ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δείκτης μάζας σώματος : Η μέτρηση προλαμβάνει καρδιακά νοσήματα

Δείκτης μάζας σώματος : Η μέτρηση προλαμβάνει καρδιακά νοσήματα

Δείκτης μάζας σώματος ; Άτομα με πολύ λίπος γύρω από τα μεσαία τμήματα και τα ζωτικά τους όργανα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, ακόμη και αν ο δείκτης μάζας σώματος τους εμπίπτει σε αυτό που θεωρείται υγιές

Μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ κοιλιακού λίπους και καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων επιβεβαιώνουν ότι το σπλαχνικό λίπος είναι ένας σαφής κίνδυνος για την υγεία. Το εάν ένα άτομο έχει πάρα πολύ λίπος στην κοιλιά καθορίζεται συνήθως χρησιμοποιώντας την αναλογία της περιφέρειας της μέσης προς το ύψος (λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σώματος) ή την αναλογία μέσης-προς-ισχίου. Αυτή η μέτρηση έχει αποδειχθεί ότι προβλέπει καρδιαγγειακό θάνατο ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ, ένα μέτρο της παχυσαρκίας που βασίζεται στο ύψος και το βάρος.

Οι ειδικοί προτείνουν να λαμβάνονται υπόψη  η μέτρηση της κοιλιάς  και ο ΔΜΣ , επειδή ακόμη και σε άτομα με υγιές βάρος, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται επίσης με τη συσσώρευση λίπους γύρω από το ήπαρ. Αυτό συχνά οδηγεί σε μη αλκοολούχα λιπώδη ηπατική νόσο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι επηρεάζει η επιδημία παχυσαρκίας

  • Η «επιδημία παχυσαρκίας συμβάλλει σημαντικά» σε πολλές χρόνιες παθήσεις υγείας και περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Πάουελ-Ουίλι. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη, στον διαβήτη τύπου 2, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στις διαταραχές του ύπνου.
  •  Άτομα των οποίων ο ΔΜΣ τα χαρακτηρίζει παχύσαρκα, αλλά έχουν χαμηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, έδειξε η ανάλυση.

Τα οφέλη της άσκησης

  • Η τήρηση ομοσπονδιακών οδηγιών για 150 λεπτά σωματικής άσκησης ανά εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή για τη μείωση του κοιλιακού λίπους, σύμφωνα με την ανάλυση, χωρίς επιπλέον απώλεια από μεγαλύτερους χρόνους δραστηριότητας. Η άσκηση μόνη της ή σε συνδυασμό με αλλαγές στη διατροφή έχει αποδειχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για τη μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους.
  •  Η απώλεια βάρους από αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αρτηριακής πίεσης και τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης – μια ομάδα παραγόντων που αναφέρονται ως μεταβολικό σύνδρομο. Μειώνει επίσης τη φλεγμονή, βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και βοηθά τις μη αλκοολικές λιπαρές ηπατικές παθήσεις.

Ακολουθεί βίντεο για την παχυσαρκία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΟΑΕΔ Βρεφονηπιακοί : Οι κανόνες επαναλειτουργίας τους

Άγριες μέλισσες επεισόδιο 143 : Η Ελένη παίρνει καταλυτικές αποφάσεις

Ανεβάζει στροφές η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» - Από 21 Μαΐου διαθέσιμα για τους 40-44 όλα τα εμβόλια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για την ημικρανία

Ημικρανία: Για ορισμένους, οι καιρικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Οι καρικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν έναν πονοκέφαλο που ενδεχόμενα προκαλείται από άλλους παράγοντες.

Αθλητισμός: Γιόγκα για ψυχική ενδυνάμωση

Αθλητισμός: Με την πάροδο του χρόνου, μια τακτική πρακτική γιόγκα καλλιεργεί την «απόκριση χαλάρωσης», επιτρέποντάς σας να είστε λιγότερο αντιδραστικοί στο άγχος και τα έντονα συναισθήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια συνεδρία γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Κορωνοϊός: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο λένε ειδικοί στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ θέτουν τα παιδιά-πολλά από τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν-σε κίνδυνο, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Δρ Πολ Όφιτ, σύμβουλος εμβολιασμού στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ειδικοί στις ΗΠΑ προειδοποιούν για νέα μετάλλαξη, εάν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη

Κορωνοϊός: Ως τώρα, μόνο περίπου το 49,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ - CDC. Και με τόσους πολλούς να στερούνται επαρκούς προστασίας, τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.