Επιστημονικά Νέα

Θλίψη covid-19: Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Θλίψη covid-19: Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Θλίψη covid-19: Οι μητέρες που έχουν βιώσει την πανδημική θλίψη ενδέχεται να απομακρυνθούν συναισθηματικά από τα νεογέννητα βρέφη τους.

Οι γυναίκες που βίωσαν θλίψη και κατάθλιψη λόγω απωλειών που σχετίζονται με την πανδημία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σχηματίσουν αυτήν την πολύ σημαντική συναισθηματική σύνδεση με τα μωρά τους. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστώνη. “Το να γίνεις μητέρα είναι μια πολύπλοκη εμπειρία. Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανησυχίες ψυχικής υγείας”. Αυτό δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Cindy Liu, από τα τμήματα παιδιατρικής και ψυχιατρικής παιδιατρικής νεογνών του νοσοκομείου.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη PEACE (Περιγεννητικές εμπειρίες και επιπτώσεις COVID-19). Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020. Οι γυναίκες που γέννησαν τους προηγούμενους έξι μήνες προσλήφθηκαν να συμμετάσχουν. Οι νέες μητέρες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα επίπεδα του δεσμού μητέρας-βρέφους. Η ομάδα περιελάμβανε γλώσσα σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα της θλίψης, ρωτώντας τις γυναίκες αν είχαν “αισθανθεί έκπληξη ή έκπληξη”, “αίσθηση ότι η ζωή είναι άδεια” ή “πικρία”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης συνδέονταν με χαμηλότερες βαθμολογίες δεσμού μητέρας-βρέφους. Υψηλότερα επίπεδα αυτο-αποτελεσματικότητας-η εμπιστοσύνη της μητέρας στις ικανότητες γονέων και φροντίδας της-συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα σύνδεσης. Τα συμπτώματα άγχους δεν συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες σύνδεσης. Και η κοινωνική υποστήριξη, όπως αυτή από την οικογένεια, τους φίλους ή κάποιον άλλο σημαντικό, δεν συσχετίστηκε με τα επίπεδα σύνδεσης μητέρας-βρέφους, έδειξαν τα ευρήματα.

“Αυτή τη στιγμή δίνεται έμφαση στην αυξημένη κοινωνική υποστήριξη και σύνδεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19”. Αυτό δήλωσε η Liu σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. “Αλλά η δουλειά μας υποδηλώνει ότι πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη διοχέτευση υποστήριξης προς τις μητέρες που βιώνουν κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ένιωσαν ιδιαίτερα ζαλισμένες ή αίσθηση του σουρεαλιστικού ως αποτέλεσμα της πανδημίας.”

Αντίθετα, οι γυναίκες που ανέφεραν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την COVID-19, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δεσμού για βρέφη. Τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν για τα δημογραφικά στοιχεία, σημείωσαν οι συγγραφείς, επειδή η μελέτη περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό λευκές, οικονομικά ευκατάστατες γυναίκες. Υπόκειται επίσης στην προκατάληψη της ανάκλησης των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Σημασία της μελέτης για την επιλόχεια κατάθλιψη

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης και του ελέγχου για την επιλόχεια κατάθλιψη κατά τη διάρκεια επισκέψεων παρακολούθησης από τη μητέρα και επισκέψεις σε καλά παιδιά. Είναι επίσης σημαντικό να εκτιμηθούν οι μοναδικές ανησυχίες που σχετίζονται με την COVID-19 που μπορεί να βιώσει μια οικογένεια για να βοηθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώνονται τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης όσο διαρκεί ο θηλασμός

Ο θηλασμός όπλο ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη

Απολύτως φυσιολογικά και υγιή τα "παράφωνα" μητρικά συναισθήματα στο ταξίδι της μητρότητας

Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.