Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνη D θηλασμός: Απαραίτητη η βιταμίνη D στις θηλάζουσες

Βιταμίνη D θηλασμός: Απαραίτητη η βιταμίνη D στις θηλάζουσες

Βιταμίνη D θηλασμός: Η έλλειψη κατανόησης σχετικά με τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος καθιστά δύσκολο να κατανοήσουμε ακριβώς ποια θρεπτικά συστατικά καταναλώνει η γαλουχία και τι ακριβώς λαμβάνει ένα μωρό.


Υπάρχει μια πρόσφατη αναταραχή για τον ισχυρισμό μιας Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) ότι η απώλεια βάρους είναι ένα πλεονέκτημα του θηλασμού που χρησιμεύει για να τονίσει πόσο εστιασμένη μπορεί να είναι η διατροφική συμβουλή για τις θερμίδες. Η διατύπωση στον ιστότοπο Start4Life του NHS έχει αλλάξει έκτοτε, αλλά δεν υπάρχουν πρόσθετες συμβουλές σχετικά με τις διατροφικές απαιτήσεις. Λοιπόν, τι ακριβώς χρειάζονται οι θηλάζουσες; Το ερώτημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Πρώτον, η έρευνα για το θηλασμό επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες του μωρού και ελάχιστη έρευνα είχε διερευνήσει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος μέχρι αρκετά πρόσφατα.

Μια μελέτη του 2020 περιέγραψε την προηγούμενη έρευνα ως “ελλιπή” και επικεντρώθηκε κυρίως στις πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας. Η έλλειψη κατανόησης σχετικά με τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος καθιστά δύσκολο να κατανοήσουμε ακριβώς ποια θρεπτικά συστατικά καταναλώνει η γαλουχία και τι ακριβώς λαμβάνει ένα μωρό. Ενώ οι ερευνητές χρησιμοποιούν νέες τεχνικές για να συγκεντρώσουν γνώσεις σχετικά με τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, αυτά τα σημεία παραμένουν ασαφή για πολλούς.

Βιταμίνη D

Οι πρόσφατες ειδήσεις ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από αυτοάνοσα νοσήματα είναι καλοδεχούμενα. Προσθέτει σαφήνεια σε ένα ζήτημα που έχει μπερδέψει τους ερευνητές για δεκαετίες και προσθέτει βάρος στις εκκλήσεις για τακτική συμπλήρωση βιταμίνης D για όλους στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Η βιταμίνη D δημιουργείται όταν το φως του ήλιου χτυπά το δέρμα, αλλά οι σύντομες μέρες, τα δροσερά κλίματα και το να περνάμε τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους σημαίνει ότι το 40% των Ευρωπαίων έχει ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή στο 13% των περιπτώσεων. Ο Δρ Γκάρεθ Νάι, λέκτορας φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τσέστερ, εξήγησε: “Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έλλειψη μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, στην καλύτερη περίπτωση, και πολλοί από εμάς θα έχουμε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του έτους.

Γι’ αυτό η σύσταση ότι όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα 10 [μικρογραμμαρίων (mcg)] ή 400 [ διεθνείς μονάδες (IU)] βιταμίνης D ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λογική και οικονομικά αποδοτική. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αφήνουν τα παιδιά επιρρεπή σε μια πάθηση που ονομάζεται ραχίτιδα, όπου τα οστά δεν αναπτύσσονται σωστά”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι “τα περισσότερα γάλατα φόρμουλας περιλαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D. Ωστόσο, με το θηλασμό, όλη η πηγή πρέπει να προέρχεται από τη μητέρα”. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μια υποανάλυση μιας γερμανικής μελέτης για τα επίπεδα βιταμινών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που θηλάζουν ήταν πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D από άλλες γυναίκες και ότι αυτές οι ανεπάρκειες πιθανότατα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο μητρικό γάλα τους είναι επίσης πιθανό να είναι χαμηλά, θέτοντας τα μωρά τους σε κίνδυνο ελλείψεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε άλλες περιόδους της ζωής, θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν θα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Ωστόσο, κάποιος θα έκανε λάθος. Ενώ η Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής πρότεινε ότι όλα τα παιδιά λαμβάνουν συμπληρώματα 200 IU βιταμίνης D την ημέρα το 2003 και το αύξησε σε 400 IU την ημέρα το 2008, η πρόσληψη ήταν χαμηλή.

Ένας λόγος είναι ότι ορισμένοι υποστηρικτές του θηλασμού υποστήριξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων σε μωρά που θηλάζουν υπονομεύει το θηλασμό. Το συμπέρασμα ότι το μητρικό γάλα δεν παρέχει επαρκή διατροφή στα μωρά έχει τεκμηριωθεί από τη UNICEF ως μια τεχνική που χρησιμοποιείται από εταιρείες για την ακατάλληλη ώθηση των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος. Αυτό βρίσκεται στη ρίζα της διαμάχης. Εν τω μεταξύ, η χαμηλή συμμετοχή στα συμπληρώματα παιδικής ηλικίας έχει οδηγήσει στο ερώτημα εάν η μητρική συμπλήρωση θα μπορούσε να καλύψει το κενό. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μητρικά συμπληρώματα αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο μητρικό γάλα αρκετά υψηλά για να αποτρέψουν τις ελλείψεις στα παιδιά.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν αρκούν 400 IU την ημέρα. Και οι δύο αυτές μελέτες περιελάμβαναν δόσεις τουλάχιστον 6.000 IU (150 mcg) την ημέρα. Για τα μωρά που θηλάζουν, οι οδηγίες εξακολουθούν να συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, οπότε η εισαγωγή στερεών τροφών θα πρέπει να εισάγει άλλες πηγές βιταμίνης D. Τα άτομα που θηλάζουν θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες. Ο Δρ Nye είπε: “Μόλις το παιδί τρώει άλλες μορφές τροφής, όπως γιαούρτια, αγελαδινό γάλα και αυγά, παίρνει το ίδιο τη βιταμίνη D. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων συνιστάται μόνο για όσο διάστημα ο θηλασμός είναι η μοναδική πηγή τροφής”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Bιταμίνη D & συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων

Ποιες τροφές μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης;

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σωστή διάταξη του μενού μπορεί να καθοδηγήσει τους εφήβους σε πιο υγιεινές επιλογές;

Μενού: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα φαγητά σε ένα μενού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις διατροφικές επιλογές των εφήβων.

Μεγάλα οφέλη των μούρων για την υγεία του ήπατος

Μούρα: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. αποτελούν έναν απλό γευστικό τρόπο να υποστηρίξουμε την ηπατική λειτουργία και τη συνολική μας υγεία.

Η κοινωνική πίεση στη διαμόρφωση σώματος οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές στους εφήβους;

Έφηβοι: Τα τελευταία χρόνια, οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος των εφήβων έχουν γίνει ένα ολοένα και πιο επείγον ζήτημα, με μερικούς να αναπτύσσουν αντιλήψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες συνέπειες.

Χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος μυϊκά σήματα για να ενισχύσει τη μνήμη και τη μάθηση;

Εγκέφαλος: Μια πρόσφατη έρευνα έχει αποκαλύψει μια συναρπαστική ανακάλυψη στον τομέα της νευροεπιστήμης: τα εγκεφαλικά κύτταρα, συγκεκριμένα τα νευρικά κύτταρα, μπορούν να μιμούνται τα σήματα των μυών για να ενισχύσουν τη μάθηση και τη μνήμη.

Η λάθος τοποθέτηση των κυπέλλων περιόδου επηρεάζει τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη;

Κύπελλα περιόδου: Τα κύπελλα περιόδου έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά προϊόντα υγιεινής όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες λόγω της οικολογικότητάς τους, της οικονομικής τους φύσης και της μεγαλύτερης διάρκειας προστασίας που προσφέρουν.

Στοματική θεραπεία εξαλείφει τους περιορισμούς στα παιδιά με αλλεργία στο φυστίκι

Αλλεργία στο φυστίκι: Κλινική δοκιμή έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τα παιδιά με αλλεργία στο φυστίκι, αποκαλύπτοντας ότι μια νέα μορφή θεραπείας μπορεί να τους βοηθήσει να αντέξουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων που περιέχουν φυστίκι, όπως κουταλιές φυστικοβούτυρου.

Μπορεί η νευρολογική δραστηριότητα να βοηθήσει στη ρύθμιση της κατανάλωσης ζάχαρης;

Νευρολογική δραστηριότητα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε συγκεκριμένα εγκεφαλικά σήματα που συνδέονται με την προτίμηση στη γλυκιά γεύση, ρίχνοντας φως στους νευρολογικούς μηχανισμούς πίσω από την επιθυμία για ζάχαρη.

Είναι όντως πιο υγιεινές οι τηγανητές πατάτες αέρος; 

Air fryer: Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη έκθεση στο λάδι μπορούν να μειώσουν την ποιότητα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Αντίθετα, οι τηγανητές πατάτες αέρος μαγειρεύονται με κυκλοφορία ζεστού αέρα, επιτρέποντας την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.

Close Icon