Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

ΠΟΥ: Οι βαριές περίοδοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμια προτεραιότητα υγείας

ΠΟΥ: Οι βαριές περίοδοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμια προτεραιότητα υγείας

ΠΟΥ:  Η έντονη έμμηνος ρύση σκοτώνει γυναίκες, αλλά δεν αντιμετωπίζεται ως παγκόσμια προτεραιότητα υγείας. Αυτό πρέπει επειγόντως να αλλάξει. 

Η αναιμία, που προκαλείται από βαριές περιόδους, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία μετά τον τοκετό, γράφει ο Ian Roberts του London School of Hygiene & Tropical Medicine. Η έντονη έμμηνος ρύση σκοτώνει γυναίκες, αλλά δεν αντιμετωπίζεται ως παγκόσμια προτεραιότητα υγείας. Αυτό πρέπει επειγόντως να αλλάξει. Βαριές περίοδοι, αναιμία και θάνατος κατά τον τοκετό. Η έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία προκαλεί αναιμία σε νεαρές γυναίκες, η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας μετά τον τοκετό και αυτή η αιμορραγία είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος μητέρων παγκοσμίως.

Κάθε χρόνο, 14 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως εμφανίζουν επιλόχεια αιμορραγία (PPH) ή σοβαρή αιμορραγία μετά τον τοκετό και περισσότερες από 50.000 από αυτές τις γυναίκες πεθαίνουν. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους είναι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου ο επιπολασμός της αναιμίας είναι υψηλότερος και πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και σωτήρια θεραπεία.

Αν και οι γυναίκες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πλήττονται περισσότερο, η PPH είναι ένα πρόβλημα παντού και ένα πρόβλημα που εκθέτει βαθιά υγεία και κοινωνικές ανισότητες καθώς, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι θάνατοι από PPH είναι υψηλότεροι μεταξύ των μαύρων γυναικών και των έγχρωμων γυναικών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε Σύνοδο Κορυφής PPH για να συγκεντρώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για να δώσουν προτεραιότητα στις πιο επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για τη μείωση των θανάτων από PPH παγκοσμίως.

Τα τελευταία 20 χρόνια, συνεργάστηκα με την καθηγήτρια Haleema Shakur-Still από το London School of Hygiene & Tropical Medicine και συναδέλφους από όλο τον κόσμο, για να συντονίσω ένα πρόγραμμα μεγάλων κλινικών δοκιμών ενός φθηνού φαρμάκου που ονομάζεται τρανεξαμικό οξύ (TXA) που κόβει την αιμορραγία σταματώντας τη διάσπαση των θρόμβων αίματος. Το φάρμακο υπάρχει εδώ και 50 χρόνια, αλλά το 2017, δείξαμε ότι η έγκαιρη θεραπεία με TXA μειώνει τους θανάτους από PPH κατά ένα τρίτο. Η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να είναι μια στιγμή για να ενταθούν και να συντονιστούν οι προσπάθειες για να γίνει αυτή η θεραπεία διαθέσιμη στις γυναίκες παντού.

  • Η μηνιαία απώλεια αίματος κατά την περίοδο ποικίλλει ευρέως μεταξύ των γυναικών. Η μέση απώλεια είναι περίπου 40 ml αίματος, αλλά μερικές γυναίκες χάνουν πολλά πολλαπλάσια από αυτό. Μερικές γυναίκες με υπερβολική αιμορραγία για πολλά χρόνια θεωρούν ότι η αιμορραγία τους είναι «φυσιολογική». Οι πάροχοι πληροφοριών υγείας είναι συχνά απορριπτικοί.
  • Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ένα τέταρτο των νεαρών γυναικών μπορεί να έχουν βαριά αιμορραγία. Κάθε φλιτζάνι αίμα που χάνεται, διώχνει τον σίδηρο από το σώμα και αν δεν αντισταθμιστεί από τη διατροφική πρόσληψη σιδήρου, οι γυναίκες αναπόφευκτα γίνονται αναιμικές. Όταν το σώμα έχει έλλειψη σιδήρου δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη. Η αναιμία είναι παρούσα όταν η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι χαμηλότερη από την κανονική. Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι συχνής βαριάς αιμορραγίας μπορούν να σύρουν τις γυναίκες κάτω από αυτό το όριο.

Η αναιμία αυξάνει την πιθανότητα ένα μωρό να γεννηθεί μικρό, νωρίς και να πεθάνει αμέσως μετά τη γέννησή του. Η συμβολή της βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας στην αναιμία και στη συνέχεια στην PPH δεν αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες υγείας. Μια έκθεση του ΠΟΥ για το 2020 σχετικά με τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη της αναιμίας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παρέβλεψε εντελώς τη βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Αν και η έρευνα δείχνει ότι τα αποθέματα σιδήρου μιας γυναίκας εξαρτώνται περισσότερο από την απώλεια αίματος κατά την περίοδο παρά από τη διαιτητική πρόσληψη σιδήρου, οι παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη της αναιμίας επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή και τα συμπληρώματα.

Οι επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως τείνουν να αποδίδουν τις περιπτώσεις PPH στην «αστοχία» της μήτρας να συσπαστεί. Αυτή η διάγνωση αγνοεί άλλες αιτίες όπως η αναιμία από βαριές περιόδους. Η δοκιμή WOMAN-2 εξετάζει επί του παρόντος εάν η χορήγηση TXA μπορεί να αποτρέψει την PPH και άλλα σοβαρά αποτελέσματα σε γυναίκες με μέτρια και σοβαρή αναιμία. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν αργότερα αυτό το έτος και θα παρέχουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου κενού στην υγειονομική περίθαλψη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πιθανές αιτίες που δεν σας ήρθε περίοδος αυτό το μήνα

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε για υγιείς περιόδους

Επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν περιόδου για εσάς

Ροφήματα που μπορούν να απαλύνουν τους πόνους της περιόδου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υποστήριξη της Ωορρηξίας: Φυσικές Προσεγγίσεις για την Υγεία της Γυναίκας

Υποστήριξη της Ωορρηξίας: Η υποστήριξη της ωορρηξίας περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής υγείας και τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας.

Ανακτήστε τη σεξουαλική σας ζωή!

Σεξ δυσλειτουργεία: Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι μια σημαντική και συχνά παραβλέπεται επιπλοκή του διαβήτη που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Close Icon