Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Τα γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη της γιόγκα [vid]

Αθλητισμός: Τα γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη της γιόγκα [vid]

Αθλητισμός: Η γιόγκα ενισχύει μέρη του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την επίγνωση, τη σκέψη και τη γλώσσα. Σκεφτείτε το σαν άρση βαρών για τον εγκέφαλο.

Με την έμφαση που δίνει στις πρακτικές αναπνοής και στον διαλογισμό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η γιόγκα φέρνει επίσης ψυχικά οφέλη, όπως μειωμένο άγχος και κατάθλιψη. Αυτό που μπορεί όμως να εκπλήσσει είναι ότι κάνει τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα.

Πιο “κοφτερό” μυαλό

Όταν σηκώνετε βάρη, οι μύες σας γίνονται πιο δυνατοί και μεγαλύτεροι. Όταν κάνετε γιόγκα, τα εγκεφαλικά σας κύτταρα αναπτύσσουν νέες συνδέσεις και συμβαίνουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου καθώς και στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα βελτιωμένες γνωστικές δεξιότητες, όπως η μάθηση και η μνήμη. Η γιόγκα ενισχύει μέρη του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την επίγνωση, τη σκέψη και τη γλώσσα. Σκεφτείτε το σαν άρση βαρών για τον εγκέφαλο.

Μελέτες που χρησιμοποιούν μαγνητικές τομογραφίες και άλλες τεχνολογίες απεικόνισης εγκεφάλου έχουν δείξει ότι τα άτομα που έκαναν τακτικά γιόγκα είχαν παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό (η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία πληροφοριών) και ιππόκαμπο (η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη) σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συνήθως συρρικνώνονται καθώς μεγαλώνετε, αλλά μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που κάνουν γιόγκα παρουσίασαν λιγότερη συρρίκνωση από εκείνους που δεν κάνουν γιόγκα. Αυτό υποδηλώνει ότι η γιόγκα μπορεί να παρεμποδίσει τη μείωση της μνήμης και άλλων γνωστικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ηλικία.

Βελτιωμένη διάθεση

Όλες οι ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες, αυξάνοντας την παραγωγή χημικών ουσιών ευφορίας, γνωστών ως ενδορφινών και φέρνοντας περισσότερο οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλό σας. Αλλά η γιόγκα έχει επιπλέον οφέλη. Μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αυξάνοντας τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), η οποία σχετίζεται με καλύτερη διάθεση και μειωμένο άγχος.

Ο διαλογισμός μειώνει επίσης τη δραστηριότητα στο μεταιχμιακό σύστημα – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι “αφιερωμένο” στα συναισθήματα. Καθώς η συναισθηματική σας αντιδραστικότητα μειώνεται, έχετε μια πιο συγκρατημένη απόκριση όταν αντιμετωπίζετε αγχωτικές καταστάσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν την καρδιά και πώς να ξεκινήσετε

3 μορφές σωματικής δραστηριότητας που ανακουφίζουν το άγχος

Η γιόγκα ως φυσικό ανακουφιστικό του άγχους και του στρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.