Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την υγεία μας;

Ψυχική υγεία: Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την υγεία μας;

Ψυχική υγεία: Το να αισθάνεστε κοινωνικά συνδεδεμένοι, ειδικά σε έναν όλο και πιο απομονωμένο κόσμο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Τα ανθρώπινα όντα είναι εγγενώς κοινωνικά πλάσματα. Από όσο μπορούμε να εντοπίσουμε, οι άνθρωποι έχουν ταξιδέψει, κυνηγήσουν και ευδοκίμησαν σε κοινωνικές ομάδες… και για καλό λόγο. Οι άνθρωποι που χωρίστηκαν από τη φυλή τους υπέφεραν συχνά σοβαρές συνέπειες. Οι κοινωνικές ομάδες μας παρέχουν ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μας, και περισσότερο από αυτό, μας διδάσκουν ένα σύνολο δεξιοτήτων που μας βοηθούν να ευημερούμε σε ένα σύνθετο περιβάλλον. Το να αισθάνεστε κοινωνικά συνδεδεμένοι, ειδικά σε έναν όλο και πιο απομονωμένο κόσμο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Μεταξύ άλλων θετικών επιπτώσεων, οι κοινωνικές συνδέσεις:

Βελτιώνουν την Ποιότητα Ζωής σας

Εάν έχετε απομακρυνθεί ποτέ από την κοινωνική σας «βασική βάση», τότε πιθανότατα καταλαβαίνετε τον βαθμό στον οποίο οι κοινωνικές συνδέσεις διαμορφώνουν την καθημερινή σας ζωή και την ευημερία σας. Μια μελέτη έδειξε ότι η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης είναι πιο καθοριστικός παράγοντας για την υγεία από την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η κοινωνική σύνδεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σωματική παρουσία με ανθρώπους με κυριολεκτική έννοια, αλλά η υποκειμενική εμπειρία κάποιου να αισθάνεται ότι είναι κατανοητός και συνδεδεμένος με άλλους. Μια κλίμακα που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να προσδιορίσουν το υποκειμενικό επίπεδο μοναξιάς ενός ατόμου είναι η κλίμακα μοναξιάς του UCLA.

Ενισχύουν την ψυχική σας υγεία

Οι φιλίες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως αυξημένα αισθήματα ανήκειν, σκοπιμότητα και αυτοπεποίθηση, αυξημένα επίπεδα ευτυχίας, μειωμένα επίπεδα άγχους και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση. Μια μελέτη που διεξήχθη σε μια δωρεάν κλινική υγείας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες με ανεπαρκή αντιληπτή κοινωνική υποστήριξη ήταν οι πιο πιθανό να υποφέρουν από διαταραχές ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη.

Σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι κοινωνικές σχέσεις δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά και τη σωματική σας ευεξία. Μια ανασκόπηση 148 μελετών (308.849 συμμετέχοντες) έδειξε ότι τα άτομα με ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις είχαν 50% αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης. Αυτό παρέμεινε αληθές για διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η αρχική κατάσταση υγείας και η αιτία θανάτου.

Μειώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Ενισχύστε τις πιθανότητές σας να παραμείνετε ασφαλείς αυξάνοντας το επίπεδο συνδεσιμότητας, το οποίο το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ορίζει ως «Ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο ή μια ομάδα είναι κοινωνικά στενά, αλληλένδετα ή μοιράζονται πόρους με άλλα άτομα ή ομάδες». Οι σχέσεις μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία ενός ατόμου από αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να αρχίσετε να δημιουργείτε κοινωνικές σχέσεις, ξεκινήστε κοιτάζοντας προς τα μέσα.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι σας;

Τι είδους προσωπικότητες αισθάνεστε άνετα; Αφιερώστε χρόνο για να γίνετε ενεργοί στην κοινότητά σας, να εργαστείτε εθελοντικά, να συναναστραφείτε στη δουλειά ή να εγγραφείτε σε μια λέσχη ή κοινωνική οργάνωση. Αν συναντήσετε έναν πιθανό φίλο, δημιουργήστε μια ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί.

Να θυμάστε ότι οι κοινωνικές σχέσεις που επηρεάζουν τη συνολική υγεία και ευεξία σας μπορεί να ξεκινούν με λάτε ή ένα κοινό γεύμα, αλλά απαιτούν χρόνο και προσπάθεια. Η δημιουργία ισχυρών, υγιών σχέσεων με άλλους σημαίνει να ανοίγεσαι, να ακούς ενεργά και να είσαι ανοιχτός στο να μοιράζεσαι αυτό που περνάς. Το να προσπαθείς να δημιουργήσεις δεσμό με κάποιον νέο μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά είναι σημαντικό να βάλεις τον εαυτό σου έξω και να προσπαθήσεις να κάνεις νέους φίλους. Αυτές οι σχέσεις μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ζωής σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι απαραίτητες οι φιλικές σχέσεις για τη ζωή μας;

Η γυμναστική αποτελεί την καλύτερη φροντίδα για τον εαυτό μας

Η προγεννητική έκθεση στο τσιγάρο και στην κάνναβη μπορεί να σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία

Γιατί έχετε κατάθλιψη στα γενέθλιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.