Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βρεφική ανάπτυξη: Μόριο ζάχαρης στο μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Βρεφική ανάπτυξη: Μόριο ζάχαρης στο μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Βρεφική ανάπτυξη: Νέα μελέτη υπογραμμίζει τον ισχυρό ρόλο που παίζει η μυο-ινοσιτόλη που λαμβάνουμε από το μητρικό γάλα στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το μητρικό γάλα δεν είναι απλώς τροφή. Είναι επίσης πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά που είναι κρίσιμα για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη. Τώρα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ένα συστατικό του μητρικού γάλακτος που προάγει τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες σχηματίζουν συνδέσεις στον εγκέφαλο των βρεφών. Η μυο-ινοσιτόλη είναι ένα μικρό κυκλικό μόριο σακχάρου στο μητρικό γάλα που βρίσκεται επίσης σε μια τυπική δίαιτα ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των δημητριακών. Η μελέτη υπογραμμίζει τον ισχυρό ρόλο που παίζει η μυο-ινοσιτόλη στη λειτουργία του εγκεφάλου. Δημοσιεύτηκε στο PNAS στις 11 Ιουλίου.

 

«Οι επιπτώσεις των μικροθρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο είναι πραγματικά υποεκτιμημένες», λέει ο Thomas Biederer, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και κύριος ερευνητής. «Ως νευροεπιστήμονας, τα ευρήματά μας ήταν εκπληκτικά για μένα». Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα είναι ευεργετικό για τη γνωστική ανάπτυξη των βρεφών, αλλά οι ερευνητές είχαν ελάχιστη κατανόηση του γιατί. Κάποιοι πρότειναν ότι το μητρικό γάλα περιέχει ορισμένα άγνωστα συστατικά που παρέχουν αυτά τα οφέλη. «Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις που μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε», λέει ο Biederer. «Ο εγκέφαλος του βρέφους χρησιμοποιεί αυτές τις ενώσεις για να υποστηρίξει τις αναπτυξιακές του διαδικασίες».

Το ερευνητικό υπόβαθρο πίσω από τη μελέτη

Το σημείο εκκίνησης αυτής της μελέτης ήταν το προβάδισμα που παρείχαν οι συνεργάτες του εργαστηρίου Biederer στο Mead Johnson Nutrition/Reckitt, οι οποίοι έκαναν μια λεπτομερή ανάλυση δειγμάτων γάλακτος που δόθηκαν από μητέρες σε τοποθεσίες στο Σινσινάτι, την Πόλη του Μεξικού και τη Σαγκάη κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν δείγματα από τρεις γεωγραφικά διαφορετικές τοποθεσίες, επειδή υπέθεσαν ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε όλα τα δείγματα -ανεξαρτήτως διατροφής, φυλής και τοποθεσίας- μπορεί να είναι βιολογικής σημασίας. Ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για συστατικά που άλλαξαν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας με τον ίδιο τρόπο.

Η ομάδα παρατήρησε ότι η μυο-ινοσιτόλη ήταν παρούσα σε όλα τα δείγματα μητρικού γάλακτος σε υψηλές συγκεντρώσεις νωρίς και σταδιακά μειώθηκε κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Είναι σημαντικό ότι είχε επίσης ένα πανομοιότυπο χρονικό προφίλ και στις τρεις τοποθεσίες. «Το μόριο ελέγχεται πολύ σθεναρά από τη μητέρα», λέει ο Biederer. Ενδιαφερόμενοι, εξέτασαν τις επιδράσεις της μυο-ινοσιτόλης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων καλλιεργημένων ανθρώπινων νευρώνων και καλλιεργημένου εγκεφαλικού ιστού. Διαπίστωσαν ότι το μόριο της ζάχαρης ενίσχυσε την αφθονία των συνάψεων στους νευρώνες και ενίσχυσε τη συνδεσιμότητα των νευρώνων.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά πολύτιμο στο πώς οι μητέρες μπορούν να υποστηρίξουν το σχηματισμό συνδέσεων στον εγκέφαλο ενός βρέφους», λέει ο Biederer. “Δείχνει πραγματικά τη σημασία της εκτίμησης της πολυπλοκότητας του μητρικού γάλακτος. Δεν είναι απλώς μια πηγή θερμίδων, αλλά ένα εξαιρετικά πλούσιο, πολύπλοκο βιορευστό και το σώμα της μητέρας είναι πραγματικά συντονισμένο στην αλλαγή της σύνθεσης του μητρικού γάλακτος για να ταιριάζει με αυτό που χρειάζεται το βρέφος σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης».

Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να καθοδηγήσουν διατροφικές συστάσεις για παιδιατρική διατροφή. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της ύπαρξης πολιτικών που υποστηρίζουν τις μητέρες που θηλάζουν, λέει ο Biederer, επειδή αυτές οι πολιτικές «θα βοηθήσουν στο όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της». Η τρέχουσα μελέτη εστιάζει στην παραγωγή συνδέσεων στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό των πρώτων μηνών μετά τη γέννηση. Αφού δημιουργηθούν αυτές οι συνδέσεις, ο εγκέφαλος εργάζεται για να βελτιώσει και να βελτιστοποιήσει αυτές τις συνδέσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί θηλάζω και δεν έχω ακόμη περίοδο;

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η χρήση των γαλακταγωγών είναι διαδεδομένη μεταξύ των μητέρων που θηλάζουν

Ο θηλασμός αυξήθηκε κατά 2 εβδομάδες όταν οι μητέρες έμεναν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Τι μπορείτε να φτιάξετε αν έχετε μόνο καρότα κοτόπουλο και ντομάτες;

Φαγητό υλικά: Τα καρότα, το κοτόπουλο και οι ντομάτες προσφέρουν μια ευέλικτη τριάδα συστατικών που μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Close Icon