Ψυχική Υγεία

Νεογέννητα γλώσσα: Οι γλωσσικές μας δεξιότητες αναπτύσσονται λίγες ώρες μετά τη γέννηση

Νεογέννητα γλώσσα: Οι γλωσσικές μας δεξιότητες αναπτύσσονται λίγες ώρες μετά τη γέννηση

Νεογέννητα γλώσσα: Mια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behavior έδειξε ότι τα νεογέννητα αρχίζουν να απορροφούν και να συντονίζονται στις ιδιαιτερότητες του κόσμου γύρω τους μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννησή τους, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσών που μιλά το περιβάλλον τους.

Είναι γνωστό ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα ακούγοντας, ακόμα και όταν βρίσκονται στη μήτρα. Μια νέα μελέτη, με διεθνείς συνεργάτες, όπως ο Gary Oppenheim και ο Guillaume Thierry της Σχολής Ανθρωπίνων και Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bangor, εργάστηκε με νεογέννητα, ξεκινώντας μόλις λίγα λεπτά μετά τη γέννησή τους. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό φωνηέντων που παίζονται προς τα εμπρός (δηλαδή, φυσικά) και προς τα πίσω ( μια χρονικά αντίστροφη εκδοχή του ήχου) και την οπτική απεικόνιση, μια μη επεμβατική μορφή νευροαπεικόνισης, για τη μέτρηση των αλλαγών στο σώμα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν τις αποκρίσεις των παιδιών στους ήχους.

Οι ηχογραφήσεις των φωνηέντων παίχτηκαν και στη συνέχεια οι ερευνητές παρατηρούσαν εάν ο εγκέφαλος των νεογνών ανταποκρίθηκε διαφορετικά όταν άκουγαν τα ίδια φωνήεντα να παίζονται προς τα πίσω και προς τα εμπρός. Στην πρώτη δοκιμή, τα μωρά δεν μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ των φωνηέντων προς τα εμπρός και προς τα πίσω, καθώς πρόκειται για μια πολύ λεπτή αντίθεση (σημειώνεται ότι ακόμα και οι ενήλικες αποτυγχάνουν σε αυτό το τεστ διάκρισης στο 70% των περιπτώσεων). Αλλά, μετά από μόλις πέντε ώρες έκθεσης στο ερέθισμα, η οπτική απεικόνιση έδειξε ότι ο εγκέφαλος των νεογέννητων άρχισε να διακρίνει τους δύο ήχους. Και μετά από άλλες δύο ώρες, κατά τις οποίες τα νεογέννητα κοιμόντουσαν ως επί το πλείστον, η έκθεση στην αντίθεση των φωνηέντων πυροδότησε μια έκρηξη συνδεσιμότητας, με τους νευρώνες να μιλούν μεταξύ τους σε μεγάλη κλίμακα, σαν να είχαν εμπνευστεί από τους γλωσσικούς ήχους που άκουγαν.

Ο Guillaume Thierry, καθηγητής γνωστικής νευροεπιστήμης, δήλωσε: «Η έρευνά μας έδειξε ότι μια πολύ λεπτή διάκριση -ακόμη και για το αυτί του ενήλικα- είναι αρκετή για να προκαλέσει μια σημαντική αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο του νεογέννητου, δείχνοντας ότι οι πρώιμες εμπειρίες έχουν δυνητικά σημαντικές συνέπειες για τη γνωστική ανάπτυξη. «Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αμφισβητήσουμε τον μύθο ότι τα μωρά αγνοούν το περιβάλλον τους για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, απλώς επειδή κοιμούνται πολύ και να προσέχουμε σε τι εκτίθενται τα μωρά από τη στιγμή που γεννιούνται».

Ο Gary Oppenheim, λέκτορας ψυχολογίας, πρόσθεσε: «Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, είδα με έκπληξη ότι ήταν αμέσως σε εγρήγορση, τα μάτια του ορθάνοιχτα και κοιτούσε γύρω του για να εμπλακεί σε πληροφορίες σχετικά με το παράξενο νέο περιβάλλον (παρόλο που η όραση ενός νεογέννητου είναι είναι γνωστό ότι είναι αρκετά φτωχή). Η δουλειά που κάνουν τα αυτιά και το ακουστικό σύστημα ενός νεογέννητου δεν είναι τόσο εμφανής με γυμνό μάτι, αλλά αυτό το θεαματικό αποτέλεσμα δείχνει ότι έχουμε αξιοσημείωτη ευαισθησία στις γλωσσικές πληροφορίες από τη στιγμή που γεννιόμαστε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία baby boom προκαλεί ελλείψεις πάνας και βρεφικών ειδών

Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Νέα στοιχεία αποδεικνύουν πως το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του COVID

Μελέτη της ανοσιακής απόκρισης της μητέρας στον Κορωνοϊό μπορεί να βελτιώσει τη στρατηγική εμβολιασμού των εγκύων

Απαιτείται νέα προσέγγιση για νεογέννητα με απώλεια ακοής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία - Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.