Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θηλασμός: Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγή γάλακτος

Θηλασμός: Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγή γάλακτος

Θηλασμός: Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η φλεγμονή σε θηλάζουσες μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει στη χαμηλή παραγωγή γάλακτος.

Το 80% των μητέρων θηλάζουν τα νεογέννητά τους, αλλά μόνο το 25% θηλάζει αποκλειστικά για τους έξι πρώτους μήνες που συνιστώνται από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η έρευνα έχει δείξει ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή τη μείωση του θηλασμού, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων για την απασχόληση και της έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης. Τα σωματικά προβλήματα με την παραγωγή επαρκούς γάλακτος, ωστόσο, αναφέρονται ως ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι μητέρες σταματούν τον θηλασμό πριν το προγραμματίσουν.

Λιπαρά οξέα απαραίτητα για τις θηλάζουσες μητέρες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Σε άτομα με παχυσαρκία, η χρόνια φλεγμονή ξεκινά από το λίπος του σώματος και εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας σε όργανα και συστήματα σε όλο το σώμα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η φλεγμονή μπορεί να διαταράξει την απορρόφηση λιπαρών οξέων από το αίμα στους ιστούς του σώματος.

Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία και την πρόσβαση σε ενέργεια που απαιτείται σε όλο το σώμα. Στις θηλάζουσες γυναίκες, τα λιπαρά οξέα χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για τα λίπη που απαιτούνται για τη διατροφή ενός αναπτυσσόμενου βρέφους. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή γάλακτος εμποδίζοντας την απορρόφηση των λιπαρών οξέων στους μαστικούς αδένες που παράγουν γάλα.

Για να ελέγξει αυτή την υπόθεση, η Rachel Walker, μεταδιδακτορική υπότροφος στις επιστήμες της διατροφής στο Penn State, οδήγησε μια ομάδα ερευνητών που ανέλυσαν εάν η φλεγμονή εμπόδιζε την πρόσληψη λιπαρών οξέων. Οι ερευνητές ανέλυσαν αίμα και γάλα από μια μελέτη που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι και στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Στην αρχική μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 23 μητέρες που είχαν πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος παρά το συχνό άδειασμα του μαστού, 20 μητέρες με μέτρια παραγωγή γάλακτος και 18 μητέρες που θήλαζαν αποκλειστικά και χρησίμευαν ως ομάδα ελέγχου για τη μελέτη.

Σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας μέτριας παραγωγής γάλακτος και αποκλειστικά θηλασμού, οι μητέρες με πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος είχαν σημαντικά υψηλότερους δείκτες παχυσαρκίας και βιολογικούς δείκτες συστηματικής φλεγμονής. Είχαν επίσης χαμηλότερες αναλογίες λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στο μητρικό γάλα τους και διέκοψαν τη σχέση μεταξύ του αίματος και των λιπαρών οξέων του γάλακτος. Το γάλα και τα λιπαρά οξέα του αίματος συσχετίστηκαν ισχυρά στους μάρτυρες, αλλά όχι στις πολύ χαμηλή ή μέτρια ομάδα παραγωγής γάλακτος.

«Η μελέτη μας ήταν από τις πρώτες που εξέτασε εάν τα λιπαρά οξέα στο αίμα βρίσκονται επίσης στο μητρικό γάλα», συνέχισε ο Walker. «Για τις γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά, η συσχέτιση ήταν πολύ υψηλή· τα περισσότερα από τα λιπαρά οξέα που εμφανίζονταν στο αίμα ήταν επίσης παρόντα στο μητρικό γάλα. Αυτό είναι ισχυρή απόδειξη ότι τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να εισέλθουν στον μαστικό αδένα για γυναίκες με χρόνια φλεγμονή».

Για δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει ότι οι μητέρες με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μειωθεί η διάρκεια του θηλασμού. Αυτή η μελέτη παρέχει ενδείξεις σχετικά με τους μηχανισμούς που μπορεί να εξηγήσουν αυτό το αποτέλεσμα. «Ο θηλασμός έχει αναρίθμητα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου χρόνιας νόσου για τη μαμά και του χαμηλότερου κινδύνου λοιμώξεων για το μωρό», δήλωσε η Alison Gernand, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια η επίδραση της εγκυμοσύνης στην εγκεφαλική δραστηριότητα;

Τι προκαλεί εξογκώματα στο στήθος κατά τον θηλασμό;

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τον θηλασμό έχουν τις μητέρες σε δίλημμα

Νεότερα δεδομένα για τον θηλασμό και την ανοσιακή απόκριση του βρέφους

Παιδιατρικοί ειδικοί δίνουν νέες συστάσεις για την ασφάλεια των μωρών που κοιμούνται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Close Icon