ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτοάνοσα νοσήματα: Bιταμίνη D & συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

Αυτοάνοσα νοσήματα: Bιταμίνη D & συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

Αυτοάνοσα νοσήματα: H λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D οδήγησε σε 22% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Επιπλέον, η συμπλήρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων οδήγησε σε 15% μικρότερο κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου.

Πρόσφατα, οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και της εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της λήψης και των δύο συμπληρωμάτων, αλλά ιδιαίτερα της βιταμίνης D – για 5 χρόνια – και του μειωμένου ποσοστού αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι ερευνητές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητούν ιατρική συμβουλή πριν λάβουν συμπληρώματα, για να διασφαλίσουν ότι αυτά δεν θα αλληλεπιδράσουν με τυχόν προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Οι αυτοάνοσες διαταραχές είναι χρόνιες καταστάσεις στις οποίες ο οργανισμός δημιουργεί μια αυθόρμητη φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση, παρόλο που δεν υπάρχει μόλυνση. Παραδείγματα αυτοάνοσων καταστάσεων περιλαμβάνουν: αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς, διαβήτης τύπου 1, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, πολλαπλή σκλήρυνση, ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι η τρίτη πιο κοινή κατηγορία νόσων στον βιομηχανοποιημένο κόσμο και η κύρια αιτία θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών. Καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία και ένα άτομο μπορεί να διαχειριστεί μόνο τα συμπτώματα, αυτές οι καταστάσεις συνοδεύονται από σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η βιταμίνη D και το ιχθυέλαιο ωμέγα-3 μπορεί να είναι σε θέση να ρυθμίζουν τα γονίδια που εμπλέκονται στη φλεγμονή και τις έμφυτες ανοσολογικές αποκρίσεις. Παρόλο που δοκιμές σε ζώα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αναστέλλει την ανάπτυξη ή την εξέλιξη της νόσου, μικρές δοκιμές συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις έχουν δώσει αρνητικά αποτελέσματα. Οι κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για να καθοριστεί εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D ή ωμέγα-3 ωφελούν πραγματικά τα άτομα με αυτοάνοση νόσο.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων σε μια εθνική, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή. Διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D οδήγησε σε 22% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Επιπλέον, η συμπλήρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων οδήγησε σε 15% μικρότερο κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου. «Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια ομάδα με περισσότερες από 80 διαφορετικές σχετικές ασθένειες και ο επιπολασμός και ο αντίκτυπός τους στην υγεία αυξάνεται με την ηλικία», είπε η Karen Harte Costenbader, MD, καθηγήτρια ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων είναι υψηλή επειδή πρόκειται για καλά ανεκτά, μη τοξικά συμπληρώματα και λείπουν άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση της συχνότητας των αυτοάνοσων νοσημάτων», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

«Επιπλέον, είδαμε σταθερά αποτελέσματα σε αυτοάνοσα νοσήματα και αυξανόμενα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τους συμμετέχοντες για 2 χρόνια σε μια μελέτη επέκτασης για να ελέγξουμε τη χρονική πορεία του αποτελέσματος μείωσης της αυτοάνοσης νόσου. Περαιτέρω δοκιμές θα μπορούσαν να ελέγξουν αυτές τις παρεμβάσεις σε νεότερους πληθυσμούς και σε εκείνους με υψηλό κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου», προσθέτουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κύτταρα Th17 προωθούν αυτοάνοσα όπως η σκλήρυνση

Η δυτική διατροφή ενοχοποιείται για αυτοάνοσα νοσήματα

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν