Ρεπορτάζ Υγείας

Θηλασμός: Το μητρικό γάλα των vegan μητέρων περιέχει δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με μελέτη

Θηλασμός: Το μητρικό γάλα των vegan μητέρων περιέχει δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με μελέτη

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Γιούνκερ συνοψίζει: "Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι οι συγκεντρώσεις βιταμίνης Β2 και καρνιτίνης στο ανθρώπινο γάλα δεν επηρεάζονται από την κατανάλωση vegan διατροφής.

Θηλασμός: Η χορτοφαγική διατροφή δεν επηρεάζει τις συγκεντρώσεις του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη Β2 και καρνιτίνη, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το αναπτυσσόμενο βρέφος. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο 55ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN). Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι θηλάζουσες μητέρες που ακολουθούσαν vegan διατροφή σε σύγκριση με μητέρες με παμφάγο διατροφή δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στις συγκεντρώσεις της βιταμίνης Β2 ή της καρνιτίνης στο ανθρώπινο γάλα, παρά το γεγονός ότι τα θρεπτικά αυτά συστατικά βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα ζωικά προϊόντα.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που διαχωρίζει ένα δείγμα στα επιμέρους τμήματά του και αναλύει τη μάζα τους, η μελέτη αυτή αμφισβητεί τις υποθέσεις ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να μην είναι θρεπτικά πλήρεις και ότι τα θηλάζοντα βρέφη χορτοφάγων μητέρων μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Β2 ή καρνιτίνης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των χορτοφάγων μόνο στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί. Η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Χάνα Γιούνκερ, εξηγεί: “Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη θρεπτική σύνθεση του ανθρώπινου γάλακτος, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού. Με την αύξηση της vegan διατροφής παγκοσμίως, και από τις θηλάζουσες μητέρες, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διατροφική επάρκεια του γάλακτός τους. Επομένως, θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε αν οι συγκεντρώσεις των εν λόγω θρεπτικών συστατικών στο γάλα είναι διαφορετικές σε θηλάζουσες γυναίκες που καταναλώνουν vegan διατροφή”. Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) είναι ένας σημαντικός συμπαράγοντας για ένζυμα που εμπλέκονται σε πολλά βιολογικά μονοπάτια. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι μια σημαντική έλλειψη βιταμίνης Β2 στα βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και νευρολογικά προβλήματα. Ο πρωταρχικός βιολογικός ρόλος της καρνιτίνης είναι στον ενεργειακό μεταβολισμό. Η έλλειψη καρνιτίνης στο βρέφος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, καθώς και στην πιθανότητα δυσλειτουργίας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η πρόσληψη καρνιτίνης και οι επακόλουθες συγκεντρώσεις της στο πλάσμα έχουν επίσης βρεθεί στο παρελθόν ότι είναι χαμηλότερες σε άτομα με χορτοφαγική διατροφή από ό,τι με παμφάγα διατροφή, με προηγούμενες μελέτες να υποδεικνύουν μάλιστα ότι ορισμένες θηλάζουσες γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για να αποφύγουν ελλείψεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι η επίδραση της μητρικής vegan διατροφής σε αυτά τα δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά του γάλακτος μπορεί να είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι είχε προταθεί προηγουμένως.

Ενώ η παρούσα μελέτη ανέφερε χαμηλότερες συγκεντρώσεις ελεύθερης καρνιτίνης και ακετυλοκαρνιτίνης στον ορό στις μητέρες που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη διαφορά στις συγκεντρώσεις καρνιτίνης στο ανθρώπινο γάλα μεταξύ των ομάδων μελέτης. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Γιούνκερ συνοψίζει: “Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι οι συγκεντρώσεις βιταμίνης Β2 και καρνιτίνης στο ανθρώπινο γάλα δεν επηρεάζονται από την κατανάλωση vegan διατροφής. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή στις θηλάζουσες μητέρες δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη ανεπάρκειας βιταμίνης Β2 ή καρνιτίνης στα βρέφη που θηλάζουν. Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες για τις θηλάζουσες μητέρες, αλλά και για τις τράπεζες ανθρώπινου γάλακτος δωρητών, οι οποίες συλλέγουν γάλα για την παροχή σε πρόωρα βρέφη που δεν λαμβάνουν επαρκές μητρικό γάλα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι διατροφή μπορείτε να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Ερευνητές διερευνούν την αποτελεσματικότητα των μπισκότων γαλουχίας στην παραγωγή ανθρώπινου γάλακτος

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγή γάλακτος

Μητρικός θηλασμός: Μύθοι και αλήθειες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πτώση ελικοπτέρου στη Βόρεια Εύβοια - Έκτακτη είδηση

Εύβοια πτώση ελικοπτέρου: Πληροφορίες λένε πως ένα ελικόπτερο πολιτικού τύπου κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στη Βόρεια Εύβοια, ενώ ο χειριστής του ελικοπτέρου είχε ενημερώσει για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κακοκαιρία Elias: Η κακοκαιρία χτυπά και πάλι την Αττική από το μεσημέρι

Κακοκαιρία Elias: Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι τοπικά έντονα.

Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων επιδεινώνουν την πρόσβαση των γυναικών στην πρόληψη, ανίχνευση και περίθαλψη του καρκίνου

"Η επίτευξη της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της έρευνας και της περίθαλψης για τον καρκίνο θα απαιτήσει ευρεία εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής του Lancet για τις γυναίκες, την εξουσία και τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της γενικής δράσης προτεραιότητας να συμπεριληφθεί το φύλο σε όλες τις πολιτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με τον καρκίνο, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των γυναικών σε όλες τις διαφορετικότητές τους.

Πειραματικό ρινικό σπρέι μπορεί να προσφέρει γρήγορη εύκολη θεραπεία του ταχέος καρδιακού παλμού

Η μελέτη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 58 ετών, το 62% ήταν γυναίκες και περίπου το 83% ήταν λευκοί ενήλικες, το 8% οι αφροαμερικανοί ενήλικες, το 3% οι ενήλικες από την Ασία, το 2% οι γηγενείς ενήλικες από τη Χαβάη ή οι νησιώτες του Ειρηνικού και 5% άλλες φυλές. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και είχαν βιώσει, κατά μέσο όρο, 9,7 επεισόδια το προηγούμενο έτος.