Greek English French German Italian
Pin It
«Μπακαλιάρος  σκορδαλιά» το παραδοσιακό φαγητό της  25 Μαρτίου .  

Για να φτιάξετε αυτό το παραδοσιακό φαγητό  θα πρέπει από  σήμερα να βάλετε στο νερό τον μπακαλιάρο για να το ξαρμύρισμα καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες και πρέπει να αλλάξετε  το νερό τρεις φορές .


Έτσι,θα είναι έτοιμος να τον μαγειρέψετε αύριο το μεσημέρι μετά την παρέλαση .  

Υλικά

 Μπακαλιάρος

  • 2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)

  • 1 κουτί μπύρας

  • 1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι

  • αλάτι, άσπρο πιπέρι

  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο

  • λάδι για το τηγάνισμαΣκορδαλιά

  •  1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο

  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

  • 3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
    4 – 6 σκελίδες σκόρδο
    αλάτι


Εκτέλεση

Αφού έχει  ξαρμυρίσει ο μπακαλιάρος τον κόβετε σε μερίδες και τον βάζετε στο ψυγείο .

Φτιάξτε τον χυλό :

Σε ένα μπολ ρίχνετε  το αλεύρι , αλατοπίπερο και προσθέτετε σιγά -σιγά την μπύρα ανακατεύοντας για να γίνει πηχτός ο χυλός . Προσθέτετε και  το ασπράδι αυγού ανακατεύοντας απαλά.


Για το τηγάνισμα: Ζεσταίνετε το  λάδι στο τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάτε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό και τα ρίχνετε στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζετε και από την άλλη.


Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρετε ζεστό.

Σκορδαλιά

Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζετε και το τρίβετε .  Βάζετε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάτε να γίνουν αλοιφή.

Ρίξτε την σε ένα  μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Την πατάτε καλά με πιρούνι. Την φυλάτε στο ψυγείο και την σερβίρετε δροσερή.

Αν θέλετε να έχει εντελώς την υφή της αλοιφής, την χτυπάτε όλη στο μπλέντερ.
Pin It

Cook name small