Επιστημονικά Νέα

Θλίψη covid-19: Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Θλίψη covid-19: Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Θλίψη covid-19: Οι μητέρες που έχουν βιώσει την πανδημική θλίψη ενδέχεται να απομακρυνθούν συναισθηματικά από τα νεογέννητα βρέφη τους.

Οι γυναίκες που βίωσαν θλίψη και κατάθλιψη λόγω απωλειών που σχετίζονται με την πανδημία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σχηματίσουν αυτήν την πολύ σημαντική συναισθηματική σύνδεση με τα μωρά τους. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστώνη. “Το να γίνεις μητέρα είναι μια πολύπλοκη εμπειρία. Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανησυχίες ψυχικής υγείας”. Αυτό δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Cindy Liu, από τα τμήματα παιδιατρικής και ψυχιατρικής παιδιατρικής νεογνών του νοσοκομείου.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη PEACE (Περιγεννητικές εμπειρίες και επιπτώσεις COVID-19). Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020. Οι γυναίκες που γέννησαν τους προηγούμενους έξι μήνες προσλήφθηκαν να συμμετάσχουν. Οι νέες μητέρες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα επίπεδα του δεσμού μητέρας-βρέφους. Η ομάδα περιελάμβανε γλώσσα σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα της θλίψης, ρωτώντας τις γυναίκες αν είχαν “αισθανθεί έκπληξη ή έκπληξη”, “αίσθηση ότι η ζωή είναι άδεια” ή “πικρία”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης συνδέονταν με χαμηλότερες βαθμολογίες δεσμού μητέρας-βρέφους. Υψηλότερα επίπεδα αυτο-αποτελεσματικότητας-η εμπιστοσύνη της μητέρας στις ικανότητες γονέων και φροντίδας της-συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα σύνδεσης. Τα συμπτώματα άγχους δεν συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες σύνδεσης. Και η κοινωνική υποστήριξη, όπως αυτή από την οικογένεια, τους φίλους ή κάποιον άλλο σημαντικό, δεν συσχετίστηκε με τα επίπεδα σύνδεσης μητέρας-βρέφους, έδειξαν τα ευρήματα.

“Αυτή τη στιγμή δίνεται έμφαση στην αυξημένη κοινωνική υποστήριξη και σύνδεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19”. Αυτό δήλωσε η Liu σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. “Αλλά η δουλειά μας υποδηλώνει ότι πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη διοχέτευση υποστήριξης προς τις μητέρες που βιώνουν κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ένιωσαν ιδιαίτερα ζαλισμένες ή αίσθηση του σουρεαλιστικού ως αποτέλεσμα της πανδημίας.”

Αντίθετα, οι γυναίκες που ανέφεραν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την COVID-19, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δεσμού για βρέφη. Τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν για τα δημογραφικά στοιχεία, σημείωσαν οι συγγραφείς, επειδή η μελέτη περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό λευκές, οικονομικά ευκατάστατες γυναίκες. Υπόκειται επίσης στην προκατάληψη της ανάκλησης των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Σημασία της μελέτης για την επιλόχεια κατάθλιψη

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης και του ελέγχου για την επιλόχεια κατάθλιψη κατά τη διάρκεια επισκέψεων παρακολούθησης από τη μητέρα και επισκέψεις σε καλά παιδιά. Είναι επίσης σημαντικό να εκτιμηθούν οι μοναδικές ανησυχίες που σχετίζονται με την COVID-19 που μπορεί να βιώσει μια οικογένεια για να βοηθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώνονται τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης όσο διαρκεί ο θηλασμός

Ο θηλασμός όπλο ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη

Απολύτως φυσιολογικά και υγιή τα "παράφωνα" μητρικά συναισθήματα στο ταξίδι της μητρότητας

Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Αυξήθηκε η πίεση το 2020 για το 27% των Αμερικανών λόγω lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.