Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It
 

Το κακάο δίνει μια ελαφρά πικράδα στη γεύση, ιδιαίτερα ευχάριστη. Το σερβίρουμε στο πρωινό, αλειμμένο με σκέτο βούτυρο ή με μέλι ή μαρμελάδα, συνοδεύει όμως εξίσου καλά τα λαδερά, τις σούπες και τα κοκκινιστά πιάτα.

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: περίπου 45΄
Χρόνος Αναμονής:
1 ώρα + 45΄

Υλικά:
για 1 μεγάλη φρατζόλα
4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, σκληρό, για ψωμί, κοσκινισμένο
2/3 φλιτζ. τσαγιού κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 - 9 γρ.)
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού (300 ml) χλιαρό νερό
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ντύνω με λαδόκολλα το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύω, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το νερό. Ανακατεύω με τα χέρια μου, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το αλεύρι να απορροφήσει το νερό. Εναλλακτικά, ζυμώνω με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ, ειδικό για ζύμες. Αν το μείγμα γίνεται πολύ στεγνό, προσθέτω σταδιακά λίγο νεράκι, ανακατεύοντας.
Ζυμώνω το μείγμα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει (ή συνεχίζω το ζύμωμα στο μίξερ για 2 - 3 λεπτά). Ρίχνω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το έντονο ζύμωμα για άλλα 6 - 8 λεπτά (ή για 5 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να φτιάξω μια ζύμη ιδιαίτερα ελαστική και μαλακή. 
Τη μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ, ελαφρώς λαδωμένο, τη σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα ή με ένα διπλωμένο σεντόνι και την αφήνω για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό και ήσυχο μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τη μεταφέρω και πάλι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω γρήγορα για να ξεφουσκώσει κάπως. Την πλάθω σε φρατζόλα και τη βάζω στη φόρμα του κέικ. Τη σκεπάζω και την αφήνω ξανά σε ήσυχο μέρος για άλλα 30 - 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βάζω τη φόρμα σε ένα από τα μεσαία προς χαμηλά ράφια του φούρνου και ψήνω το ψωμί για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Για να δω αν είναι έτοιμο, χτυπάω με τα δάχτυλα μου το κάτω μέρος του ψωμιού –πρέπει να βγάλει έναν «κούφιο» ήχο.
Ξεφορμάρω το ψωμί και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr
Pin It

Cook name