Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξ συμπεριφορά: Κατανόηση και Διαχείριση Καταναγκαστικών Σεξουαλικών Συμπεριφορών

Σεξ συμπεριφορά: Κατανόηση και Διαχείριση Καταναγκαστικών Σεξουαλικών Συμπεριφορών

Σεξ συμπεριφορά: Η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά είναι μια αναδυόμενη ψυχιατρική διαταραχή!

Η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, αλλιώς γνωστή ως σεξουαλικός εθισμός, είναι μια αναδυόμενη ψυχιατρική διαταραχή που έχει σημαντικές ιατρικές και ψυχιατρικές συνέπειες. Μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν πολύ λίγα εμπειρικά δεδομένα για να εξηγήσουν τους βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση. Επιπλέον, κλινικά ζητήματα, όπως η φυσική πορεία και οι βέλτιστες πρακτικές για τη θεραπεία των σεξουαλικών εξαρτήσεων, δεν έχουν επισημοποιηθεί. Παρά την απουσία αυτή, ο αριθμός των ασθενών και των κοινοτήτων που ζητούν βοήθεια με αυτό το πρόβλημα παραμένει σημαντικός. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τα κλινικά χαρακτηριστικά της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς και θα συνοψίσει τα τρέχοντα στοιχεία για ψυχολογική και φαρμακολογική θεραπεία.

Το σεξ έχει γίνει μέρος της κυρίαρχης κουλτούρας όπως αντικατοπτρίζεται μέσω της ρητής κάλυψης σεξουαλικών συμπεριφορών στα μέσα ενημέρωσης, τις ταινίες, τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Με πολλούς τρόπους, η σεξουαλική έκφραση έχει γίνει μια μορφή αποδεκτής ψυχαγωγίας παρόμοια με τον τζόγο, την παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων ή την παρακολούθηση ταινιών. Η πορνογραφία του Διαδικτύου έχει γίνει μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, που απλώνει τα όρια της φαντασίας. Τα ψηφιακά μέσα προσφέρουν φορητότητα, πρόσβαση και οπτικά σαφείς απεικονίσεις σεξουαλικών πράξεων σε υψηλή ευκρίνεια που δεν αφήνουν τίποτα στη φαντασία. Οι πωλήσεις και η ενοικίαση ταινιών για ενήλικες μέσω DVD και υπηρεσιών pay-per-view επιτρέπουν την πρόσβαση στο σεξ οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Η βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων παράγει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και η αποδοχή της στην κοινωνία αντανακλάται στην ενσωμάτωση των προϊόντων της στα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής και στην απεικόνιση των ηθοποιών και των ηθοποιών της ως πρότυπα και διασημότητες. Τα στριπ κλαμπ έχουν εξελιχθεί από καμπαρέ παρασκηνίου σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και είναι παρόντα σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Μέσα τους, ο βαθμός σωματικής επαφής έχει επίσης αυξηθεί, σε σύγκριση με μια γενιά πριν, σε σημείο που τα όρια του τι συνιστά σεξουαλική επαφή είναι ασαφή. Υπηρεσίες συνοδείας, αίθουσες μασάζ και πορνεία στο δρόμο συνεχίζουν να είναι διαθέσιμες σε κάθε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ. Ενισχύει την παρουσία και τη διαθεσιμότητά τους το διαδίκτυο, το οποίο έχει δημιουργήσει μια πύλη πληροφοριών για αυτές τις υπηρεσίες μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών γνωριμιών.

Τα προγράμματα ενδονοσοκομειακής και εντατικής θεραπείας εξωτερικών ασθενών για ψυχαναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές συνήθως εστιάζουν στη βοήθεια στον εντοπισμό βασικών παραγόντων και πεποιθήσεων σχετικά με τον σεξουαλικό εθισμό και στην ανάπτυξη υγιέστερων επιλογών και δεξιοτήτων αντιμετώπισης για την ελαχιστοποίηση των παρορμήσεων και την αντιμετώπιση της ενασχόλησης του σεξουαλικού εθισμού.

Η ατομική ψυχοθεραπεία για ψυχαναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές ποικίλλει, αλλά οι δύο πιο κοινές προσεγγίσεις είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Η CBT στις ψυχαναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές δανείζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θεραπεία με διαταραχές χρήσης ουσιών, εστιάζει στον εντοπισμό των παραγόντων που προκαλούν σεξουαλικές συμπεριφορές και στην αναμόρφωση των γνωστικών στρεβλώσεων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές (π.χ., «Δεν απατώ πραγματικά τον σύζυγό μου αν πάω σε ένα σαλόνι μασάζ») , και δίνει έμφαση στην πρόληψη της υποτροπής. Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία σε ψυχαναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές διερευνά τις βασικές συγκρούσεις που οδηγούν τη δυσλειτουργική σεξουαλική έκφραση. Τα θέματα της ντροπής, της αποφυγής, του θυμού και της μειωμένης αυτοεκτίμησης και αποτελεσματικότητας είναι κοινά. 26Σημειώστε ότι αυτοί οι τύποι θεραπείας δεν είναι σεξουαλική θεραπεία, αλλά ατομική θεραπεία που εστιάζει στη μείωση ή τον έλεγχο των ψυχαναγκαστικών σεξουαλικών συμπεριφορών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή με Σκλήρυνση κατά πλάκας;

Γιατί η σεξουαλική επιθυμία αποτελεί σωματική ανάγκη;

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

Πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική θεραπεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλο και περισσότεροι έφηβοι κάνουν σεξ κάτω από την ηλικία των 13 ετών

Έρευνα σεξ: Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλο και περισσότερα αγόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν σεξ πριν κλείσουν τα 13. Οι αρχές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά, καλώντας έτσι τους γονείς να το γνωρίζουν.

Υποστήριξη της Ωορρηξίας: Φυσικές Προσεγγίσεις για την Υγεία της Γυναίκας

Υποστήριξη της Ωορρηξίας: Η υποστήριξη της ωορρηξίας περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής υγείας και τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας.

Close Icon