Ψυχική Υγεία

Παιδιά social media: Τι πιστεύουν οι γονείς για την ενασχόληση των παιδιών τους με τα social media;

Παιδιά social media: Τι πιστεύουν οι γονείς για την ενασχόληση των παιδιών τους με τα social media;

Παιδιά social media: Το 69% των γονέων πιστεύει ότι οι εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα φίλτρα επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα του σώματος των παιδιών τους.

Σύμφωνα με μια νέα εθνική έρευνα που διεξήχθη διαδικτυακά από το The Harris Poll για λογαριασμό του The On Our Sleeves Movement For Children’s Mental Health, το 69% των γονέων παιδιών κάτω των 18 ετών πιστεύει ότι οι εφαρμογές και τα φίλτρα επεξεργασίας εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητική επίδραση στην εικόνα του παιδιού τους. Επιπλέον, το 65% των γονέων συμφωνεί ότι οι τάσεις στα social media σχετίζονται με την εμφάνιση – όπως δίαιτα ή άσκηση – έχουν αρνητική επίδραση στην εικόνα σώματος του παιδιού τους.

Το On Our Sleeves ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να κάνουν check-in τακτικά και να συζητούν με τα παιδιά τους σχετικά με τη σημασία της σωματικής θετικότητας. Ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος μπορεί να είναι κρίσιμος για την κατανόηση του πώς αισθάνεται ένα παιδί για το σώμα του, κάτι που μπορεί να επιδεινωθεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως η κατανάλωση μέσων. Η Δρ Erin McTiernan, συνεργάτης στο On Our Sleeves και παιδοψυχολόγος στο Nationwide Children’s Hospital, είπε ότι είναι σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά για το φαγητό και το σώμα τους και προτείνει να κάνετε ερωτήσεις για να χτίσετε την αυτοεκτίμηση, όπως: “Ποια είναι μερικά πράγματα που σας αρέσουν για τον εαυτό σας;”

“Τα συναισθήματα ενός παιδιού για το σώμα του μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική του υγεία. Γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από τις επιλογές αγορών μέχρι την αντίληψη της ομορφιάς, και δυστυχώς τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες εικόνας σώματος που ορίζονται από αυτές τις πλατφόρμες. Τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εκτίθενται σε χιλιάδες μηνύματα κάθε μέρα για το πώς να δείχνουν, τι να κάνουν και ποιοι να είναι”. Δρ Erin McTiernan, συνεργάτης στο On Our Sleeves και παιδοψυχολόγος στο Nationwide Children’s Hospital

Οι συζητήσεις για την εικόνα του σώματος μπορεί να είναι προκλητικές, ακόμη και για γονείς με αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό το On Our Sleeves προσφέρει στους γονείς πόρους με πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την εικόνα του σώματος και το φαγητό, καθώς και μια ποικιλία αρχικών συνομιλιών που μπορούν να βοηθήσουν στο άνοιγμα και στη διατήρηση ενός διαλόγου με τα παιδιά. Αυτοί οι πόροι μπορούν να βοηθήσουν στο να επαναπροσδιοριστούν οι συζητήσεις για τα τρόφιμα και τα σώματα με τρόπο που διευκολύνει την επικοινωνία και μειώνει τη ζημιά.

Οι συμβουλές προς τους γονείς περιλαμβάνουν:

  • Εστίαση στη συνολική υγεία, όχι στο βάρος.
  • Μοντελοποίηση θετικής εικόνας σώματος.
  • Αναγνώριση των θετικών γνωρισμάτων ή των ιδιοτήτων του παιδιού σας που δεν έχουν να κάνουν με την εμφάνισή του.

Η ισορροπία μεταξύ του να επιτρέπεται στα παιδιά να εξερευνούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποφεύγοντας δυνητικά επικίνδυνες πτυχές, όπως επιβλαβείς «τάσεις» ή μηνύματα, μπορεί να είναι δύσκολη. Μέσα από το On Our Sleeves, οι γονείς μπορούν να εργαστούν για να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης που επιτρέπουν στα παιδιά τους να καρπωθούν τα οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αντίκτυπος της ψυχικής υγείας των δημιουργών περιεχομένου από τα social media;

Οι εγκέφαλοι των εφήβων έλκονται από δημοφιλείς προκλήσεις social media

Πώς τα social media επηρεάζουν την συγκέντρωσή μας;

Μισοί γονείς πιστεύουν ότι η ψυχική υγεία των παιδιών τους υπέφερε λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.