Επιστημονικά Νέα

Νεογέννητα Μικροβίωμα: Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Νεογέννητα Μικροβίωμα: Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Νεογέννητα Μικροβίωμα: Υπάρχει νέα ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου, με μια μελέτη σχετικά με το αν η kūmara ενισχύει το μικροβίωμα των μωρών, βοηθώντας τα ενδεχομένως να κοιμούνται ήσυχα και να αποκρούουν τους ιούς. Η μελέτη Waipapa Taumata Rau του Πανεπιστημίου του Όκλαντ διερευνά αν η kūmara δρα ως πρεβιοτικό, ενισχύοντας τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του μωρού και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τον ύπνο. “Μία από τις πραγματικά κρίσιμες περιόδους στην εγκυμοσύνη είναι πολύ νωρίς στο πρώτο τρίμηνο και η άλλη είναι μεταξύ της γέννησης του μωρού και της ηλικίας περίπου πέντε ή έξι μηνών”, λέει η καθηγήτρια Clare Wall, κύρια ερευνήτρια της μελέτης SUN. “Το τι τρώνε πρώτα τα μωρά και τι δέχονται στο περιβάλλον τους, επηρεάζει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται”, λέει η καθηγήτρια Wall.

“Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, δεν είναι μόνο το μήκος τους και το πόσο βάρος παίρνουν, αλλά και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, το πώς αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα και το πώς ρυθμίζεται ο μεταβολισμός τους”, λέει η καθηγήτρια Wall. “Αυτά τα πρώιμα στάδια καθορίζουν πραγματικά την πορεία σας για το υπόλοιπο της ζωής σας”. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι ο θηλασμός υποστηρίζει την ανάπτυξη του μικροβιώματος του μωρού. Το μικροβίωμα αναφέρεται στους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται μέσα και πάνω στο σώμα, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να βρίσκεται στο παχύ έντερο. “Όταν ένα μωρό θηλάζει, έχει ορισμένους τύπους βακτηρίων που διατηρούν το έντερο υγιές και βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. “Αλλά δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν αρχίζουν να εισάγονται στερεές τροφές και πώς αυτό επηρεάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του μικροβιώματος, αλλά και την ανοσολογική ικανότητα και τη μεταβολική λειτουργία”, λέει ο καθηγητής Wall. “Γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου είναι πολύ σημαντικό για τη σηματοδότηση μέσω του εντέρου στο σώμα και στον εγκέφαλο.

Αυτός ο άξονας έντερο-εγκέφαλος είναι σαν ένα δίκτυο επικοινωνίας που συνδέεται με το ανοσοποιητικό σας σύστημα και άλλα σημαντικά συστήματα που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε την τροφή. “Αλλά δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποια είναι η βέλτιστη διατροφή, ιδίως για την ανάπτυξη του μικροβιώματος και της ανοσίας”. Η μελέτη SUN χρησιμοποιεί την κουμάρα, η οποία είναι ήδη μια δημοφιλής τροφή για τα μωρά. Περιέχει επίσης πρεβιοτικά. Πρόκειται για διαιτητικές ίνες και ορισμένους υδατάνθρακες που τρέφουν τα ζωύφια στο παχύ έντερο. Στόχος της μελέτης είναι να εξετάσει αν η kūmara επηρεάζει όντως το μικροβίωμα του μωρού και, με τη σειρά του, την ανοσία. Οι ερευνητές στοχεύουν να μελετήσουν 300 υγιή μωρά, τα οποία εγγράφονται πριν αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δείγματα κοπράνων των μωρών πριν και μετά την έναρξη στερεών τροφών για να αναλύσουν τις επιδράσεις της έναρξης στερεών τροφών, ιδιαίτερα της κουμάρας, στο μικροβίωμα. Εάν το επιθυμούν, οι μητέρες μπορούν επίσης να παρέχουν δείγματα κοπράνων και μητρικού γάλακτος για ανάλυση.

Η μελέτη καταγράφει, επίσης, άλλες πτυχές της διατροφής της μητέρας και του μωρού, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση του θηλασμού και της κουμάρας στο μωρό, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. “Αυτό που τρώει η μητέρα επηρεάζει το δικό της μικροβίωμα και το μητρικό γάλα. Έτσι προσπαθούμε να δούμε ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των πραγμάτων και του μικροβιώματος του μωρού και της ανοσολογικής ικανότητας του μωρού”, λέει ο καθηγητής Wall. Η άλλη πτυχή της μελέτης εξετάζει την επίδραση στον ύπνο. “Όταν ταΐζετε τα ζωύφια του μικροβιώματος στο παχύ έντερό σας με τροφές τύπου υδατανθράκων, όταν τα διασπούν, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας παρέχουν ενέργεια και είναι πραγματικά σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου, αλλά επηρεάζουν επίσης το μονοπάτι σηματοδότησης”, λέει ο καθηγητής Wall. “Προσλαμβάνονται στο αίμα και είναι πραγματικά σημαντικά για την παραγωγή σημάτων προς τον εγκέφαλο. Επίσης, μπορούν να πάνε στο συκώτι για να διασπαστούν και να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Και είναι αισθητό ότι ορισμένα από αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μας παρέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας από τα υπόλοιπα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο”. Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους. “Ως διαιτολόγος, χρησιμοποιώ πολλά ερευνητικά στοιχεία για να δώσω στους ανθρώπους συμβουλές σχετικά με το τι να ταΐζουν το μωρό τους. Και η άποψή μου είναι ότι, αν δεν έχουμε την έρευνα, δεν έχουμε πραγματικά πολλά για να βασίσουμε τις συστάσεις μας. Έτσι, η μελέτη μας προσθέτει σε αυτή τη βάση στοιχείων, ώστε να μπορούμε να κάνουμε καλές συστάσεις για υγιή μωρά και υγιείς οικογένειες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Η καισαρική μπορεί να δώσει τα απαραίτητα μικρόβια που χρειάζεται ένα νεογέννητο

Η διατροφή της εγκύου σημαντική για το έντερο του μωρού

Βακτήρια φυσικού τοκετού σε μωρά από καισαρική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.