Σεξουαλική Υγεία

ΣΚΠ: Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή με Σκλήρυνση κατά πλάκας;

ΣΚΠ: Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή με Σκλήρυνση κατά πλάκας;

ΣΚΠ: Αντιμετωπίστε τη σκλήρυνση κατά πλάκας ως μια ευκαιρία να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα στο κρεβάτι.

Διατηρήστε τη σεξουαλική σας ζωή συναρπαστική, παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική. Το κλειδί είναι να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε τι είναι σημαντικό για εσάς και τον σύντροφό σας.

Γνωρίστε τις ανάγκες σας

 • Εξερευνήστε. Το σώμα σας μπορεί να αισθάνεται διαφορετικά από ό,τι παλαιότερα, τώρα που έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ). Ελάτε σε επαφή με αυτό, λέει η Rosalind Kalb, PhD, της Εθνικής Εταιρείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Κλειδώστε την πόρτα του υπνοδωματίου, χαλαρώστε και αφιερώστε 15 λεπτά για να νιώσετε κάθε σημείο του σώματός σας. “Ανακαλύψτε τι αισθάνεστε καλά, τι όχι και τι πονάει”, λέει η Kalb. Κάντε έναν απολογισμό του τι αισθάνεται το σώμα σας τώρα.
 • Μοιραστείτε αυτά που μάθατε. Μόλις έχετε μια αίσθηση του τι αισθάνεστε καλά, πείτε το στον σύντροφό σας, ο οποίος μπορεί να ήταν νευρικός ή να ανησυχούσε μήπως κατά λάθος σας πληγώσει.
 • Επαναφέρετε τη σχέση σας. “Όταν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας, εσείς και ο σύντροφός σας μιλάτε πολύ για την υγεία σας”, λέει η Cindy Richman από την Αμερικανική Ένωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. “Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερο σαν ασθενής παρά σαν άτομο”. Μην αφήσετε όλη αυτή τη συζήτηση για την υγεία να σας κάνει λιγότερο σεξουαλικούς και επιθυμητούς. Για να επανασυνδεθείτε, βάλτε στην άκρη στιγμές που συμφωνείτε να μη μιλάτε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Να είστε τολμηροί στην κρεβατοκάμαρα

Αντιμετωπίστε τη σκλήρυνση κατά πλάκας ως μια ευκαιρία να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα στο κρεβάτι.

 • Δοκιμάστε νέες στάσεις. Οι παλιές σας συνήθειες, όπως η ιεραποστολική στάση, μπορεί να είναι άβολη τώρα. Δοκιμάστε άλλες. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια ή τυλιγμένες πετσέτες για να στηρίξετε μέρη του σώματός σας για να είστε πιο άνετα.
 • Πειραματιστείτε με σεξουαλικά παιχνίδια. Δοκιμάστε τα αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερη διέγερση από ό,τι παλαιότερα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνοι σας ή με τον σύντροφό σας.
 • Προσθέστε λιπαντικό. Η κολπική ξηρότητα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αγοράστε λοιπόν ένα λιπαντικό με βάση το νερό και χρησιμοποιήστε πολύ από αυτό. Οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ λίγο, λέει ο Kalb.
 • Επαναπροσδιορίστε το σεξ. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε περισσότερο στην εμπειρία και λιγότερο στο να τσεκάρετε τα κουτάκια. Το σεξ δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε συνουσία. Εσείς και ο σύντροφός σας δεν χρειάζεται να φτάσετε στην κορύφωση. Μπορείτε ακόμα να έχετε μια οικεία – και σέξι – εμπειρία.
 • Προετοιμαστείτε. Το καλό σεξ δεν χρειάζεται να είναι αυθόρμητο. Προγραμματίστε από πριν. Αποφασίστε μια μέρα και μια ώρα. Η αναμονή μπορεί να αυξήσει τον ενθουσιασμό σας.
 • Επιλέξτε την ώρα της ημέρας που αισθάνεστε καλύτερα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε περισσότερη ενέργεια το πρωί παρά το βράδυ.

Ζητήστε βοήθεια για τα συμπτώματα

Μιλήστε στο γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας που μπορεί να εμποδίζουν την ερωτική σας επαφή με το σύντροφό σας. Μπορεί να σας προτείνει θεραπείες. Για παράδειγμα:

 • Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη και το έντερο. Τα φάρμακα και οι αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως το να πίνετε λιγότερο πριν από το σεξ, μπορούν να βοηθήσουν.
 • Σπασμοί. Μπορείτε να μειώσετε τους μυϊκούς σπασμούς κατά τη διάρκεια του σεξ με το χρονοδιάγραμμα της φαρμακευτικής σας αγωγής, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική όταν τη χρειάζεστε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέεται με ένα βακτήριο του εντέρου;

Μπορεί η σκλήρυνση κατά πλάκας να συνδέεται με την καρδιακή νόσο;

Οι γυναίκες με ΣΚΠ μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας με επιτυχία;

Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα στα αυτοάνοσα νοσήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ταντρικού σεξ

Ταντρικό σεξ: Η ενεργειακή εναρμόνιση και η ανοιχτή επικοινωνία βοηθούν τα ζευγάρια να βιώσουν ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης που ενισχύει τη σχέση τους ολιστικά.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει.