Σεξουαλική Υγεία

Έμμηνος ρύση: Συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε για υγιείς περιόδους

Έμμηνος ρύση: Συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε για υγιείς περιόδους

Έμμηνος ρύση: Η σωστή εμμηνορροϊκή υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της προσωπικής καθαριότητας, τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Η έμμηνος ρύση είναι μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα μιας γυναίκας απελευθερώνει αίμα από την επένδυση της μήτρας σε διαστήματα περίπου ενός σεληνιακού μήνα από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Παρά την ποικιλία στην εμπειρία, δύο κοινές ανησυχίες που έχει κάθε γυναίκα στην περίοδό της είναι η υγιεινή και η επιλογή του σωστού προϊόντος υγιεινής. Η σωστή εμμηνορροϊκή υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της προσωπικής καθαριότητας, τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη των λοιμώξεων. Υπάρχει πάντα ένας σωστός και ένας λάθος τρόπος προσέγγισης των καταστάσεων και το ίδιο ισχύει για την υγιεινή και άλλες συνήθειες της περιόδου.

Ακολουθούν ορισμένες υγιεινές συνήθειες για την έμμηνο ρύση που πρέπει να ακολουθείτε (Do’s)

  • Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι: Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως όχι μόνο θα ανακουφίσει από τις ενοχλήσεις της περιόδου, όπως οι κράμπες, οι πόνοι στο σώμα και το φούσκωμα, αλλά θα προωθήσει επίσης τη χαλάρωση του μυαλού. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι δύσκολη κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά μπορείτε να κάνετε γιόγκα και ήπιες ασκήσεις για ευκολία.
  • Να είστε προετοιμασμένοι: Να είστε πάντα προετοιμασμένοι με σερβιέτα, κύπελλο εμμήνου ρύσεως ή ταμπόν για να αποφύγετε να μπείτε σε άβολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω απρόβλεπτων περιόδων.
  • Μείνετε μακριά από το άγχος: Θυμηθείτε να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία για να διευκολύνετε τη διαδικασία φροντίδας του σώματός σας. Εξασκηθείτε σε μεθόδους καταπολέμησης του στρες και τόνωσης της διάθεσης, όπως θεραπεία, διαλογισμός και κατανάλωση τροφών άνεσης για γαλήνη.
  • Διατηρήστε ένα ημερολόγιο περιόδου: Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τις περιόδους σας. Η διατήρηση ενός αρχείου είναι σημαντική και βοηθά στον εντοπισμό πτυχών όπως η απώλεια περιόδου ή η αυθαίρετη εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεώς σας (Don’ts)

  • Πείτε όχι στα προϊόντα καθαρισμού κόλπου: Ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος και ένα καλό πλύσιμο με καθαρό νερό αρκεί για να διατηρείται καθαρός και υγιεινός. Ο κόλπος σας και η περιοχή γύρω του είναι ευαίσθητα και μέθοδοι όπως το πλύσιμο, η χρήση προϊόντων με άρωμα και το τρίψιμο θα τον βλάψουν, θέτοντάς τον σε κίνδυνο να αναπτύξει λοιμώξεις και άλλες καταστάσεις.

  • Μην αγνοείτε τη διατροφή σας: Το σώμα γίνεται αδύναμο μετά την απώλεια αίματος και μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε τη χαμένη ενέργεια. Τρώτε ποικιλία φρούτων, λαχανικών, άπαχων κρεάτων και θρεπτικών τροφών και αποφύγετε τα επεξεργασμένα, ζαχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Μην παραμελείτε την υγιεινή εκεί κάτω: Φροντίστε να αλλάζετε συχνά τις σερβιέτες ή τα ταμπόν. Κάποιος πρέπει να αλλάζει τη σερβιέτα κάθε 4-6 ώρες, σε περίπτωση έντονης ροής να την αλλάζει κάθε 2 ώρες.
  • Αποφύγετε τα παυσίπονα: Προσπαθήστε να αποφύγετε τα σοβαρά αναλγητικά καθώς μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, πονοκέφαλο και υπνηλία σε ορισμένες γυναίκες. Υπάρχουν πολλές θεραπείες στο σπίτι για να κρατήσετε μακριά τις κράμπες περιόδου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν περιόδου για εσάς

Ροφήματα που μπορούν να απαλύνουν τους πόνους της περιόδου

Το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία συνδέεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Βοηθά το σεξ με τις κράμπες περιόδου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Πέντε σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - αλλά μάλλον δεν τα μάθατε

Ούτε θα έχετε διδαχθεί για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν διδαχθήκαμε για το πόσο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών και πώς μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία.

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Επιστήμονες ανέτρεψαν την υπογονιμότητα μειώνοντας τη χοληστερόλη με μια βακτηριακή πρωτεΐνη, συνδέοντας την υψηλή χοληστερόλη με τη γυναικεία υπογονιμότητα.