Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πρόωρος τοκετός: Βιολογικές διεργασίες οδηγούν σε επικίνδυνες φλεγμονές στα πρόωρα βρέφη

Πρόωρος τοκετός: Βιολογικές διεργασίες οδηγούν σε επικίνδυνες φλεγμονές στα πρόωρα βρέφη

Πρόωρος τοκετός: Όσα βρέφη γεννιούνται πρόωρα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του Johns Hopkins Medicine.

Σε μια μελέτη με ποντίκια που αναφέρθηκε σήμερα στο περιοδικό Science Translational Medicine, μια ερευνητική ομάδα του Johns Hopkins Medicine παρείχε την πιο οριστική άποψη μέχρι σήμερα για τη βιολογική διαδικασία που οδηγεί σε νεκρωτική εντεροκολίτιδα (NEC). Πρόκειται για μια επικίνδυνη φλεγμονώδη νόσο που μπορεί να καταστρέψει την εντερική επένδυση ενός πρόωρου βρέφους. Προκαλεί θάνατο έως και στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η απώλεια της εντερικής γλοίας (κυττάρων που υποστηρίζουν εξειδικευμένα νεύρα στο έντερο) οδηγεί σε εντερική δυσκινησία. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γαστρεντερική οδό χάνει την ικανότητά της να μεταφέρει τρόφιμα και άλλα υλικά μαζί (γνωστή ως περισταλτισμός). Φαίνεται λογικό το εντερικό νευρικό σύστημα και τα γλοιακά κύτταρα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του να παίζουν έναν τόσο κεντρικό ρόλο στη γένεση της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η υπερπαραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται TLR4 προκαλεί την απώλεια εντερικής γλοίας. Σε ξεχωριστά πειράματα, απέδειξαν ότι η αναστολή της TLR4 και η διασφάλιση της επιβίωσης της εντερικής γλοίας επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν έναν αυξητικό παράγοντα. Αυτός ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που εξαρτάται από τον εγκέφαλο (BDNF). Με τη σειρά του ο παράγοντας περιορίζει την άκαμπτη ανοσοαπόκριση που οδηγεί σε NEC. Εμφανίζεται στο 12% των νεογέννητων μωρών που γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης. Είναι μια ταχέως εξελισσόμενη γαστρεντερική κατάσταση. Σε αυτήν φυσιολογικά αβλαβή εντερικά βακτήρια εισβάλλουν στο υποανάπτυκτο τοίχωμα του παχέος εντέρου του πρόωρου βρέφους. Προκαλούν φλεγμονή που μπορεί τελικά να καταστρέψει τον υγιή ιστό στο σημείο.

Τι σημαίνει η μελέτη αυτή

Σε παλαιότερες μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές του Johns Hopkins έδειξαν ότι το NEC προκύπτει όταν η υποανάπτυκτη εντερική επένδυση σε πρόωρα βρέφη παράγει υψηλότερες από τις κανονικές ποσότητες TLR4. Σε μωρά που γεννιούνται στους 9 μήνες η TLR4 δεσμεύεται με βακτήρια στο έντερο. Βοηθά να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα απειλητικά μικρόβια. Ωστόσο, σε πρόωρα βρέφη η TLR4 μπορεί να λειτουργήσει σαν διακόπτης του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης να κατευθύνουν λανθασμένα τον μηχανισμό άμυνας της νόσου του σώματος στο εντερικό τοίχωμα. Ως αποτέλεσμα των πειραμάτων τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να παράσχουν πέντε αποδείξεις ότι η εντερική δυσκινησία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην ανάπτυξη της NEC.

Τρία διαφορετικά στελέχη ποντικών που εκτράφηκαν χωρίς εντερική γλοία έδειξαν διαταραχή της εντερικής κίνησης. Με τη σειρά τους, έδειξαν πιο σοβαρή NEC από τα ποντίκια άγριου τύπου (γενετικά φυσιολογικά). Τα ποντίκια που εκτρέφονται με εντερική γλοία που δεν μπορούν να παράγουν TLR4 δεν έχασαν γλοιακά κύτταρα. Δεν εμφάνισαν δυσκινησία ούτε ανέπτυξαν NEC. Υπέδειξαν έτσι ότι η TLR4 είναι απαραίτητη για την απώλεια των γλοιακών κυττάρων και τη σύνδεσή της με τη νόσο. Η χορήγηση BDNF σε ποντίκια με γλοιώδη ανεπάρκεια μείωσε τη σοβαρότητα του NEC στα ζώα. Έτσι υποδηλώνεται ότι η απελευθέρωση του BDNF από την εντερική γλοία βοηθά τα κύτταρα να προστατεύσουν το έντερο από το NEC.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος ο ρόλος της ενδοοικογενειακής βίας στη νοητική ανάπτυξη του βρέφους;

Οι εμβολιασμοί για παιδιά 2 ετών ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας την Κούβα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά τόσο μικρά.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλιο για την COVID-19 σύμφωνα με τα CDC

Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά την πανδημία COVID-19 δείχνουν χαμηλότερες βαθμολογίες IQ από εκείνα που γεννήθηκαν πριν από τον Ιανουάριο του 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πώς η έλλειψη της Β12 συνδέεται με τον διαβήτη;

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα αντιμετώπιση: Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Ενώ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας,

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon