Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Ψωμί με κακάο

Συνταγή της ημέρας: Ψωμί με κακάο

 

Το κακάο δίνει μια ελαφρά πικράδα στη γεύση, ιδιαίτερα ευχάριστη. Το σερβίρουμε στο πρωινό, αλειμμένο με σκέτο βούτυρο ή με μέλι ή μαρμελάδα, συνοδεύει όμως εξίσου καλά τα λαδερά, τις σούπες και τα κοκκινιστά πιάτα.

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: περίπου 45΄
Χρόνος Αναμονής:
1 ώρα + 45΄

Υλικά:
για 1 μεγάλη φρατζόλα
4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, σκληρό, για ψωμί, κοσκινισμένο
2/3 φλιτζ. τσαγιού κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 – 9 γρ.)
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού (300 ml) χλιαρό νερό
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ντύνω με λαδόκολλα το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύω, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το νερό. Ανακατεύω με τα χέρια μου, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το αλεύρι να απορροφήσει το νερό. Εναλλακτικά, ζυμώνω με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ, ειδικό για ζύμες. Αν το μείγμα γίνεται πολύ στεγνό, προσθέτω σταδιακά λίγο νεράκι, ανακατεύοντας.
Ζυμώνω το μείγμα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει (ή συνεχίζω το ζύμωμα στο μίξερ για 2 – 3 λεπτά). Ρίχνω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το έντονο ζύμωμα για άλλα 6 – 8 λεπτά (ή για 5 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να φτιάξω μια ζύμη ιδιαίτερα ελαστική και μαλακή. 
Τη μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ, ελαφρώς λαδωμένο, τη σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα ή με ένα διπλωμένο σεντόνι και την αφήνω για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό και ήσυχο μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τη μεταφέρω και πάλι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω γρήγορα για να ξεφουσκώσει κάπως. Την πλάθω σε φρατζόλα και τη βάζω στη φόρμα του κέικ. Τη σκεπάζω και την αφήνω ξανά σε ήσυχο μέρος για άλλα 30 – 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βάζω τη φόρμα σε ένα από τα μεσαία προς χαμηλά ράφια του φούρνου και ψήνω το ψωμί για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Για να δω αν είναι έτοιμο, χτυπάω με τα δάχτυλα μου το κάτω μέρος του ψωμιού –πρέπει να βγάλει έναν «κούφιο» ήχο.
Ξεφορμάρω το ψωμί και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.