Συνταγές

Κέικ αφράτο των αγγέλων (angel cake)

Κέικ αφράτο των αγγέλων (angel cake)

 

Το απίθανα αφράτο και λευκό αυτό κέικ έχει ένα μόνο μερικά μυστικά: το καλό χτύπημα των ασπραδιών σε μαρέγκα, το συνδυασμό δύο ειδών ζάχαρης και το πρωτότυπο ξεφορμάρισμά του σε ένα αναποδογυρισμένο χωνί, για το τέλεια αφράτο και αέρινο αποτέλεσμα!

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:

Ψήσιμο: 45΄ – 50΄

Υλικά:
▪ Για 1 στρογγυλή φόρμα 24 εκ.
▪ 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 1⅓ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
▪ ελάχιστο αλάτι
▪ 12 ασπράδια από αυγά μετρίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά, σε θερμοκρασία δωματίου
▪ 1 φλιτζ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
▪ 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια του) ή 2 κουτάκια βανίλια σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ºC. 
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη, προσθέτω ελάχιστο αλάτι και ανακατεύω καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να φτιάξω μια αφράτη μαρέγκα, όχι όμως σφικτή. Προσθέτω την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να σχηματίσει κορυφές που να στάζουν ελαφρώς. Ρίχνω τα σποράκια (ή τη σκόνη) βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζω το χτύπημα, πάντα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να αφρατέψει κι άλλο αλλά ταυτόχρονα οι κορυφές της να μείνουν σχετικά μαλακές και ρευστές, όχι σφικτές.
Πασπαλίζω τη μαρέγκα με το 1/3 του μείγματος αλευριού και συνεχίζω να χτυπάω. Προσθέτω σταδιακά το υπόλοιπο μείγμα αλευριού, σε δόσεις, πάντα χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ομοιόμορφο, πηκτό και αρκετά παχύρρευστο.
Αδειάζω το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ, με τρύπα στο κέντρο και διάμετρο 24 εκ. (αν έχετε, χρησιμοποιείστε φόρμα με αποσπώμενο πυθμένα, για ευκολότερο ξεφορμάρισμα). Δεν βουτυρώνω τη φόρμα. 
Ψήνω το κέικ σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και να χρυσίσει η επιφάνειά του. Για να δω αν είναι έτοιμο, πιέζω ελαφρά την επιφάνεια με το δάχτυλό μου: πρέπει να έχει υφή σπογγώδη και να ζουλιέται εύκολα προς τα κάτω. Προσοχή! Αυτή η δοκιμή πρέπει να γίνει αφού περάσουν τα 45 – 50 λεπτά ψησίματος και όχι νωρίτερα, για να μην χάσει το κέικ τον όγκο του με το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου.
Στο μεταξύ, επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια ακουμπάω ένα τουμπαρισμένο χωνί (με τη μύτη προς τα πάνω). Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και την αναποδογυρίζω αμέσως στο χωνί, βάζοντας δηλαδή την τρύπα της φόρμας στη μύτη του χωνιού και σφηνώνω εκεί τη φόρμα. Την αφήνω μέχρι το κέικ να κρυώσει εντελώς, αφού η αφράτη υφή του αποκτάται όταν το κέικ στεγνώσει τελείως.

Ξεφορμάρισμα: Ανακινώ προσεκτικά τη σφηνωμένη στο χωνί φόρμα για να ξεκολλήσει το κέικ από τα τοιχώματα και τον πυθμένα της. Αν η φόρμα είναι κατάλληλη, αποσπώ τον πυθμένα της, αλλιώς την αναποδογυρίζω σε μια μεγάλη πιατέλα. Θα δείτε ότι η κρούστα του κέικ θα μείνει στη φόρμα, επομένως το κέικ θα είναι ολόλευκο. Το κόβω σε φέτες και το σερβίρω. Αν θέλετε, συνοδεύετε κάθε φέτα με 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.