Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Μητρικό γάλα: Η ζάχαρη από το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων στα παιδιά

Μητρικό γάλα: Η ζάχαρη από το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων στα παιδιά

Μητρικό γάλα: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος (HMOs), μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων από GBS σε ανθρώπινα κύτταρα και ιστούς και σε ποντίκια.

Τα βακτήρια που είναι γνωστά ως στρεπτόκοκκος της ομάδας Β (GBS) είναι μια κοινή αιτία λοιμώξεων του αίματος, μηνιγγίτιδας και θνησιγένειας στα νεογνά. Αν και οι λοιμώξεις από GBS μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν με αντιβιοτικά, τα βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος (HMOs), σύντομες σειρές μορίων σακχάρου που υπάρχουν άφθονα στο μητρικό γάλα – μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων από GBS σε ανθρώπινα κύτταρα και ιστούς και σε ποντίκια. Κάποια μέρα, τα HMOs μπορεί να είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων σε βρέφη και ενήλικες, λένε. Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS). Το ACS Fall 2021 είναι μια υβριδική συνάντηση που πραγματοποιείται εικονικά και αυτοπροσώπως από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου και το περιεχόμενο κατ’ απαίτηση θα είναι διαθέσιμο από τις 30 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση περιλαμβάνει περισσότερες από 7.000 παρουσιάσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επιστήμης.

Το εργαστήριό μας έχει δείξει προηγουμένως ότι μείγματα HMOs που απομονώθηκαν από το γάλα πολλών διαφορετικών μητέρων-δότριες έχουν αντιμικροβιακή και αντιβιοφιλμική δράση κατά του GBS», λέει η Rebecca Moore, η οποία παρουσιάζει την εργασία στη συνάντηση. «Θέλαμε να πηδήξουμε από αυτές τις in vitro μελέτες για να δούμε εάν τα HMOs θα μπορούσαν να αποτρέψουν μολύνσεις σε κύτταρα και ιστούς από μια έγκυο γυναίκα και σε έγκυα ποντίκια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 2.000 μωρά στις ΗΠΑ παθαίνουν GBS κάθε χρόνο και το 4-6 τοις εκατό από αυτά πεθαίνουν από αυτό. Τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού και του τοκετού. Σε μια μέλλουσα μητέρα που βγαίνει θετική για GBS συνήθως χορηγούνται ενδοφλέβια αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού για να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων πρώιμης έναρξης, οι οποίες εμφανίζονται κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής. Είναι ενδιαφέρον ότι η συχνότητα των λοιμώξεων όψιμης έναρξης (που συμβαίνουν από μία εβδομάδα έως τρεις μήνες μετά τη γέννηση) είναι υψηλότερη στα βρέφη που τρέφονται με γάλα σε σχέση με τα βρέφη που θηλάζουν , γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παράγοντες στο μητρικό γάλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από το GBS. Αν ναι, τα σάκχαρα θα μπορούσαν ίσως να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά, τα οποία, εκτός από το ότι σκοτώνουν τα ευεργετικά βακτήρια, γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά λόγω της αύξησης της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις συνδυασμένων HMO από πολλές μητέρες στη μόλυνση με GBS των ανοσοποιητικών κυττάρων του πλακούντα (που ονομάζονται μακροφάγα) και της μεμβράνης της κύησης (του σάκου που περιβάλλει το έμβρυο). «Διαπιστώσαμε ότι τα HMOs ήταν σε θέση να αναστείλουν πλήρως την ανάπτυξη βακτηρίων τόσο στα μακροφάγα όσο και στις μεμβράνες, οπότε πολύ γρήγορα γυρίσαμε να δούμε ένα μοντέλο ποντικιού», λέει ο Moore. Εξέτασαν εάν τα HMOs θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εξάπλωση μιας λοίμωξης από GBS μέσω της αναπαραγωγικής οδού εγκύων ποντικών. «Σε πέντε διαφορετικά μέρη της αναπαραγωγικής οδού, είδαμε σημαντικά μειωμένη λοίμωξη από GBS με θεραπεία με HMO», σημειώνει ο Moore.

Για να καταλάβουν ποιοι HMOs και άλλοι ολιγοσακχαρίτες έχουν αυτές τις αντιμικροβιακές επιδράσεις και γιατί, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τεχνητό μικροβίωμα δύο ειδών με GBS και το ωφέλιμο είδος Streptococcus salivarius που αναπτύσσεται σε μια πλάκα καλλιέργειας ιστών, που χωρίζεται από μια ημιπερατή μεμβράνη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πρόσθεσαν ολιγοσακχαρίτες που προστίθενται συνήθως στη βρεφική τροφή, που ονομάζονται γαλακτοολιγοσακχαρίτες (GOS), οι οποίοι προέρχονται από φυτά. Ελλείψει ζάχαρης, το GBS κατέστειλε την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων, αλλά το GOS βοήθησε αυτό το ευεργετικό είδος να αναπτυχθεί. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το GBS παράγει γαλακτικό οξύ που αναστέλλει την ανάπτυξη και, στη συνέχεια, όταν προσθέσουμε τον ολιγοσακχαρίτη, τα ευεργετικά είδη μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν ως πηγή τροφής για να ξεπεράσουν αυτήν την καταστολή», εξηγεί ο Moore.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρήση των γαλακταγωγών είναι διαδεδομένη μεταξύ των μητέρων που θηλάζουν

Το μητρικό γάλα των vegan μητέρων περιέχει δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με μελέτη

Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζετε;

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: "Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους"

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». 

Close Icon