, η γιόγκα μπορεί:

  • Απελευθερώσει χρήσιμες χημικές ουσίες του εγκεφάλου.

Οι περισσότερες ασκήσεις πυροδοτούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Αυτές οι χημικές ουσίες που τονώνουν τη διάθεση περιλαμβάνουν τη ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη. Αν και οι κινήσεις της γιόγκα είναι αργές και ελεγχόμενες, εξακολουθούν να ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό, να κάνουν τους μύες να δουλεύουν σκληρά και να διεγείρουν την απελευθέρωση χημικών ουσιών του εγκεφάλου που μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

  • Ανακουφίζει την κατάθλιψη.

Μελέτες δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γιόγκα είναι συγκρίσιμη με άλλες θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία. Η γιόγκα είναι συνήθως φθηνή και δεν προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες με πολλά φάρμακα. Μπορεί ακόμη και να ωφελήσει όσους πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η χρήση της γιόγκα για την κατάθλιψη χρειάζεται περισσότερη μελέτη γιατί δεν υπάρχουν πολλές ελεγχόμενες δοκιμές μέχρι στιγμής.

  • Μειώνει το στρες.

Όταν οι Αμερικανοί απάντησαν σε μια έρευνα σχετικά με το γιατί έκαναν γιόγκα, το 86% αυτών απάντησαν ότι βοήθησε στην αντιμετώπιση του στρες. Η σύσφιξη και η χαλάρωση των μυών μπορεί να μειώσει την ένταση. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τη γαλήνια ατμόσφαιρα, την ήρεμη μουσική και τη θετική στάση που θα βρείτε στα περισσότερα μαθήματα γιόγκα.

  • Ανακουφίζει το άγχος.

Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει το άγχος. Η προπόνηση αναπνοής που περιλαμβάνεται στη γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς υπάρχει σχέση μεταξύ άγχους και αναπνευστικών προβλημάτων. Εάν έχετε διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή, η γιόγκα μπορεί να μην σας βοηθήσει. Μάλιστα, ορισμένοι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τη γιόγκα για να συμπληρώσουν άλλες μορφές θεραπείας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιόγκα για καλύτερη ψυχική και γνωστική υγεία

Οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν την καρδιά και πώς να ξεκινήσετε

3 μορφές σωματικής δραστηριότητας που ανακουφίζουν το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Social media: Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να καταλήξει να επιδεινώσει ψυχικά προβλήματα για άτομα με παθήσεις συμπεριφοράς ή ευπάθειες που προκαλούν εθισμό.

Πόσο καλό κάνει η βόλτα στην ψυχική υγεία;

Ψυχολογία: Με το καλοκαίρι σε πλήρη εξέλιξη, θα εξετάσουμε έξι οφέλη για την υγεία που κάνουν την ύπαιθρο τόσο σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία.