Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Γιατί η σεξουαλική επιθυμία αποτελεί σωματική ανάγκη;

Σεξουαλική υγεία: Γιατί η σεξουαλική επιθυμία αποτελεί σωματική ανάγκη;

Σεξουαλική υγεία: Η σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας συνδέεται πολύ περισσότερο με τα συναισθήματα από τη σεξουαλική ορμή του συζύγου της.

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ εσάς και του συζύγου σας είναι το γεγονός ότι βιώνει το σεξ ως θεμιτή σωματική ανάγκη. Ακριβώς όπως το σώμα σας σας λέει πότε είστε πεινασμένοι, διψασμένοι ή κουρασμένοι, το σώμα του συζύγου σας του λέει πότε χρειάζεται σεξουαλική απελευθέρωση. Η σεξουαλική επιθυμία του συζύγου σας επηρεάζεται από ό,τι υπάρχει γύρω του, αλλά καθορίζεται από βιολογικούς παράγοντες, συγκεκριμένα την παρουσία τεστοστερόνης στο σώμα του.

Είναι το σεξ σωματική ανάγκη;

Αμέσως μετά την σεξουαλική απελευθέρωση, οι άνδρες είναι σωματικά ικανοποιημένοι. Αλλά καθώς το σεξουαλικό τους ρολόι χτυπά, οι σεξουαλικές σκέψεις γίνονται πιο διαδεδομένες και διεγείρονται πιο εύκολα. Η φυσική ανάγκη για σεξουαλική απελευθέρωση εντείνεται καθώς το σπέρμα συσσωρεύεται στους όρχεις. Το σώμα συνεχίζει να παράγει και να αποθηκεύει σπέρμα, αν και η παραγωγή σπέρματος κυμαίνεται ανάλογα με τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη συχνότητα της σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει μια γυναίκα αυτή τη δυναμική είναι να τη συσχετίσει με μια άλλη φυσιολογική ανάγκη. Εάν έχετε αποκτήσει μωρό, μπορεί να σχετιστείτε με την εμπειρία της συσσώρευσης γάλακτος στο στήθος σας λίγες μέρες μετά τον τοκετό. Η συσσώρευση μητρικού γάλακτος γίνεται ενοχλητική (και ακόμη και επώδυνη) μέχρι να βγει το γάλα. Μπορεί να είχατε ακόμη και την ενοχλητική εμπειρία της διαρροής μητρικού γάλακτος όταν δεν εκφραζόταν. Η συσσώρευση σπέρματος ενός αρσενικού μερικές φορές απελευθερώνεται μέσω νυχτερινών εκπομπών, εάν δεν ανακουφιστεί διαφορετικά. Ακριβώς όπως και με το μητρικό γάλα, η παραγωγή σπέρματος τείνει να «συμβαδίζει με τη ζήτηση». Όσο πιο συχνά ένας άντρας κάνει σεξ, τόσο περισσότερο σπέρμα είναι πιθανό να παράγει το σώμα του.

Ως γυναίκες, δεν βιώνουμε τη φυσιολογική ορμή για σεξ με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει συσσώρευση που να απαιτεί απελευθέρωση. Αντίθετα, οι ορμονικές διακυμάνσεις οδηγούν τη σεξουαλικότητά μας. Οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες: τον γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο (έμμηνο ρύση, ωορρηξία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κ.λπ.) και ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος.

Η σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας συνδέεται πολύ περισσότερο με τα συναισθήματα από τη σεξουαλική ορμή του συζύγου της. Ένας άντρας μπορεί να βιώσει σεξουαλική διέγερση εκτός από οποιαδήποτε συναισθηματική προσκόλληση. Μπορεί να κοιτάξει μια γυμνή γυναίκα και να νιώθει έντονη σωματική επιθυμία για αυτήν, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι απόλυτα αφοσιωμένος και ερωτευμένος με τη γυναίκα του. Για τις περισσότερες γυναίκες, αυτό απλώς δεν υπολογίζεται. Μια θεμελιώδης διαφορά στη σύνδεση της ανδρικής και γυναικείας σεξουαλικότητας είναι ότι οι άνδρες μπορούν να διαχωρίσουν το σεξ από μια σχέση, ενώ για μια γυναίκα, τα δύο είναι συνήθως αλληλένδετα.

Στη σημερινή κουλτούρα, τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες εμπλέκονται περισσότερο στο περιστασιακό σεξ. Όροι όπως η σύνδεση και οι φίλοι με προνόμια είναι κωδικές λέξεις για αγόρια και κορίτσια που κάνουν σεξ εκτός του πλαισίου μιας ρομαντικής σχέσης. Οι γυναίκες επίσης εμπλέκονται όλο και περισσότερο με το πορνό στο Διαδίκτυο, αναζητώντας προφανώς μια σεξουαλική εμπειρία έξω από τα όρια της σχέσης. Ακόμη και σε αυτά τα σενάρια, η επιθυμία μιας γυναίκας για σεξ εξακολουθεί να συνδέεται με μια συναισθηματική ή σχεσιακή ανάγκη. Για παράδειγμα, το πορνό που απευθύνεται σε γυναικείο κοινό έχει μια σκόπιμη σχεσιακή συνιστώσα που δεν υπάρχει στην ανδρική πορνογραφία. Ένα νεαρό κορίτσι που κάνει στοματικό σεξ με έναν άγνωστο μπορεί ακόμα να παρακινείται από την επιθυμία για αγάπη και αποδοχή.

Αν και η σωματική ανάγκη για σεξ μπορεί να χωριστεί στη ζωή ενός άνδρα, η σεξουαλική του συμπεριφορά εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις σε κάθε άλλο μέρος της ζωής του. Πολλές γυναίκες υποθέτουν ότι επειδή το σεξ είναι μια φυσική ανάγκη για τους συζύγους τους, δεν έχει συναισθηματικό ή σχεσιακό αντίκτυπο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η σεξουαλικότητα ενός άνδρα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συναισθηματική, συζυγική και πνευματική του ευημερία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φροντίστε το σώμα σας μετά τη σεξουαλική επαφή

Εσείς σκέφτεστε το σεξ όταν έχετε περίοδο;

4 Συμβουλές για να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγιεινή

5 πράγματα που μάλλον ξέχασαν να σας πουν στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε ωραίο και γρήγορο σεξ;

Γρήγορο σεξ: Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις συζητήσεις σχετικά με την οικειότητα με σεβασμό, συναίνεση και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες όσο και για τα όρια των συντρόφων.

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Εγκυμοσύνη δίδυμα: Η αύξηση βάρους είναι συνήθως υψηλότερη με τα δίδυμα, καθώς το σώμα χρειάζεται να φιλοξενήσει την ανάπτυξη δύο εμβρύων. Αυτό το αυξημένο βάρος μπορεί να συμβάλει στην κόπωση και σε πιθανές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης κύησης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς μπορεί να είναι οι σεξουαλικές σας σχέσεις μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Η σεξουαλική υγεία μετά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει την προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές, τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας και την προτεραιότητα της συναισθηματικής ευεξίας.

Αυξημένος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων υγείας για τους νέους LGB επιζώντες καρκίνου

LGB καρκίνος: Επισημαίνεται η ανάγκη για εξειδικευμένη φροντίδα και προσοχή για τους νέους LGB κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου χρόνιων προβλημάτων υγείας

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μεταξύ 50% και 75% όλων των γυναικών εμφανίζουν κάποιο βαθμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά τον τοκετό και 10% έως 15% εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να διαγνωστούν ως επιλόχεια κατάθλιψη.