ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Βρέθηκαν στοιχεία ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν ως αποτέλεσμα επιπλοκών από καρδιακές παθήσεις. Για το πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 32% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι διάφοροι παράγοντες (όπως αρκετές παθήσεις υγείας, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό, διατροφή και τρόπος ζωής) συνδυάζονται για να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Χρησιμοποιώντας μια νέα αναλυτική προσέγγιση, ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν έναν επιπλέον παράγοντα που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου.

Η επικεφαλής συγγραφέας καθ. Elina Hyppönen, διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου για την Υγεία Ακριβείας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Βρήκαμε στοιχεία ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, η αύξηση των συγκεντρώσεων βιταμίνης D θα είναι χρήσιμη μόνο για εκείνους τους συμμετέχοντες που τη χρειάζονται και τα περαιτέρω οφέλη από την αύξηση των συγκεντρώσεων πέρα ​​από τις διατροφικές απαιτήσεις θα είναι μέτρια, εάν υπάρχουν”. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο European Heart Journal.

Μια συναρπαστική νέα προσέγγιση

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της 25-υδροξυβιταμίνης D του ορού ή της 25(OH)D και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Τα επίπεδα 25(OH)D στον ορό είναι ένας καθιερωμένος δείκτης για την κατάσταση της βιταμίνης D. Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συγκεκριμένη αναλυτική μέθοδο για να αναλύσουν δεδομένα από την UK Biobank – μια μεγάλη προοπτική μελέτη κοόρτης του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 37-73 ετών.

Οι συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν από 22 κέντρα αξιολόγησης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 13 Μαρτίου 2006 και 1 Οκτωβρίου 2009. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που παρείχαν ευρείες πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής στην αρχή και παρείχαν δείγματα αίματος για βιοδείκτες και γενετικές αναλύσεις. Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα περιόρισε τις αναλύσεις δεδομένων σε μη συνδεδεμένα άτομα που αναγνωρίστηκαν ως λευκοί Βρετανοί με βάση την αυτοαναφορά και το γενετικό προφίλ. Επιπλέον, η ομάδα απέκλεισε συμμετέχοντες με αναντιστοιχίες πληροφοριών μεταξύ του αυτοαναφερόμενου και του γενετικού φύλου.

Μετά το φιλτράρισμα, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε γενετικές αναλύσεις μεταξύ ατόμων με πλήρεις πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις 25(OH)D. Ως μέτρο ασφαλείας, συνέλεξαν επίσης μεταβλητές – συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και του χρόνου συλλογής δειγμάτων – που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μετρήσεις 25(OH)D στον ορό. Οι επιστήμονες συνέλεξαν αυτές τις πληροφορίες από έως και 295.788 συμμετέχοντες.

Σημειώνουν επίσης ότι:

  • Το 11,4% (32.868) των συμμετεχόντων είχαν συγκεντρώσεις κάτω από 25 nmol/l
  • Το 41,3% (119.243) των συμμετεχόντων είχε συγκεντρώσεις μεταξύ 25 και 49,9 nmol/l
  • Το 35,3% (101.848) των συμμετεχόντων είχε συγκεντρώσεις μεταξύ 50 και 74,9 nmol/l
  • Το 10,5% (30.314) των συμμετεχόντων είχε συγκεντρώσεις μεταξύ 75 και 99,9 nmol/l
  • Το 1,4% (4.110) των συμμετεχόντων είχε συγκεντρώσεις μεταξύ 100 και 124,9 nmol/l
  • Λιγότερο από το 0,1% των συμμετεχόντων είχε επίπεδα συγκέντρωσης 25(OH)D που ξεπερνούσαν τα 125 nmol/l.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα με 25(OH)D ορού στα 25 nmol/l είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από εκείνα με συγκεντρώσεις 50 nmol/l. Ωστόσο, φάνηκε να υπάρχει μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου με υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες με συγκεντρώσεις 75 nmol/l είχαν 2% χαμηλότερες πιθανότητες CVD σε σύγκριση με εκείνους στα 50 nmol/l.

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το φαινόμενο μη γραμμικό συσχετισμό, όπου μια αλλαγή στην τιμή μιας οντότητας δεν αντιστοιχεί πάντα με μια σταθερή αλλαγή στην τιμή της άλλης οντότητας. Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοιες μη γραμμικές συσχετίσεις στη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων 25(OH)D και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων. Στα 25 nmol/l, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με 50 nmol/l. Τα ευρήματα οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

4 βιταμίνες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά των λοιμώξεων

Νέα μελέτη: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D & Ω-3 μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κσι να ελέγξει τη μόλυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά παραμένουν τουλάχιστον 12% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, διαπιστώνει μελέτη

Ωστόσο, οι λοιμώξεις μικροβιακής αντοχής AMR που αποκτήθηκαν από το νοσοκομείο παρέμειναν 13% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα τον Δεκέμβριο του 2022 (28,7 έως 32,3 ανά 10,000 νοσηλείες), σε μεγάλο βαθμό λόγω της εμμονής των gram-αρνητικών παθογόνων λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα περισσότερα διαθέσιμα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

50 νέες γονιδιωματικές περιοχές συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού

Μεταξύ των γενετικών παραλλαγών που εντοπίστηκαν πρόσφατα, αρκετές συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο ανάπτυξης θηλώδους νεφρικού καρκινώματος, του δεύτερου πιο συχνού υποτύπου καρκινώματος των νεφρικών κυττάρων.