Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός Πανδημία: Η κατάθλιψη τριπλασιάζεται από την έναρξη της COVID-19

Κορωνοϊός Πανδημία: Η κατάθλιψη τριπλασιάζεται από την έναρξη της COVID-19

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν πιο διαδεδομένα σε τέσσερις ομάδες: Οι νεότεροι ασθενείς, με το 43,9% των ασθενών ηλικίας 18-39 ετών να αναφέρουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με το 32,4% των ατόμων ηλικίας 40-59 ετών και το 19,1% των ασθενών ηλικίας 60 ετών και άνω.

Κορωνοϊός Πανδημία: Ένα χρόνο μετά την πανδημία της COVID-19, το μερίδιο του αμερικανικού ενήλικου πληθυσμού που ανέφερε συμπτώματα αυξημένης κατάθλιψης είχε τριπλασιαστεί από τα επίπεδα επιδείνωσης προ της πανδημίας και επιδεινώθηκε σημαντικά από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί πανδημίας ενώ έχει αναφερθεί 1 έτος μετά. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι νεότεροι ενήλικες, τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και αποταμιεύσεις, οι ανύπαντροι και όσοι εκτίθενται σε πολλαπλούς παράγοντες στρες ήταν πιο ευάλωτοι σε αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.

Catherine Ettman “Η πανδημία ήταν μια συνεχής έκθεση”, δήλωσε σε συνέντευξή της η κύρια συγγραφέας Catherine K. Ettman, υποψήφια διδάκτορας στο Brown University, Providence, R.I.

“Η ψυχική υγεία είναι ευαίσθητη στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Ενώ οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί για μερικούς ανθρώπους τους τελευταίους 12 μήνες, η πανδημία έχει διαταράξει τη ζωή και την οικονομική ευημερία για πολλούς”, δήλωσε ο Ettman, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του προσωπικού και διευθυντής στρατηγικών πρωτοβουλιών στο γραφείο του κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Η μελέτη της δημοσιεύτηκε στο Lancet Regional Health – Americas. Οι Ettman και συνσυγγραφείς ανέφεραν ότι το 32,8% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%, 29,1% -36,8%) των ερωτηθέντων ενηλίκων είχαν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης το 2021, σε σύγκριση με το 27,8% (95% CI, 24,9% -30,9%) τους πρώτους μήνες της πανδημία το 2020 (P = .0016).

Αυτό συγκρίνεται με ένα ποσοστό 8,5% πριν από την πανδημία, αριθμός που βασίζεται σε ένα προπανδημικό δείγμα 5.065 ασθενών από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή που αναφέρθηκε προηγουμένως από τον Ettman και τους συνεργάτες του.

“Η πανδημία COVID-19 και οι οικονομικές συνέπειές της έχουν εκτοπίσει τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν δημιουργήσει συνεχείς στρεσογόνους παράγοντες και έχουν μειώσει την πρόσβαση στους πόρους που προστατεύουν την ψυχική υγεία”, δήλωσε ο Ettman. Τέσσερις ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο

Σε αυτήν την τελευταία έρευνα, μια διαχρονική μελέτη πάνελ μιας εθνικά αντιπροσωπευτικής ομάδας ενηλίκων των ΗΠΑ, οι ερευνητές έκαναν έρευνα στους συμμετέχοντες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 (n = 1.414) και την ίδια ομάδα ξανά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 (n = 1.161). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για την υγεία των ασθενών –9 (PHQ-9) και εγγράφηκαν στη μελέτη COVID-19 και Life Stressors Impact on Mental Health and Well-Being.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν πιο διαδεδομένα σε τέσσερις ομάδες: Οι νεότεροι ασθενείς, με το 43,9% των ασθενών ηλικίας 18-39 ετών να αναφέρουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με το 32,4% των ατόμων ηλικίας 40-59 ετών και το 19,1% των ασθενών ηλικίας 60 ετών και άνω.

Άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, με το 58,1% των ανθρώπων να βγάζουν $ 19,999 ή λιγότερο να αναφέρουν αυξημένα συμπτώματα, σε σύγκριση με το 41,3% αυτών που βγάζουν $ 20,000- $ 44,999, το 31,4% των ατόμων να κερδίζουν $ 45,000- $ 74,999 και το 14,1% αυτών που βγάζουν $ 75,000 ή περισσότερα.

Άτομα με λιγότερα από 5.000 δολάρια σε οικογενειακές αποταμιεύσεις, με ποσοστό 51,1%, σε σύγκριση με 24,2% εκείνων με περισσότερα από αυτό. Οι άνθρωποι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, με ποσοστό 39,8% έναντι 37,7% όσων ζούσαν με σύντροφο, 31,5% χήροι, διαζευγμένοι ή χωρισμένοι και το 18,3% παντρεύτηκε.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης συσχετίσεις μεταξύ του αριθμού των αυτοαναφερόμενων στρεσσογόνων παραγόντων και των αυξημένων συμπτωμάτων κατάθλιψης: ποσοστό 51,1% σε άτομα με τέσσερις ή περισσότερους στρεσσογόνους παράγοντες. 25,8% σε εκείνους με δύο ή τρεις στρεσσογόνους παράγοντες. και 17% σε άτομα με έναν ή κανένα στρεσσογόνο παράγοντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γυναίκες και παιδιά έχουν πληγεί περισσότερο από ψυχικές διαταραχές

Άτομα με προπανδημικές προκλήσεις ψυχικής υγείας βίωσαν δεινότερα τις επιπτώσεις της Covid

Η πανδημία προκαλεί υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στις ΗΠΑ σύμφωνα με νέα μελέτη

Όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης, η συμβολή της άσκησης είναι συγκρίσιμη με αυτή των αντικαταθλιπτικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.