Greek English French German Italian
Pin It

Η κατανάλωση εποχιακών λαχανικών βοηθά και στο αδυνάτισμα αφού έχουν σημαντική επίδραση στην ρύθμιση του μεταβολισμού χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά.


Η λαϊκή ρήση «Κάθε πράγμα στον καιρό του…» έχει διπλή σημασία στην ανθρώπινη διατροφή...Επιλέγοντας λαχανικά και φρούτα που είναι στην καλύτερη του εποχή, δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.


Η κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών έχει σημαντική επίδραση και στη ρύθμιση του μεταβολισμού χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Η σύνδεση των αντιοξειδωτικών με τη ρύθμιση του βάρους πραγματοποιήθηκε μέσα από την παρατήρηση ότι τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα αντιοξειδωτικά, για παράδειγμα μέσω του πράσινου τσαγιού, τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα της έρευνας για την επίδραση των αντιοξειδωτικών στα λιπώδη κύτταρα υποδεικνύουν ότι παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης. Επιπρόσθετοι μηχανισμοί αφορούν στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ενζύμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων, στη μείωση του οξειδωτικού στρες των παχύσαρκων ατόμων, αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στους παχύσαρκους, με δεδομένη την αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. ρεσβερατρόλη, ολευρωπαΐνη κ.λπ.).


Έτσι, Φεβρουάριο , Μάρτιο και Απρίλιο είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην κατανάλωση των ακόλουθων τροφίμων:


Καρότο: Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα την «αντικαρκινική» ουσία φαλκαρινόλη και αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή) που βελτιώνουν την όραση. Πολύ ευεργετικά, για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, δοντιών και μυών. Επιπλέον, το καρότο περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη που περιέχεται στις τροφές. Το καρότο ανακουφίζει από τα συμπτώματα των κολικών, της σπαστικής κολίτιδας, της διάρροιας και του έλκους.


Αγκινάρα: Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά της στην αντιοξειδωτική ουσία σιλυμαρίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό με αποτέλεσμα να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου (δέρματος, χοληδόχου κύστης, προστάτη, ήπατος κλπ). Το επίσης σημαντικό συστατικό που περιέχει η αγκινάρα, η κυναρίνη, διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολικών οξέων και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αφεψημάτων αγκινάρας, ενδείκνυται σε άτομα με αρτηριακή πίεση και ρευματισμούς.


Μανταρίνια: Αποτελούν πλούσια πηγή καλίου και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική τους δράση, ενώ η αυξημένη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή ενισχύει την όραση και μειώνει τον κίνδυνο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το αυξημένο περιεχόμενο των μανταρινιών σε νερό σε συνδυασμό με το κάλλιο που περιέχουν, ενισχύει την διούρηση και εξηγεί την ευεργετική τους δράση στη ουρική αρθρίτιδα και στην κυστίτιδα.


Σπαράγγια: Περιέχουν φυτικές ίνες που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μειωμένη απορρόφηση των λιπαρών οξέων. Τα σπαράγγια ενισχύουν τη μνήμη, βοηθούν στην ομαλή πήξη του αίματος και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.


Παντζάρι: Παρέχουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα. Επίσης, τα παντζάρια είναι ιδανικά για άτομα με αναιμία, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου. Τέλος, τα παντζάρια αποτελούν τρόφιμο σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς, αφού περιέχουν βιταμίνη, η οποία μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα).


Αντίδια: Αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους, λόγω του σχεδόν μηδενικού τους περιεχομένου σε θερμίδες και λιπαρά. Επιπρόσθετα, τα αντίδια όπως όλα τα χόρτα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μειωμένη απορρόφηση των λιπαρών οξέων.


Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr

Pin It

Cook name