Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Θλίψη covid-19: Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Θλίψη covid-19: Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Θλίψη covid-19: Οι μητέρες που έχουν βιώσει την πανδημική θλίψη ενδέχεται να απομακρυνθούν συναισθηματικά από τα νεογέννητα βρέφη τους.

Οι γυναίκες που βίωσαν θλίψη και κατάθλιψη λόγω απωλειών που σχετίζονται με την πανδημία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σχηματίσουν αυτήν την πολύ σημαντική συναισθηματική σύνδεση με τα μωρά τους. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστώνη. “Το να γίνεις μητέρα είναι μια πολύπλοκη εμπειρία. Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανησυχίες ψυχικής υγείας”. Αυτό δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Cindy Liu, από τα τμήματα παιδιατρικής και ψυχιατρικής παιδιατρικής νεογνών του νοσοκομείου.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη PEACE (Περιγεννητικές εμπειρίες και επιπτώσεις COVID-19). Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020. Οι γυναίκες που γέννησαν τους προηγούμενους έξι μήνες προσλήφθηκαν να συμμετάσχουν. Οι νέες μητέρες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα επίπεδα του δεσμού μητέρας-βρέφους. Η ομάδα περιελάμβανε γλώσσα σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα της θλίψης, ρωτώντας τις γυναίκες αν είχαν “αισθανθεί έκπληξη ή έκπληξη”, “αίσθηση ότι η ζωή είναι άδεια” ή “πικρία”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης συνδέονταν με χαμηλότερες βαθμολογίες δεσμού μητέρας-βρέφους. Υψηλότερα επίπεδα αυτο-αποτελεσματικότητας-η εμπιστοσύνη της μητέρας στις ικανότητες γονέων και φροντίδας της-συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα σύνδεσης. Τα συμπτώματα άγχους δεν συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες σύνδεσης. Και η κοινωνική υποστήριξη, όπως αυτή από την οικογένεια, τους φίλους ή κάποιον άλλο σημαντικό, δεν συσχετίστηκε με τα επίπεδα σύνδεσης μητέρας-βρέφους, έδειξαν τα ευρήματα.

“Αυτή τη στιγμή δίνεται έμφαση στην αυξημένη κοινωνική υποστήριξη και σύνδεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19”. Αυτό δήλωσε η Liu σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. “Αλλά η δουλειά μας υποδηλώνει ότι πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη διοχέτευση υποστήριξης προς τις μητέρες που βιώνουν κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ένιωσαν ιδιαίτερα ζαλισμένες ή αίσθηση του σουρεαλιστικού ως αποτέλεσμα της πανδημίας.”

Αντίθετα, οι γυναίκες που ανέφεραν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την COVID-19, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δεσμού για βρέφη. Τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν για τα δημογραφικά στοιχεία, σημείωσαν οι συγγραφείς, επειδή η μελέτη περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό λευκές, οικονομικά ευκατάστατες γυναίκες. Υπόκειται επίσης στην προκατάληψη της ανάκλησης των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Σημασία της μελέτης για την επιλόχεια κατάθλιψη

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης και του ελέγχου για την επιλόχεια κατάθλιψη κατά τη διάρκεια επισκέψεων παρακολούθησης από τη μητέρα και επισκέψεις σε καλά παιδιά. Είναι επίσης σημαντικό να εκτιμηθούν οι μοναδικές ανησυχίες που σχετίζονται με την COVID-19 που μπορεί να βιώσει μια οικογένεια για να βοηθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώνονται τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης όσο διαρκεί ο θηλασμός

Ο θηλασμός όπλο ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη

Απολύτως φυσιολογικά και υγιή τα "παράφωνα" μητρικά συναισθήματα στο ταξίδι της μητρότητας

Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Η μακροζωία πρέπει να επικεντρώνεται στην καλή υγεία και όχι μόνο στη διάρκεια ζωής

Η επιστήμη της μακροζωίας γίνεται γρήγορα ο ακρογωνιαίος λίθος του κόσμου στον οποίο ζούμε, καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παράλληλα με τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων παγκοσμίως. Ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης στην εναρκτήρια Εβδομάδα Υγείας του Άμπου Ντάμπι, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, όπου το The National μίλησε με την πριγκίπισσα Δρ Haya […]

Τι είναι το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1;

Η πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1, προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1, το οποίο κανονικά δρα ως ογκοκατασταλτικός, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Close Icon