ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Social Media: Πώς η κοινωνική δικτύωση επηρεάζει τη σχέση γονιών-παιδιών;

Social Media: Πώς η κοινωνική δικτύωση επηρεάζει τη σχέση γονιών-παιδιών;

Social Media: το 69% των γονέων εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαθεσιμότητα εφαρμογών επεξεργασίας και φίλτρων που μπορούν να αλλάξουν δραστικά το πρόσωπο και το σώμα κάποιου.

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το Κίνημα On Our Sleeves Movement for Children’s Mental Health αποκαλύπτει ότι 7 στους 10 Αμερικανούς γονείς ανησυχούν για τον αρνητικό αντίκτυπο των τάσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με την εμφάνιση και τις εφαρμογές και τα φίλτρα επεξεργασίας στην εικόνα του σώματος των παιδιών τους. Η έρευνα, η οποία περιελάμβανε απαντήσεις από περισσότερους από 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 711 γονέων παιδιών κάτω των 18 ετών, υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία των γονέων σχετικά με την επιρροή αυτών των τάσεων στην αυτοαντίληψη των παιδιών τους.

Κοινωνική δικτύωση και παιδιά

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι περίπου το 69% των γονέων εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαθεσιμότητα εφαρμογών επεξεργασίας και φίλτρων που μπορούν να αλλάξουν δραστικά το πρόσωπο και το σώμα κάποιου, δημιουργώντας ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο ομορφιάς. Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των γονέων δήλωσαν ότι οι τάσεις που σχετίζονται με τη διατροφή και την άσκηση επηρεάζουν επίσης αρνητικά την εικόνα του σώματος των παιδιών τους.

Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εικόνα του σώματος είναι σημαντικός επειδή μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός νέου ατόμου. Τα παιδιά μπορεί να συγκρίνουν τον εαυτό τους με αυτές τις επεξεργασμένες και φιλτραρισμένες εικόνες και η αυτοεκτίμησή τους μπορεί να εξαρτηθεί από τον αριθμό των likes ή την επικύρωση που λαμβάνουν για τη συμμόρφωσή τους με ορισμένα πρότυπα ομορφιάς. Η Erin McTiernan, παιδοψυχολόγος στο Nationwide Children’s Hospital, τονίζει ότι αυτές οι ανησυχίες που εκφράζουν οι γονείς είναι βάσιμες και αναγνωρίζει ότι, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τα οφέλη τους, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του σώματος.

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαιωνίζουν το επιβλαβές περιεχόμενο, προβάλλοντας περισσότερα βίντεο ή εικόνες που ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντα ενός χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων που σχετίζονται με μη ρεαλιστικά ιδανικά σώματος και ακραίες ρουτίνες διατροφής ή άσκησης. Η έκθεση σε τέτοιο περιεχόμενο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραγμένων διατροφικών προτύπων, άγχους και κοινωνικού άγχους μεταξύ των νέων ατόμων.

Η διεισδυτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινή ζωή καθιστά δύσκολο να ξεφύγουμε από την επιρροή που ασκούν στην εικόνα του σώματος. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές που μπορεί να είχαν επηρεαστεί από τα περιοδικά ή την τηλεόραση, ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο εκτεταμένος, καθώς οι νέοι συγκρίνουν πλέον τον εαυτό τους όχι μόνο με τους συνομηλίκους στο σχολείο τους αλλά και με άτομα από όλο τον κόσμο.

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τα οφέλη τους, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι τους. Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πλοηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετέχοντας σε ανοιχτές και συνεχείς συζητήσεις σχετικά με την επιρροή τους. Ο καθορισμός ορίων στο περιεχόμενο και στον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη μπορεί επίσης να είναι ευεργετικός. Η παρακολούθηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως για τους νεότερους εφήβους, και η διεξαγωγή συνομιλιών που είναι κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών σχετικά με το τι βλέπουν και βιώνουν στο διαδίκτυο μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το On Our Sleeves προτείνει να γίνονται συζητήσεις με τα παιδιά σχετικά με τις παγίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να προσφέρονται πηγές για θετικές συζητήσεις σχετικά με το φαγητό και την εικόνα του σώματος. Δίνει έμφαση στην εστίαση στη συνολική υγεία και όχι στο βάρος και στην προώθηση μιας θετικής εικόνας του σώματος με τη μοντελοποίηση υγιεινών πρακτικών και την έμφαση στη σημασία της σωματικής, ψυχικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας. Διευρύνοντας τον ορισμό της υγείας και ενθαρρύνοντας την αυτοφροντίδα, τη χαλάρωση και τις υγιείς σχέσεις, η εστίαση μετατοπίζεται από τον αριθμό στη ζυγαριά, προωθώντας μια πιο ολιστική και θετική προσέγγιση της εικόνας του σώματος και της αυτοεκτίμησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εξαφανίσετε τις επίμονες μελανιές από το δέρμα;

Τι πιστεύουν οι γονείς για την ενασχόληση των παιδιών τους με τα social media;

Ο αντίκτυπος της ψυχικής υγείας των δημιουργών περιεχομένου από τα social media;

Οι εγκέφαλοι των εφήβων έλκονται από δημοφιλείς προκλήσεις social media

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι καταθλιπτικοί ασθενείς από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως θα μπορούσαν να έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος

«Ελπίζω ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν την τρέχουσα και μελλοντική έρευνα στον καλύτερο χαρακτηρισμό ατόμων με κατάθλιψη με βάση τα ανοσοβιολογικά τους προφίλ, προσφέροντας πιο αποτελεσματικές κλινικές στρατηγικές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν επωφελούνται από τα τρέχοντα αντικαταθλιπτικά»

Κατά κύριο λόγο νεαροί Ασιάτες χρήστες αερίων γέλιου εμφανίζουν νευρολογικές παρενέργειες, δείχνει η σειρά περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Οι κατασκευαστές και οι πωλητές μονοξειδίου του αζώτου θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την προφανή αύξηση της ζημίας μέσω της εφαρμογής πολιτικής ή/και της νομοθεσίας». Από τότε που έγινε αποδεκτή αυτή η έρευνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να απαγορεύσει τις λιανικές πωλήσεις οξειδίου του αζώτου.

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. 

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο.